EVROPSKI IZZIV

Tudi z mladimi risi bo v Tivoliju fletno

Objavljeno 06. november 2014 18.19 | Posodobljeno 06. november 2014 18.19 | Piše: Rok Tamše

Slovenska hokejska reprezentanca se bo udarila z Japonci, Belorusi in Avstrijci.

Branilec Mitja Robar in vratar Robert Kristan sta že prekaljena člana slovenske reprezentance. Foto: Aleš Černivec/Delo

Hokejski risi se mirno pripravljajo na prijateljski turnir evropskega izziva, ki ga bosta danes ob 16. uri v ljubljanski dvorani Tivoli odprli reprezentanci Avstrije in Belorusije, ob 20. uri pa bosta program nadaljevali Slovenija in Japonska. Kot smo že poročali, selektro Matjaž Kopitar tokrat nima na voljo desetnije klubsko zasedenih, poškodovanih ali obolelih stalnih članov izbrane vrste. Peterica se je pripravam na turnir, ki so se sicer začele v ponedeljek, pridružila šele včeraj, saj so še v torek igrali tekme za svoje klube. Zato so slovenski oklepniki na dveh torkovih treningih in eni včerajšnji vadbi nekoliko improvizirali, a glavno je bilo to, da Kopitar kar najbolj uspešno vcepi sistem dela in igre v nacionalnem moštvu predvsem mlajšim igralcem.

Videti reprezentanco ali vsaj del moštva, ki se je februarja v Sočiju senzacionalno uvrstila v četrtfinale olimpijskega turnirja, je poseben izziv za hokejske navdušence, ki so zaradi obubožanih domačih klubov prikrajšani za prave spektakle na ledu. »Mladim igralcem oziroma vsaj enemu napadu bi rad namenil pomembnejšo vlogo. Rad bi videl, ali so že, denimo, sposobni kakovostno odigrati v igri z igralcem več ali potrebujejo še nekaj časa,« je razkril selektor Kopitar, ki je šele danes na jutranjem razdrsavanju imel vse igralce skupaj na ledu. Prvi tekmec, Japonska, je bil pretrd oreh za rise na svetovnem prvenstvu skupine B aprila v Južni Koreji. Pozneje so si sicer Slovenci priigrali vrnitev med elito (SP bo maja na Češkem), a drevi bodo proti kamikazam z Daljnega vzhoda vsekakor iskali zadoščenje zaradi poraza v Aziji. »Fantje vselej radi pridejo na akcije reprezentance. Prijateljski turnir v domovini je zanje neke vrste delovni dopust, saj zamenjajo okolje, srečajo domače. Mislim, da bo fletno,« je sproščen Kopitar, ki se nadeja tudi dobre podpore s tribun, da bi bilo ozračje popolno.

Znano je, da bo vsak od treh vratarjev (Robert Kristan, Andrej Hočevar in Gašper Krošelj) branil na eni tekmi. Jutri ob 20. uri se bo Slovenija pomerila še z Belorusijo, v soboto pa sledi večni posladek, dvoboj z Avstrijo ob 18.30. Tudi Belorusi in naši severni sosedi z novim selektorjem, Kanadčanom Danielom Ratushnyjem, bodo igrali brez najboljših mož zaradi obveznosti v klubih. Kapetan slovenske reprezentance Tomaž Razingar je tokrat odsoten, ker še nima kluba, zato bo črka C na dresu Marcela Rodmana.

Deli s prijatelji