MLADI UP

Trikrat zlati Timi 
Zajc ponos Hramš

Objavljeno 29. marec 2017 23.11 | Posodobljeno 29. marec 2017 23.12 | Piše: Darko Naraglav

V Savinjski dolini imajo spet mladega smučarskega skakalca, ki z odličnimi rezultati vzbuja upe, da bo v prihodnjih letih svoj talent lahko pokazal tudi v tekmovanjih za svetovni pokal.

Planica in smučarski skoki so že dolgo slovenski ponos, dosežki skakalk in skakalcev pa vse to nadgrajujejo in privabljajo na prizorišča množice obiskovalcev. Pri marsikaterem mladostniku vzbujajo želje, da bi tudi on postal uspešen smučarski skakalec. Takšne želje je imel Timi Zajc iz Hramš v KS Galicija, ki pa jih je začel tudi uresničevati, o čemer pričajo pokali in medalje v veliki vitrini njihove družinske hiše v Hramšah.

Krona njegovega dosedanjega dela so tri zlate medalje, ki jih je dosegel kot posameznik in član obeh ekip na letošnjem olimpijskem festivalu evropske mladine v Erzurumu v Turčiji. Zmago z najdaljšima skokoma v obeh serijah si je priboril najprej na posamični tekmi, kjer je skočil 117 m, nato pa je z Bernardom Dobretom, Tomijem Jovanom in Lovrom Voduškom osvojil še ekipno zlato medaljo. Da je bila mera polna, je podvig ponovil v mešani ekipi, v kateri so poleg njega skakali še Tomi Jovan, Katra Komar in Nika Križnar. Premoč slovenskih ekip s Timijem na čelu so morali v obeh tekmah priznati Francozi in tretjeuvrščeni Rusi.

Po zmagi v Turčiji 
še državni prvak

Dosežki naših mladih skakalcev v Turčiji in še posebno tri zlate medalje Timija Zajca so Savinjčane spomnili, da imajo po bratih Debelak, Juretu Jermanu in še kom spet nekoga iz Savinjske doline, ki si uspešno utira pot iz ene kategorije v drugo in se razvija v skakalca, ki bo morda nekoč krojil slovenski in svetovni vrh v članski kategoriji. V mladinski kategoriji do 18 let je to storil že februarja v Turčiji, 8. marca pa je v Planici to potrdil z osvojitvijo naslova državnega prvaka, že nekaj dni prej tudi z zmago v alpskem pokalu v Nemčiji ter z doseženim tretjim mestom v Franciji.

Dva dni po zmagi v Nemčiji je bil Timi skupaj z očetom Boštjanom, babico Ano in dedijem Feliksom pri županu občine Žalec Janku Kosu, ki je zanj pripravil sprejem. Tam je povedal, da se je vse skupaj začelo že zelo zgodaj, za kar gre zasluga očetu, ki je kot osnovnošolec tudi sam tekmoval v velenjskem klubu, še večjo spodbudo mu je dal starejši brat, prav tako skakalec. Prve skoke je Timi naredil že pri dobrih štirih letih le streljaj od domače hiše, kjer so vsako leto, če je le bilo dovolj snega, naredili skakalnico. Na njej je nazadnje skakal pred sedmimi leti, ko je njihovo skakalno športno društvo Zajc odprlo prenovljeno 20-metrsko skakalnico, jo je s prvim skokom odprl prav Timi, ki je tisto leto osvojil kar dva naslova državnega prvaka, v zimski in poletni sezoni. To leto je na Poljskem postavil osebni rekord 140 m, ki ga bo zagotovo hitro presegel, ko bo lahko skakal na večji skakalnici.

Treningi v Kranju

Timija je do vstopa v mladinsko reprezentanco treniral oče, zdaj je njegov trener Goran Bertoncelj. Obiskuje srednjo trgovsko šolo v Kranju, kjer je v skakalni šoli in tam večinoma tudi trenira. Sicer je član SSK Ljubno ob Savinji, kjer so nadvse veseli njegovih uspehov, saj tako promovira tudi klub, ki je postal svetovno znan zaradi vsakoletne tekme za svetovni pokal za ženske.

Da lahko sežeš po medaljah, je potrebnega ogromno treninga in vztrajnosti, nekaj je tudi v genih in talentu. Za Timija to nedvomno velja, je povedala babica, saj mu že od malega nič ni bilo težko. Tudi ne hoditi v glasbeno šolo, kjer se je naučil igrati harmoniko, in zdaj z veseljem kaj zaigra, ko ima priložnost in čas. Tega nima prav veliko. Najmanj dve uri in pol, včasih še več, gre za vsakodnevni trening.

»Letošnja sezona je bila zame res zelo uspešna in želim si, da bi tako šlo tudi v prihodnje. V Eruzumu sem nekako pričakoval zmago ali vsaj eno od medalj, saj sem bil po rezultatih med favoriti. Vse je bilo še toliko lepše, čeravno ne pričakovano, ko smo zmagali ekipno v moški konkurenci in v tekmi mešanih ekip,« je vtise na sprejemu strnil Timi. »Želim si čim več tekmovati, najprej na celinskem pokalu, pridobivati FIS-točke in se prebiti na tekme za svetovni pokal. Tam bodo cilji še precej višji,« je bil odločen. Dodal je še, da je v mladinski reprezentanci vse lažje, saj ga je oče prej sam treniral in financiral, zdaj za to skrbijo v reprezentanci. Kar nekaj denarja še vedno dodajo njegovi najbližji, z očetom Boštjanom in mamo Klavdijo na čelu, tako da se lahko res nemoteno posveča treningom in tekmovanjem. 

Kar 10 medalj

Na olimpijskem festivalu evropske mladine se vsaki dve leti pomerijo športniki iz 49 evropskih držav, stari med 15 in 18 leti. Slovenijo je letos zastopalo 66 udeležencev, med njimi 41 tekmovalk in tekmovalcev v alpskem smučanju, biatlonu, curlingu, umetnostnem drsanju, deskanju na snegu, smučarskih tekih, hitrostnem drsanju in smučarskih skokih. Naši športniki so skupno osvojili kar deset medalj, kar je osem več kot pred dvema letoma, ko so v Voralbergu osvojili eno zlato in eno srebrno. K temu uspehu so največji delež prispevali prav skakalci s tremi Timijevimi zlatimi medaljami, srebrno Nike Križnar in bronasto medaljo, ki si jo je priskakala Katra Komar.

 

Deli s prijatelji