REZULTATSKI POLOM

Tinin preblisk in polom

Objavljeno 06. januar 2014 09.31 | Posodobljeno 06. januar 2014 09.31 | Piše: Drago Perko

Na slalomu za svetovni pokal v Bormiu je Črnjanka s 5. mesta po prvi vožnji padla na 24.

Tina Maze se je po tekmi v Bormiu v solzah zavila v molk.

BORMIO – Tini Maze niti Bormio – roko na srce, tu je bila v preteklosti dvakrat 23. in enkrat 24., enkrat pa je odstopila – ni prinesel rezultatskega in psihološkega preboja. Prestavljeni slalom iz Zagreba je končala na repu uvrščenih za točke za svetovni pokal. Zmagala je Američanka Mikaela Schiffrin, za njo je Korošica zaostala 2,26 sekunde in zasedla 24. mesto. Druga je bila Švedinja Maria Pietilä-Holmner, tretja pa Francozinja Nastasia Noens. Maruša Ferk se ni uvrstila v finale, pristala je na 45. mestu.


Tina 162 točk za vodilno

V skupnem seštevku svetovnega pokala je po 16 tekmah ostala na čelu Maria Höfl-Riesch (611 točk), le dve točki zaostaja Tina Weirather iz Liechtensteina (609), tretja je Avstrijka Anna Fenninger (597), na šesto mesto pa je nazadovala Mazejeva (449). Na petem mestu jo je prehitela Mikaela Shiffrin (514), prepričljivo vodilna v slalomskem seštevku (302), v katerem je Mazejeva osma (97).

Massi ne
pozna razloga

Po prvi vožnji je kazalo, da se bo Tina bolje odrezala in pomešala štrene morda povsem pri vrhu. V prvo je spretno izkoristila dobro startno številko in se zavihtela na 5. mesto. Za ameriško najstnico Shiffrinovo je zaostala borih 77 stotink. »Končno, zadnji trenutek,« je Andrea Massi komentiral delitev petega mesta Tina Maze po prvi vožnji. To uvrstitev si je Črnjanka delila z Nemko Mario Höfl-Riesch, ki je začela tekmo v dežju. Na drugi progi pa je Tina nastopila v znamenju vremena – sprejemljivo in sivo povprečno. V snegu, ki je zamenjal dež, in malce težje postavljenem slalomu je odpovedala. Zato je v solzah in brez besed zapustila ciljno areno. »Prvi nastop je bil dober, vendar sta dva nastopa, in drugi je bil nič od nič. Ne vem, kaj in zakaj, ne vem,« je bil po finalu kratek Massi, ki je pred novim letom napovedal možne menjave v ekipi. Uradno se niso zgodile, se je pa Massi zatekel po pomoč k Liviju Magoniju, Tini pa trening z Italijankami še ni prinesel želenih rezultatov. »Ta sezona je rezultatsko neprimerno slabša kot prejšnja. Toda Tina je šesta skupno in ne zaostaja veliko za vodilno Rieschevo. Dobro smo trenirali pred to tekmo in na dobri strmini, kar se je že pokazalo v prvi vožnji. Gotovo bo odslej boljše. Tina si mora povečati samozavest, da bo utrdila formo za olimpijske igre v Sočiju,« se je kar malce nepričakovano v bran Tini oglasil njen serviser Andrea Vianello.

En samcat 
rezultat bo dovolj

Da Tina potrebuje le en samcat vrhunski rezultat, trdi tudi Rasto Ažnoh, šef bolgarske smučarske reprezentance. Rasto Tino in Andreo dobro pozna. Rojakinjo, s Tino sta oba iz Koroške, je treniral, Massija pa je pripeljal na smučarsko zvezo. »Tina ne smuča dobro, a je tudi s temi povprečnimi predstavami 6. v svetovnem pokalu. Dve ali tri zmage in spet bo prva v svetovnem pokalu,« miri situacijo Ažnoh, ki pa v isti sapi opozarja, da je Tina ostala takšna, kot jo sam pozna: »Zadovolji jo le prvo mesto, drugo ne več.« Ob tem razkrije, da Tini pogovor ne bo koristil, v tem hipu bolj išče samopotrditev: »Ko bo dosegla en odmeven rezultat, bo nezaustavljiva. Prepričan sem, da ji bo to uspelo pred olimpijskimi igrami.« Spomni se sanjskega uvoda v sezono 2002/03, ko je Korošica slavila v Söldnu, potem pa na naslednjih osmih tekmah ostala na sedmih preizkušnjah brez točke, pomagal pa ji je šele trening v Cortini. »Prepričan sem, da se bo tudi to pot pobrala. Zna in zmore,« sklene Ažnoh.

Deli s prijatelji