PO VELESLALOMU

Tinin trener brez besed in razočaran zapustil ciljni prostor

Objavljeno 13. februar 2015 08.15 | Posodobljeno 13. februar 2015 08.15 | Piše: STA, S. U.

»Slalom bo O. K.,« je kratko napovedala Tina Maze.

BEAVER CREEK – Tina Maze je na veleslalomu na svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku zasedla peto mesto in prvič na četrti tekmi na prvenstvu ostala brez odličja. Pred tem je že osvojila dve zlati in srebrno medaljo. Dejala je, da jo še vedno boli koleno in da ne more iti vedno vse gladko.

»Danes nisem bila 100-odstotna. Borila sem se, razlike so bile, razen na prvem mestu, dokaj majhne. Najboljše so smučale 'na glavo' in z občutkom, meni ga je malo manjkalo in težko je biti na ta način zraven,« je ocenila Tina.

Že po prvi vožnji je imela na četrtem mestu za vodilno in poznejšo zmagovalko Avstrijko Anno Fenninger sekundo in desetinko zaostanka. »Že po prvi vožnji sem bila razočarana z nastopom. Morala bi smučati bolje, tako kot je to naredila Anna. Mogoče nisem dobro ocenila proge in je bilo zato tako velik zaostanek.«

Prvo progo je postavil njen trener Valerio Ghirardi. »Malo smo se pogovarjali o postavitvi pred tekmo, ampak progo je treba odpeljati ne glede na to, kdo jo postavi,« pojasnila Tina.

Že pred kombinacijo je imela težave z desnim kolenom. »Koleno me še vedno boli, tudi od kombinacije naprej. Zato imam malo slabši občutek na desni nogi. To me moti, toda to je del igre, ne more biti vedno vse gladko.«

»Slalom bo O. K.,« je kratko napovedala Tina.

Povsem brez besed in vidno razočaran je ciljni prostor zapustil Ghirardi. Fizioterapevtka Nežka Poljanšek je imela podobne občutke in je zelo redkobesedno ocenila Tinin nastop: »Koleno je dokaj dobro, samo danes ni bil njen dan.«

Massi: Peto mesto ni izid za smeti

Medtem pa je vodja ekipe Tine Maze Andrea Massi po petem mestu na veleslalomu dejal, da je to prav tako vrhunska uvrstitev, čeprav so v ekipi načrtovali medaljo. Napovedal je težak program priprav za sobotni slalom.

»Peto mesto ni izid za smeti, malo je zmanjkalo za medaljo. Treba je biti realen. Mislim, da je peto mesto dober izid,« je uvodoma dejal Massi. »Fenningerjeva je v obeh vožnjah nastopila brez spoštovanja, veliko je tvegala in na drugi progi skoraj zletela s proge. Če tega nisi napravil, si bil takoj sekundo zadaj. V predzadnji strmini, ki je bila v senci, Tina ni napravila, kar zna. Bila je preveč pasivna. Cilj je bila kolajna, do tega je le malo zmanjkalo, toda ni nobene tragedije,« meni Massi.

V soboto je na programu slalom. »Slalom smo tu trenirali in tekmovali. Ima prednost, ker je tekmovala že v kombinaciji. Proge se bo treba lotiti drugače že od začetka, od A do Ž. V petek bo trening na tekmovalni progi. Sedli bomo s Tino in Ghirardijem in napravili načrt, ki ga bo morala sprejeti. Program pa bo hud. Dvigniti bomo morali smučarsko znanje in maksimalno moč na najvišjo raven.«

Tina je še pred slalomom z dvema zlatima in srebrno medaljo ter petim mestom zabeležila svoj najboljši nastop na svetovnih prvenstvih in sprožila pravo evforijo v domovini.

»Slovenci si zaslužijo te rezultate in evforijo. Na to SP smo prišli promovirati slovensko zastavo in to bomo počeli do konca prvenstva. Od Vancouvra do Sočija je tujina spoznavala Tino, ko je osvajala kopico medalj na velikih tekmah. Slovenija ni tako majhna, kot kdo misli, in Tina je za državo največja reklama. Italija je sicer malo večja, toda vsi v ZDA so poznali Alberta Tombo, ko je 'raztural'. Mislim, da je treba inteligentno izkoristiti Tino kot ambasadorko države, na kar smo zelo ponosni. Škoda, da tu ni kakšnega politika, predstavnika države, saj se mi ne zdi prav, da se vsi slikajo, ko pridejo kolajne v domovino,« je končal Massi.

Deli s prijatelji