REZULTATI

Tinin napad v St. Moritzu

Objavljeno 13. december 2013 08.13 | Posodobljeno 13. december 2013 08.13 | Piše: Drago Perko

Karavana alpskih smučark se je iz Severne Amerike preselila v Švico. Medije vznemirjajo rezultati Tine Maze, ki so slabši od pričakovanj.

Mraz, ki je rezal do kosti in jemal dih s 40 stopinjami pod ničlo, je za najboljše alpske smučarke in smučarje preteklost, ženska in moška karavana sta se iz strupeno mrzle Severne Amerike preselili v Evropo. Dekleta se bodo jutri in pojutrišnjem pomerila na superveleslalomu in veleslalomu v St. Moritzu, fante pa v soboto in nedeljo v Val d'Iseru čakata veleslalom (nastopal bo le Žan Kranjec) in slalom, kjer bo slovenske barve branil veteran Mitja Valenčič.

Tina Maze ima Švico rada, še bolj ji je pri srcu sonce, ki ji daje energijo za premagovanje metrov na zasneženih strminah. Ne nazadnje je v St. Moritzu – tu bosta tretji super G in tretji veleslalom sezone – že štirikrat zmagala (prvič 22. decembra 2001, zadnjič 9. decembra 2012), trikrat je bila druga, enkrat tretja. Če bi lahko izbirala, bi po slabem uvodu v sezono tudi sama najraje izbrala tekmo v tem mondenem švicarskem središču, ki leži v dolini Engadine, pobraten pa je tudi z argentinskim mestom Bariloče in ameriškim Vailom.

Ekipa najboljše smučarke na svetu je v deželo vijoličnih krav, svizcev in slastne čokolade prišla direktno iz Kanade, kjer so v nedeljo opravili še s super G. Nagel prihod ni naključje. Tina si poskuša povrniti stare občutke, se navaditi na evropski sneg ter biti pripravljena na nadaljevanje sezone, ko misli tekmice spet ugnati (in to serijsko, ne le enkratno) v kozji rog. Tudi vodja Tinine ekipe Andrea Massi kljub ponesrečenemu uvodu ne meče puško v koruzo. Če bi to storil, to ne bi bil on, borec in pol se ne bo predal, čeprav mu je jasno, da Tina ne deluje tako, kot je pričakoval. Prepričan je, da se bo tudi Tini odprlo, pričakuje pa, da se Korošica vmeša v boj za sam vrh. »Trenutno v svetovnem vrhu ni prav nobene smučarke, ki bi bila podobna Tini iz minule sezone. Tina Weirather in Lara Gut smučata dobro, ampak nista nepremagljivi,« zatrjuje Massi.

Tina je v središču pozornosti tudi v Švici, kjer se je s krizo Črnjanke ubadal visokonakladni tabloid Blick. Avtor zapisa razloge za slabše nastope vidi v nezaupanju v novega trenerja Walterja Ronconija, ki je na tem mestu zamenjal novopečenega očeta Livia Magonija. »Vsi dobro vemo, da Tina potrebuje čas, da se navadi,« asinji svetovnega formata v bran stopa Andrea Massi. Šef Tinine ekipe je jasen: »Tina bo do konca sezone ujela tekmice!« Pri tem švicarski novinarski kolegi poudarijo še pomen čelade, nad katero se je pritoževala Mazejeva. Zaradi večje varnosti je ta za vožnje smuka, super G in veleslaloma debelejša in težja, Tina pa naj bi slabše slišala. To je pri velikih hitrostih in dojemanju prostora ter terena precej pomembno. Poleg 30-letne šampionke načetega statusa bodo barve Slovenije branile še samozavesti polna Ilka Štuhec, v superveleslalomu bo poskušala do prvih točk Vanja Brodnik, v veleslalomu pa tudi Ana Drev in Katarina Lavtar.

Deli s prijatelji