SLOVO

Umrl legendarni hokejist Viktor Tišler

Objavljeno 19. september 2013 22.00 | Posodobljeno 19. september 2013 22.00 | Piše: STA, Mo. S.

Viktor Tišler - Viki velja za enega naših najboljših igralcev vseh časov, poslovil se je po hudi bolezni.

JESENICE – Danes dopoldne je po težki in hudi bolezni umrl Viktor Tišler - Viki, so sporočili iz Športne zveze Jesenice. Tišler je že s 17 leti z Jesenicami osvojil svoj prvi naslov hokejskega državnega prvaka. Prvič je na olimpijskih igrah nastopil v Innsbrucku leta 1964, nato pa je igral še na OI leta 1968 v Grenoblu in 1972 v Saporu.

Kot prvi slovenski hokejist je bil na robu severnoameriške lige NHL (igral je za podružnično moštvo Los Angeles Kingsov Springfield Kings v ligi AHL, nastopil pa je tudi na pripravljalni tekmi za ekipo NHL St. Louis Blues skupaj z reprezentančnim kolegom z Jesenic Albinom Felcem) in tudi eden tistih, ki so kakovost slovenskega hokeja predstavljali v tujini. Kar nekaj let je igral v prvi italijanski ligi ter tudi v Nemčiji in celo v Južni Afriki.

Med najboljšimi

Z Jesenicami je osvojil 12 naslovov državnega prvaka, napad Viktor Tišler, Franc Smolej in Albin Felc pa je zagotovo eden najboljših jeseniških napadov vseh časov. Po vrnitvi iz tujine je še nekaj časa uspešno nastopal kot branilec v drugi jeseniški ekipi Kranjska Gora in tako pomagal mlajšim generacijam pri njihovem razvoju. Udeleženec številnih svetovnih prvenstev je z velikim veseljem predajal svoje bogato znanje najmlajšim. Dolga leta je na Jesenicah vodil hokejsko šolo in na hokejsko pot usmeril številne zdajšnje reprezentante, vključno z Anžetom Kopitarjem. Po njegovih stopinjah je šel tudi sin Toni, ki je bil prav tako reprezentant (najprej Jugoslavije, nato Slovenije) več kot desetletje.

Viktor Tišler bo za vedno zapisan v zgodovino slovenskega hokeja kot eden najboljših igralcev vseh časov, so še sporočili iz jeseniške športne zveze.

Deli s prijatelji