FINANČNI POLOM

Tone Vogrinec: Opozarajal sem, naj se tekme sploh ne organizira

Objavljeno 02. februar 2014 08.47 | Posodobljeno 02. februar 2014 08.49 | Piše: Drago Perko

Zaradi vremenskih razmer so organizatorji morali odpovedati veleslalom v Kranjski Gori. Zlato lisico, pa čeprav drugo leto, bi moral gostiti Maribor, pravi Tone Vogrinec.

Tina Maze je bila kljub vsemu dobro razpoložena. Foto: Marko Feist

Narava ima svoje zakonitosti oziroma kot pravi rek, človek obrača, bog pa obrne. Včeraj ni dal lepega vremena, snega pa je bilo na severozahodu Slovenije toliko, da so ga bili siti vsi. Tudi tisti, ki so najbolj moledovali zanj. Zaradi nemogočih razmer so organizatorji nekaj pred pol enajsto odpovedali veleslalom za jubilejno 50. Zlato lisico.

Na poligonu v Podkorenu je tekmo preprečil močan ledeni dež, ki je zmanjšal vidljivost, svoje je dodal še sneg. Upali so, da se narava usmili nekaj stotnij garačev, ki so že sredi noči na soboto bili z lopato na progi in jo urejali. Tudi zaradi njih in spoštovanja do njihovega truda je bil start sprva prestavljen za pol ure, na 10.30. Žirija tekmovanja je nato odločitev o tem, ali bodo tekmo izvedli po spremenjenem urniku, z novo prestavitvijo, ali pa bodo morebiti celo prisiljeni v odpoved, podala potem, ko so si progo in razmere za tekmo ogledali tudi trenerji, nekaj minut čez 10. uro so prižgali rdečo luč.

Teorija zarote

V Podkorenu ni šlo brez teorij zarote, najbolj glasni so bili tisti, ki so trdili, da je tekmovalna žirija delala v prid Nemki Marii Höfl Riesch, ki hiti k novemu velikemu kristalnemu globusu naproti. V veleslalomu je najšibkejša, saj je to edina disciplina, kjer je ni med vodilno peterico. Do konca je ostalo še devet tekem, pred prvo zasledovalko Tino Weirather pa ima Nemka 128 točk naskoka. »Ves teden so organizatorji zavajali slovensko javnost z lažmi, da tekma ne bo ogrožena. Naj se opravičijo ljudem, ki so se zaradi njihovih laži brez zveze podali na pot,« so trdili drugi, ki jih je ujezila (ne)pričakovana odpoved, z avti pa so se odpravili v Kranjsko Goro.

Tina hvali delavce, Massi graja trenerje

Razočarana je bila tudi Tina Maze. Prav ona in njen tim sta naredila največ, bili so najglasnejši zagovorniki, da se tekma le izvede. Pa so Slovenci ostali preglasovani, trenerji večine ekip so bili proti, glavni argument pa nevarnost poškodb pred olimpijskimi igrami. Korošica, bila je sila razpoložena, na obrazu nasmeh, ustrežljiva pa do vseh mladih navijačev, se je oglasila tudi na twitterju, kjer ni pozabila truda organizatorjev: »Škoda, ker je tekma odpadla. Danes je nova priložnost. Upam, da se vreme izboljša. Bravo pa za vse delavce, ki so pripravili progo!«

Ob tem je svoje dodal tudi Andrea Massi, ki se je pridušal zavoljo slovenske (ne)složnosti. Massi je predlagal, podprli so ga Italijani, da je v nedeljo veleslalom, trener tehničnih disciplin Denis Šteharnik pa se ni želel izpostaviti s tem predlogom na sestanku trenerjev s tekmovalno komisijo... »Šteharnik si je umil roke, saj je zatrdil, da on ne more odločati, saj je glavni trener Andrej Možina,« je bil jezen Massi in potarnal o ponižnosti slovenskih trenerjev.

Finančni polom?

Ob vsem pa je treba misliti na finančni aspekt projekta. Vsaka taka odpoved in tak sneg sta lahko pogubna za organizatorje, v prvi vrsti za Smučarski klub Branik, ki je prav včeraj dobil novega predsednika, Boštjana Tancerja. »Slabo popotnico je dobil. Žal mi je … Pa sem opozarjal, da bi bilo bolje, da se tekme sploh ne organizira,« je sinoči obžaloval položaj Tone Vogrinec.

Po nekaterih podatkih so organizatorji ostali skoraj brez 300.000 evrov, kar ima lahko katastrofalne posledice za uspešno delovanje smučarskega kluba. Slaba uteha je to, da so prireditev zavarovali. »Saj veste, kako je z zavarovalnicami. Ko se kaj zgodi, je tu vedno drobni tisk,« je še ošvrknil vse skupaj Vogrinec, ki je zaradi varčevalnega programa prireditve sinoči šel kar spat.

»Petdeseto Zlato lisico, pa čeprav drugo leto, bi moral gostiti Maribor,« je še dodal Tona, v njegovem klubu SK Branik pa se sinoči že niso strinjali z njegovimi besedami, češ da gre za njegove osebne izjave. Namesto da bi vsi skupaj stopili, se je zaradi preveč snega zaiskrilo. To pot v Kranjski Gori. Slovenija pač... 

Tina 6. na progo

Tina Maze, dobitnica velikega kristalnega globusa v minuli zimi, bo na današnjem slalomu za svetovni pokal alpskih smučark za 50. Zlato lisico v Kranjski Gori nastopila s startno številko šest. Američanka Mikaela Shiffrin, vodilna v slalomskem seštevku, ima številko tri, Nemka Maria Höfl-Riesch, prva v skupnem seštevku, pa sedem.

Deli s prijatelji