KRANJSKA GORA

Tina na Zlato lisico v metežu s helikopterjem

Objavljeno 31. januar 2014 13.35 | Posodobljeno 30. januar 2014 22.27 | Piše: Boštjan Fon

Pred jubilejno 50. Zlato lisico, tokrat v Kranjski Gori, vse nared za dve vrhunski tekmi.

tina Maze je pred 50. Zlato lisico prejela šopek za sobotno zmago v svetovnem pokalu. Foto: Boštjan Fon

Vreme se je letos res poigralo z Mariborčani, ki bodo vendarle spravili pod streho jubilejno 50. Zlato lisico za svetovni pokal alpskih smučark. A ne doma, temveč na Gorenjskem, saj na Štajerskem ni bilo snega, ko se je tam sredi januarja oglasil snežni kontrolor Mednarodne smučarske zveze (FIS). Prireditelji so se tako odločili za nadomestno lokacijo in še šestič v zgodovini tekmi v slalomu in veleslalomu za Zlato lisico preselili v Kranjsko Goro. Štajerci in Gorenjci so skupaj zavihali rokave, že s pripravljene trdne podlage bodo odstranjevali ves novozapadli sneg, tako da sobotni slalom in nedeljski veleslalom nista vprašljiva.

Volje in želje ne manjka

»Tekma doma, pa ni pomembno, na katerem prizorišču je, je dodaten motiv,« je povedala prva dama slovenske smučarije Tina Maze. »To, kar sem lani doživela v Mariboru, nisem še nikjer, a tudi o vzdušju v Kranjski Gori ne dvomim.« Tina je dobro razpoložena dodala, da Saško Brezovnik nekje čaka vrv ob krstnem reprezentančnem nastopu. Po prvi zmagi v letošnji sezoni zdaj lažje diha. »Vse skupaj se je začelo malce razbremenjevati z novim trenerjem, v ekipo se vliva nova energija. Volje in želje nam ne manjka.« Prehod iz hitrih nazaj na tehnične discipline ji zaradi obilice treninga naj ne bi povzročal težav: »Za dobre rezultate pač potrebuješ precej treninga. Proga pod Vitrancem je za veleslalom ena najbolj zahtevnih, precej bolj od mariborske. Veliko je prehodov, v Mariboru je tega bistveno manj. Vsaka proga pa ima svoj čar in tako jo ima tudi vitranška strmina, čeprav bi kdo menil, da je nimam preveč rada.« Njen trener in spremljevalec Andrea Massi je povedal, da ima Tina z vitranško strmino še nekaj neporavnanih računov: »Tina je čustvena, o tem je že veliko povedanega. Če bo veliko gledalcev, kar jih pričakujemo, bo to precej velik plus zanjo.« Massi je še dodal, da so včeraj dopoldne prišli v Slovenijo iz italijanskega kraja Pozza di Fasso, kjer so trenirali. In to na precej dramatičen način, v nemogočih razmerah so namesto po cesti namreč leteli s helikopterjem, pristali pa v Ratečah.

Srečko Vilar, ki ima vse niti organizacije Zlate lisice v svojih rokah, je dejal, da je bila namera, da se tekma obdrži v Sloveniji, iskrena: »Organizirati takšno tekmo drugje v enem tednu ni preprosto, a hvala prijateljem iz OK Vitranc, ki nam izdatno pomagajo.« Vodja proge Gorazd Bedrač je še pojasnil razmere na strmini: »Podlaga je tako trdna, da bi prenesla tudi moške tekme. Pri takih vremenskih razmerah, kot so, se bomo za način dela odločali sproti.«

 

Vraževerje

Morda bo selitev iz Maribora v Kranjsko Goro tako uspešna, kot je bila leta 1988. Takrat je namreč Mateja Svet dosegla dvojno zmago, slavila je tako v slalomu kot veleslalomu. Kakšen naboj pozitivne energije in samozavesti bi bil podoben razplet za Tino Maze tik pred začetkom olimpijskih iger v Sočiju, ne bomo razglabljali.

 

Deli s prijatelji