SVETOVNI POKAL

Tina zaradi kave brez slalomskega globusa

Objavljeno 16. marec 2013 22.02 | Posodobljeno 16. marec 2013 22.06 | Piše: Drago Perko

Niti velika prednost po prvi vožnji ni zadostovala, da bi naša šampionka osvojila mali kristalni globus, ki je šel v roke Mikaele Shiffrin.

Dve vožnji, dve kavi ter 35 stotink je bilo včeraj dovolj, da je Tina Maze v s soncem obsijanih švicarskih Alpah ostala brez svojega prvega malega slalomskega kristalnega globusa. Čislano priznanje najboljše slalomistke sezone je pristalo v rokah široko nasmejane komaj 18-letne Mikaele Shiffrin, ki je na zadnjem slalomu sezone z zmago, Korošica je bila tretja, nadoknadila sedem točk zaostanka.

Tina je njena vzornica

»Napadla sem z vso svojo močjo, dosegla pa sem cilj, po katerem sem hrepenela,« je povedala Američanka, ki je zlati medalji na svetovnem prvenstvu v slalomu dodala še globus ter potrdila, da ji med slalomskimi količki kljub mladosti ni para. »Imela sem občutek, da je bil ta globus namenjen nekomu drugemu. Rada bi se zahvalila Tini, ki me je vso sezono navdihovala in je bila moj vzor,« je nadaljevala Mikaela. Njenega uspeha, to je bil prvi mali kristalni slalomski globus za ZDA po letu 1984 (Tamara McKinney), je bila vesela tudi mati Eileen. »O, mojbog, končno je smučala, kot zna.«

Po prvem teku okoli desete ure se je zdelo, da je Tina svoje opravila, saj je bila s številko ena prepričljivo v vodstvu. Četrtouvrščena Mikaela Shiffrin si je nabrala 1,17 sekunde zaostanka. »Dobro je nastopila v prvi vožnji, bil sem prepričan, da nam bo uspelo,« je povedal Andrea Massi. Razkril je, da je Tina popila vsaj eno kavo preveč. To je priznala tudi Tina.

Brez tveganja ne gre

»Na prvi vožnji sem tvegala vse, trikrat sem bila blizu tega, da odstopim. V drugi vožnji tveganja ni bilo, s kalkuliranjem pa se ne da zmagovati,« je bila samokritična Korošica. Opozorila je tudi na slabo počutje: »Nisem se dobro počutila, vrtelo se mi je na startu in v cilju, naredila sem povsem nepotrebne napake. Preveč sem bila nervozna, v vsej sezoni se je nabralo veliko pritiskov. V življenju je treba znati tudi izgubiti.«

Korošici ni bili vseeno, bilo je nekaj jeze – pa tudi solza, ki so se skrivale za očali šampionke. Med pogovorom pa se ji je obraz razlezel v pristen nasmeh. »Vidim sestro, mamo in očeta,« jo je družina spet spravila v dobro voljo. »Škoda je, da delam napake že vse življenje. Danes jih je resda manj, a jih kljub temu še naredim,« je z resnim tonom sklenila pogovor s slovenskimi novinarji. Massi je ponovno, to počne vso sezono, opozoril, da je lahko Tina uspešna le ob predpogoju, da ne gre nič narobe. »To ni tragedija, to je šport. Pred leti je bila 345. slalomistka sezone, ta vikend pa je za las ostala brez globusa. Napredek je velik. Mi je pa malce hudo, saj bolj cenim slalomski kot smukaški globus,« Massi jasno pove, da bi bil slalomski globus pika na i. »Veleslalom je kraljeva disciplina, slalom pa njegov mali brat,« je še slikovito pristavil.

Zakonca Janša med navijači

Švicarji so še enkrat dokazali, da so mojstri šova in organizacije, pika na i pa je bil še nastop švicarskih letalskih sil, ki so 9000-glavo množico navduševali med 11.00 in 11.30. Na tribunah so si dali duška slovenski navijači, okoli 200 jih je bilo. »Tina je inspiracija za naš narod,« pa je smučarko s tribune pozdravil Janez Janša, ki opravlja tekoče posle predsednika vlade. V Švico je prišel z ženo Urško, zakonca pa sta v veselem pričakovanju drugorojenca. 
Danes se bo sezona zaključila z ženskim veleslalomom in moškim slalomom. Po koncu tekme bosta Tina Maze in Avstrijec Marcel Hirscher okronana za kraljico in kralja svetovnega pokala, prejela bosta veliki kristalni globus. »Danes se grem zabavat, vendar ne tako, kot se morda sliši. Tu je proga težka, zato je treba vse narediti stoodstotno. Če tako ne bo šlo, bom šla pa vzvratno. Ne vem še, kako se bom odločila,« je sklenila Črnjanka.

Deli s prijatelji