SMOLA

Tino Maze lahko premaga le narava

Objavljeno 14. marec 2013 11.18 | Posodobljeno 13. marec 2013 21.20 | Piše: Drago Perko

Na finalu svetovnega pokala so odpovedali zadnji smuk, mali globus za Lindsey Vonn.

Tina Maze je včeraj priznala premoč naravi, danes pa se nadeja potrditve najboljše v superveleslalomu.

LENZERHEIDE – Proti naravi ne gre. To je na svoji koži okusila nesporna kraljica smučarske karavane Tina Maze, ki je zavoljo odpadlega smuka, zadnjega v sezoni, ostala brez malega kristalnega globusa. Izmuznil se ji je za pičli dve točki, ki bi ju morala zbrati, da bi prehitela poškodovano Lindsey Vonn. Američanka je sezono končala s 340 zbranimi točkami, Tino z eno manj.

Megla v spodnjem delu

Švicarski organizatorji finala svetovnega pokala v alpskem smučanju v Lenzerheidu so upali, da bodo zadnji smuk, za dekleta in fante, le spravili pod streho. Da je izvedba tekem malo verjetna, je bilo v Lenzerheidu jasno že zgodaj zjutraj. Megla je okupirala spodnji del proge, mudilo pa se ji ni nikamor. Nasprotno, še zgostila se je. Start moške tekme so prestavljali vse od 9.30 zjutraj, po štirih urah so obupali, ob pol treh pa odpovedali še žensko tekmo. Tina je tako zaradi višje sile ostala brez možnosti, da kot prva zemljanka osvoji pet malih kristalnih globusov. Pravila Svetovne smučarske zveze (Fis) so jasna – tekme, ki odpade na zaključku svetovnega pokala, ne bodo nadomestili. V smuku je Norvežan Aksel Lund Svindal v Švico prispel kot dobitnik malega smukaškega globusa. Kljub temu je Skandinavec obžaloval, da je tekma odpadla. Z dobrim rezultatom v smuku bi lahko krepko zmanjšal zaostanek v boju za veliki kristalni globus. Avstrijec Marcel Hirscher mu beži za 149 točk.

Dostojanstvena Tina

»Smukaški globus pripada nekomu drugemu. Čestitke, Lindsey! Stvari se postavijo na pravo mesto!« se je Tina po odpovedani tekmi oglasila na twitterju. Precej glasnejša je bila Lindsey Vonn: »O moj bog. Osvojila sem kristalni globus v smuku! Šestič zapored s polomljenim kolenom! Vse v življenju se povrne.« 
Da sta Tina in Vonnova iz različnega testa, je pokazala tudi reakcija obeh ob odpovedi tekem. »Mislim, da bi morali finale pokala bolje organizirati. Tekme bi lahko prestavili,« je bentila Vonnova pred dvema letoma. Zaradi odpadlih tekem (super G in veleslalom) so ji marca 2011 zmanjkale tri točke v boju za veliki kristalni globus. Tina dve leti pozneje na istem mestu organizatorjem ni namenila žal besede. Korošica je ostala dostojanstvena tudi ob porazu.

Organizatorji verjamejo, da jim bo vreme bolj naklonjeno danes, ko sta na sporedu moški in ženski superveleslalom, Tino pa čaka nov spopad z naravo in ameriško smučarko, ki po prvem dnevu resda vodita z 1 : 0. V super G je Tina pred zadnjo tekmo v vodstvu, za ovratnik pa ji diha Američanka Julia Mancuso, ki zaostaja 55 točk.

Deli s prijatelji