SVETOVNO PRVENSTVO

Tina zdrava in nared, glavna tarča je Lindsey

Objavljeno 03. februar 2015 14.08 | Posodobljeno 03. februar 2015 14.09 | Piše: Drago Perko

Enajst smučark in smučarjev bo zastopalo Slovenijo na svetovnem prvenstvu v ameriškem Vailu.

Tina Maze gre drevi v lov na svojo 11. medaljo na velikih tekmovanjih. Foto: Tomi Lombar/Delo

V Združenih državah Amerike odštevajo ure do uvodne tekme 43. svetovnega prvenstva, kjer bo nastopilo 700 smučark in smučarjev iz 70 držav. Z nestrpnostjo na start čaka tudi naša Tina Maze, ki jo strokovnjaki uvrščajo v krog favoritinj v vseh petih disciplinah. Priložnost, da vnovič potrdi svoje mojstrstvo, bo imela že danes. Ob 19. uri po evropskem času bo nastopila v superveleslalomu, kjer brani naslov iz avstrijskega Schladminga; tam je bila s štirimi kolajnami najuspešnejša udeleženka. Vail je že bil kraj srečnega imena za slovensko smučanje. Leta 1989 je Mateja Svet postala slalomska svetovna prvakinja, v veleslalomu pa je bila bronasta. Slovensko bero je s tretjim mestom v superveleslalomu dopolnil Tomaž Čižman.

Širok krog favoritinj

Mazejeva je v ZDA že teden dni, po zadnjih informacijah si je opomogla po bolezni in nabrala moči pred vrhuncem sezone. Dovolj časa je ostalo tudi za trening ter spoznavanje s progo. »Novo žensko tekmovalno progo bom najverjetneje drugače dojemala kot predlani, ko smo imeli na njej smukaško tekmo svetovnega pokala. Verjetno se je bo bistveno lažje lotiti kot takrat. Mislim, da ne bom imela nobenih težav,« je dobro razpoložena Korošica, ki se kajpada spogleduje z medaljo, v prvi vrsti s tisto najžlahtnejšo. Med letošnjimi štirimi superveleslalomi je tri končala, na zadnjem v St. Moritzu pa zgrešila zadnja vratca ter ostala brez uvrstitve. Ko je prišla v cilj, ni bila nikoli slabša kot četrta. Dvakrat je bila na stopničkah, tik pod njimi pa v Cortini d´Ampezzo. S tem izkupičkom zaseda 5. mesto v točkovanju te discipline. Na vrhu je Američanka Lindsey Vonn, ki je edina zmagala na dveh super G-jih sezone, v Vailu pa se vse suče okrog nje, saj naskakuje zmagi v obeh hitrih disciplinah. Po en superveleslalom v tej sezoni je pripadel Avstrijki Elisabeth Görgl in Švicarki Lari Gut. Poleg omenjene četverice gre v krog favoritinj pripisati še dve Avstrijki: Cornelio Hütter in Anno Fenninger, seveda pa so možna presenečenja.

»Pripravljena sem za Vail. Samozavestno pričakujem prvenstvo. Forma je prava, smučam dobro,« je oznanila domača zvezdnica Lindsey Vonn. Na zadnje svetovno prvenstvo nima lepih spominov. Poškodovala se je v super G-ju, to pa je bil začetek njene kalvarije, ki se je zavlekla še v lansko sezono, ostala pa je tudi brez nastopa na olimpijskih igrah v Sočiju. Tridesetletna Vonnova je v izvrstni formi, ki jo je potrdila na zadnjih tekmah pred prvenstvom. Američanka je prva favoritinja današnje tekme tudi po kotacijah na športnih stavnicah. Mazejeva je po stavniških napovedih prva favoritinja superkombinacije, v slalomu pa velja za tretjo. Stavničarji tokrat v slalomu največ možnosti dajejo Američanki Mikaeli Shiffrin, pri fantih pa Avstrijcu Marcelu Hircherju, v veleslalomu pa Fenningerjevi in prav tako Hirscherju. V moškem super G-ju sta prva stavniška favorita Norvežan Kjetil Jansrud in Vonnova, v moški superkombinaciji pa Francoz Alexis Pintrault.

Poleg Mazejeve bodo Slovenijo zastopale še Ana Drev, Ana Bucik, Ilka Štuhec, Vanja Brodnik in Katarina Lavtar, moško ekipo pa tvorijo Klemen Kosi, Boštjan Kline, Žan Kranjec, Matic Skube in Martin Čater. Po izidih v tej sezoni ima najvišje cilje Mariborčan Kosi. SP bo trajalo do 15. februarja.


Korošica za velike tekme

Danes bo sedmi super G Tine Maze na svetovnih prvenstvih. Leta 2001 je bila 32., pred desetimi leti je v Santa Caterini prvič prišla med deseterico (6.), v Areju je 2007. pristala na 14., leta 2009 je bila 5. V Val d´Iseru, v Garmishu je končala na 11. mestu, pred dvema letoma v Avstriji pa je dobila zlato. Da je Tina iz pravega testa, pove tudi podatek, da je na svetovnih prvenstvih osvojila že šest kolajn, dve zlati in štiri srebrne. Prvo medaljo na SP je osvojila 12. februarja 2009, ko je bila v Val d´Iseru srebrna v veleslalomu.

 

Deli s prijatelji