GLOBUS

Tina z navijači po slalomski globus

Objavljeno 16. marec 2013 08.10 | Posodobljeno 15. marec 2013 21.20 | Piše: Drago Perko

Korošica ima pred zadnjim slalomom sezone sedem točk naskoka pred Američanko Mikaelo Shiffrin.

Tina Maze.

Slovenci v teh dneh romajo v Švico, kjer si želijo zaploskati in izkazati čast Tini Maze, ki bo jutri na finalu svetovnega pokala prejela veliki kristalni globus. Še prej pa bo danes v Lenzerheideju poskušala obraniti napad Američanke Mikaele Shiffrin, s katero se bosta udarili na zadnjem slalomu sezone za mali kristalni globus. V torek in sredo vreme ni dovolilo izvedb tekem, včeraj so organizatorji pod streho spravili ekipno tekmo. Slavili so Nemci, Slovenija je pristala na petem mestu. Vikend preizkušnje niso v nevarnosti. Še več, sobotni ženski slalom in moški veleslalom bosta potekala v sončnem vremenu, kar je pisano na kožo Črnjanke.

Lepi spomini

Tina ima na Lenzerheide lepe spomine. Pred skoraj natančno dvema letoma (18. marca 2011) je slavila na slalomu. Za nameček je bila to njena sploh prva zmaga v tej tehnični disciplini. Korošica je danes v dobri (slalomski) formi, ne nazadnje je minuli vikend slavila zmago na slalomu v Ofterschwangu, manjka pa ji nekaj treninga in tekmovalnega ritma, za kar je krivo slabo vreme na tem koncu Švice. »V prvih dveh dneh nisem naredila nič, zdaj je napočil čas, da napadem to lovoriko,« pa ji odločnosti niti pred zadnjo (pomembno) tekmo ne manjka, koncentracija je na najvišji mogoči ravni. Sanje oziroma mali kristalni globus ji lahko vzame le Američanka Mikaela Shiffrin, ki je pred tremi dnevi slavila 18. rojstni dan. V tej sezoni je nase opozorila s tremi zmagami ter naslovom svetovne prvakinje v Schladmingu. Na zadnji tekmi v Ofterschwangu je zapravila vodstvo v posamičnem seštevku slaloma in ima za Mazejevo sedem točk zaostanka.
»Slalomska tekma bo zelo pomembna. Že odkar sem prišla, sem vedela, da bo največ dela na tej tekmi,« se zahtevnosti tekme zaveda Korošica, ki je v pričakovanju zadnjega izziva: »Končno bom lahko nekaj storila tudi za to, da bom osvojila slalomski globus.« Na petkovi ekipni tekmi Mazejeva ni nastopila, ampak je vse podredila treningu slaloma: »Nisem navdušena nad ekipnimi tekmami, smučanje je posamični šport in mogoče je ta tekma dobra za popestritev, sicer pa nima tako velikega tekmovalnega naboja.« Da se obeta ogorčen boj med Slovenijo in ZDA, pa napovedujejo tudi stavnice. Kvoti na zmago Tine in Mikaele sta poravnani v vseh vidnih stavnih hišah.

Pripravljajo ji sprejem

Tudi v Švico je prispel glas, da ji v ponedeljek v Črni na Koroškem pripravljajo izjemen sprejem, svoje pa bo v torek s sprejemom v Ljubljani dodala še Smučarska zveza Slovenije. »Trenutno še ne razmišljam o sprejemih in proslavljanju dosežkov, ki sem jih dosegla v tej sezoni, ker sta pred nami še dve tekmi,« evforijo odganja Korošica, ki je v tej sezoni zbrala že neverjetnih 2254 točk, zmagala na desetih tekmah, na stopničkah za zmagovalke pa je bila 22-krat. Povrhu je osvojila še tri kolajne (eno zlato in dve srebrni) na svetovnem prvenstvu. Sezona za prste polizati! Pa še je ni konec.

Deli s prijatelji