NA VRHU

Tina priznala: Boj bo zanimiv do konca

Objavljeno 03. marec 2015 08.40 | Posodobljeno 03. marec 2015 08.41 | Piše: D. P.
Ključne besede: Tina Maze

Superveleslalom za svetovni pokal v Banskem dobila Anna Fenninger pred Tino Maze.

Tina Maze je v Bolgariji osvojila dve drugi mesti. Foto: Reuters

Na 24. tekmi sezone se je Črnjanka Tina Maze še 77. v karieri zavihtela na stopničke za zmagovalke v svetovnem pokalu. Peti superveleslalom sezone je končala na drugem mestu, zmagala je spet Avstrijka Anna Fenninger. Z dvanajsto zmago v karieri se je 25-letna Solnograjčanka še bolj približala Mazejevi, ki ima v skupnem seštevku le še 44 točk naskoka. Tretje mesto na drugi tekmi v Banskem je pripadlo Američanki Lindsey Vonn. Novih točk za 13. mesto se je razveselila tudi Ilka Štuhec, Vanja Brodnik je pristala na 32. mestu.

Do zmage v zgornjem delu

Aktualna svetovna prvakinja v super G Anna Fenninger je v manj kot 24 urah še drugič v neposrednem obračunu porazila Mazejevo, ki je sicer dobro opravila z zahtevno progo v Bolgariji. V cilj je prišla kot vodilna s številko 17, vedoč, da bo treba za končno točkovno bero počakati Anno in Lindsey. Avstrijka si je ključno prednost pred Slovenko nabrala v zgornjem delu proge. Do cilja je naskok kopnel, a je bila zaloga dovolj velika, da je ciljno črto prečkala s 16 stotinkami sekunde prednosti. Fenningerjeva je s to zmago tudi vodilna smučarka v posebnem točkovanju za mali kristalni globus v super G, Vonnova je druga, Mazejeva pa na tretjem mestu zaostaja 122 točk.

Mazejeva uživala

»Sem zadovoljna, čeprav sem zgoraj izgubila preveč časa. Morala bi peljati drugače, ampak po treh ničlah v svetovnem pokalu sta ta dva rezultata res pomembna in sem lahko zadovoljna s tem,« si je Tina kljub dvema neposrednima porazoma okrepila samozavest pred finišem sezone. »Po tistem, ko sem v zgornjem delu proge izgubila, sem smučala dobro, mislim, da sem lahko zadovoljna s tem koncem tedna,« je pozitivno ocenila zadnji podaljšani vikend na jugovzhodu Evrope. »Tokrat smo bile vse drugačne energije, vse skupaj je bilo bolj pozitivno, tudi proga je bila bistveno lepša, mislim, da je užitek tako smučati,« je Korošica po začetnih odpovedih zaradi megle in dveh izvedenih tekmah pohvalila prireditelje.

Na manj tekmah do več točk

»Anna ni tako hitra, sem se ji precej približala. Res je trenutno v dobri formi. Jaz sem imela težave, ki sem jih imela, in se malo sestavljam nazaj, tako da bo boj zanimiv do konca. Prav gotovo bo treba biti pozoren do zadnjega in dati maksimum na vsaki tekmi,« Tina komentira ogorčen boj za veliki kristalni globus. Redki so pričakovali, da se bo Tinina zajetna prednost v borih dveh mesecih skorajda izničila. Anna Fenninger je ob vstopu v letu 2015 za Tino Maze v skupnem seštevku zaostajala 245 točk. Od včeraj je te prednosti le še 44 točk. Mazejeva je v tem času nastopila na 11 tekmah svetovnega pokala, Avstrijka le na osmih. A je bila zato Fenningerjeva precej bolj učinkovita – po trikrat je zmagala in bila druga, enkrat pa 9. in 5. To ji je navrglo 614 točk. Črnjanka je na 11 tekmah trikrat odstopila, trikrat pa je bila druga. Do točk (zbrala jih je 413) je prišla še z uvrstijo na 4., 5. (dvakrat), 13. in 18. mesto. Korošica je nastopila na vseh 24 tekmah, Anna le na 17. V povprečju je Fenningerjeva na tekmo zbrala po 64,8 točke, Tina 54,5 (ko je prišla v cilj). Do konca je ostalo še osem preizkušenj in ne devet, kot je bilo sprva mišljeno. V petek odpovedani super G v Banskem je bil včeraj dokončno črtan s sporeda, v Garmischu pa bodo smučarke nastopile na že prej napovedanih dveh tekmah; sobotnem smuku in nedeljskem superveleslalomu. Vse drugo kot nova epizoda v režiji Tine in Anne bi bilo presenečenje.

Deli s prijatelji