DRAMA V SZS

Ulaga z odvetniki, Kocijančič: Stvar jasna

Objavljeno 22. oktober 2013 11.54 | Posodobljeno 22. oktober 2013 11.55 | Piše: Marko Uršič

Danes se bo znova sestal izvršilni odbor Smučarske zveze Slovenije in preučil točke, ki jih v četrtek ni.

Primož Ulaga ni na isti valovni dolžini kot dobršen del izvršilnega odbora SZS. Foto: Roman Šipić/Delo

LJUBLJANA – Olimpijska zimska sezona je pred vrati, tekmovalno pa je tudi vzdušje znotraj Smučarske zveze Slovenije (SZS). (Ne)odstopljeni predsednik Primož Ulaga je bil včeraj redkobeseden, prek drugega kanala nam je uspelo izvedeti le, da se je sestal z odvetniki. Boj moči v SZS se bo, kot smo predvidevali, očitno luščil tudi po pravni poti. Jasno je, da gre na vrhu Smučarske zveze Slovenije za boj med sodobnim menedžerskim pristopom Ulage in amaterskimi športnimi delavci. A niti prejšnjemu predsedniku Tomažu Lovšetu s svojim denarnim ozadjem ni uspelo razrešiti vozla konflikta interesov znotraj po proračunu najbogatejše panožne zveze v Sloveniji, v letošnji zimi naj bi se razpolagalo s približno desetimi milijoni evrov. Lovše niti po diplomatski plati ni bil kos prekaljenim mačkom znotraj smučarske zveze, Ulaga pa je po finančni moči in po predlaganih spremembah statuta tudi naletel na močno opozicijo.

Predsedniki SZS po osamosvojitvi Slovenije

Janez Zajc(1984–1992)

Stane Valant (1992–2010)

Tomaž Lovše (2010–2012)

Primož Ulaga (2012–2013) 

Člana izvršilnega odbora IO Janeza Kocijančiča smo včeraj ujeli med sestankom v Zagrebu. »V torek je sestanek izvršilnega odbora, tam bomo skupaj odgovorili na vsa vprašanja. Stvar pa je več kot jasna. Ulaga je nepreklicno odstopil, ne poznam nobenega načina, da bi se preklical nepreklicni odstop. Razloge pa bomo pojasnili v torek, boste videli, da so več kot prepričljivi.«

Priklicali smo še enega člana izvršilnega odbora, Srečka Medvena. Na njegovo pobudo so na zadnji septembrski seji redne skupščine SZS z dnevnega redu umaknili predlog spremembe statuta, ki bi Ulagi dovoljeval nagrado za predsedniško delo na zvezi. Danes je na sporedu redna seja IO, obravnavali bodo tudi točke, ki jih v četrtek, ko Ulaga je (ni) podal odstop(a), niso obravnavali. »Ne vem, ali bomo obravnavali položaj glede predsednika Ulage. V petek je bilo dano sporočilo za javnost, sprožen je bil postopek za vpis novega zakonitega predstavnika SZS in to je verjetno že izvedeno. Gotovo pa bo beseda tekla tudi o dogodkih, ki so se zgodili po zadnji seji. Zveza pa je v sporočilu za javnost pojasnila, da je Primož Ulaga odstopil, imenovan je namestnik predsednika do volilne skupščine, in to je to,« je povedal Medven.

Kranjec ne daje izjav

Glede provizij Ulagi je zdaj dejstvo tudi, da so Robert Kranjec, Peter Prevc, Jurij Tepeš in Andraž Pograjc poslali pisma, da so se s predsednikom pogovarjali o izplačilu nagrad za njihove dosežke v pretekli sezoni. Zaradi manka v nordijski blagajni teh ni bilo mogoče izplačati v celoti. Ulaga je obljubil, da bo poskušal denar dobiti od dodatnih pokroviteljev, ob tem pa tudi sebi nagrado za delo, ki ni v njegovem delokrogu. »Ne dajem izjav,« je bil glede pojasnila o provizijah včeraj kratek Kranjec, ko smo ga poklicali.

Izvršilni odbor torej poseduje obremenjujoče dokumente zoper Ulago, tudi nordijski del SZS (skakalci), Ulaga je seveda nekdanji vrhunski smučarski skakalec, je nastopil proti vrhovnemu možu. Volilna skupščina SZS bo 16. januarja, še pred olimpijskimi igrami v Sočiju. Če bi Ulaga pravno vztrajal, je tu tudi sklic izredne skupščine. Na pogled se zdi stvar, kot pravi Kocijančič, jasna, a s pravnega stališča je zanimiv Ulagov odziv. Na zadnji volilni skupščini, lanskega septembra, je bil Primožev protikandidat za predsednika Tomaž Kunstelj, zdaj kot kandidata za vrhovno funkcijo glasno omenjajo Draga Bahuna, člana nadzornega odbora SZS in člana uprave Gorenja. Nekaj pa je jasno, pretresene temelje SZS je treba podkrepiti še pred olimpijado v Sočiju, drugače lahko trpijo tudi tekmovalci in tekmovalke.
 

 

Deli s prijatelji