ODLIČNA

Tina pred božičem
 na zaslužen počitek

Objavljeno 22. december 2012 15.08 | Posodobljeno 22. december 2012 15.09 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: Tina Maze

Massi navdušen nad predstavami varovanke, ki ji tekmice niso kos.

Tina Maze piše zgodovino, Andrea Massi pa se zaveda, da šampionka potrebuje počitek. Foto: Reuters

Božiček je v teh dneh eden najbolj zaposlenih mož, darila morajo biti pravočasno dostavljena. Prav gotovo bo obiskal tudi Tino Maze, ki pa si je na daljnem severu, nekaj sto kilometrov od finskega Rovaniemija, kjer domuje Božiček, darila pripravila kar sama – v Åreju se je dvakrat zavihtela na stopničke. Konkurenca peša. V skupnem seštevku svetovnega pokala alpskih smučark ima Mazejeva pred prvo zasledovalko Nemko Mario Höfl Riesch že 387 točk prednosti. Za njo je skoraj polovica svetovnega pokala, 15 preizkušenj od 37, ena je odpadla, pred njo pa 22 tekem. Na teh 14 tekmah je bila devetkrat med prvimi tremi, najslabša pa na smuku – 20. »Le midve z Mario Höfl Riesch veva, da se je težko boriti s puncami, ki delajo eno ali dve disciplini. Nimajo pojma, kako je to. Dokler zdržiš, ima to smisel in je zanimivo,« Korošica zadovoljno pove na poti domov. Statistika razkrije še nekaj, Tina Maze je kot prva alpska smučarka na tekmah do božičnega premora devetkrat stopila na stopničke in presegla mejo 900 točk. Niso redki, ki so prepričani, da je krepko ogrožen tudi rekord Lindsey Vonn. Američanka, ki se doma bori z boleznijo, je v lanski sezoni zbrala 1980 točk. Tina bi ob takšnem nadaljevanju polovico teh točk zbrala že do novega leta.

Magoni še drugič oče

»Zelo malo imam za povedati,« je bil Andrea Massi razumljivo kratek in jedrnat. Res ni imel kaj reči, nad delom in početjem svoje varovanke je lahko več kot navdušen. »Dvakrat je bila na stopničkah, nimam ji kaj očitati, vse je zdržala in dobro funkcionira.« Massi je vesel, ker je kljub napornemu ritmu pokazala veliko željo po zmagi in agresije. »Napadla je na vso moč, to je tudi dokaz, da po vsej turneji ni utrujena.« Svoj pogled je dodala še Črnjanka. »Tekma je bila dobra, treba je bilo zadržati zbranost do konca. Stvari sem imela pod kontrolo, v drugi vožnji sem dobro napadla, v prvi pa bila malce zaspana in zadržana,« je ocenila zadnje slalomsko dejanje na Švedskem, od koder se je vrnila v domovino.

Od včeraj je na aktivnem počitku. »Nekateri ne upoštevajo počitka, jaz ga. Do 26. Tina ne bo videla snega, obnovila pa bo kondicijo in se regenerirala,« pripomni Massi. Na sneg se Mazejeva vrača pred Semmeringom, kjer jo 28. čaka veleslalom, 29. pa še slalom. Nekaj dni oddiha bo imel tudi trener Livio Magoni. Zagotovo bo proste trenutke namenil izbranki Miriam, ki je v veselem pričakovanju, Livio bo namreč drugič očka.

Deli s prijatelji