NA POTI NA VRH

Tina Maze se še ni odrekla velikemu kristalnemu globusu

Objavljeno 03. marec 2014 14.35 | Posodobljeno 02. marec 2014 22.07 | Piše: Drago Perko

Korošica je na smuku v Crans Montani, zaradi megle dolgo prelagani tekmi, zablestela s tretjim mestom.

Še enkrat se je pokazalo, da se je Tini Maze po koncu olimpijskih iger odvalil velik kamen od srca, z zlatom, pa ne enim, ampak z dvema, je dosegla to, kar ji je še manjkalo v izjemni karieri. Tudi zavoljo ali predvsem zato je v zadnji del sezone šla toliko bolj razbremenjena in željna novih uspehov. »Dokler bom na startu, se bom pognala z željo po dobrem smučanju, ta občutek, ko daš vse od sebe, me navdaja z zadovoljstvom. Po osvojenih olimpijskih kolajnah je bilo vseeno dosti lažje iti naprej, svoj cilj sem namreč dosegla, seveda pa ostajajo stvari v svetovnem pokalu še vedno odprte, moj zaostanek za vodilno je sicer velik, šla bom s tekme na tekmo in poskusila narediti vse in, kar bo, bo,« ne skriva zlata Korošica svojih apetitov po najvišjih mestih na tekmah svetovnega pokala.

Avstrijska družba

Prvi uspeh te sorte je prišel takoj po olimpijadi, na smuku v Crans Montani se je zavihtela na 3. mesto, boljši od nje sta bili le Avstrijki. Anna Fenninger je bila druga, malce presenetljivo, a nič manj zasluženo se je prve zmage po petih letih veselila njena rojakinja Andrea Fischbacher. Na najvišjo stopničko se je zavihtela s številko 29. Vreme je minule dni povzročilo precej sivih las organizatorjem v tem švicarskem mondenem letovišču, kjer svoje bivališče premoreta tudi hollywodska zvezdnika Sophia Loren in Roger Moore. Megla kar ni in ni hotela proč. Sobotna tekma je celo odpadla, nedeljsko so z dobršno mero potrpežljivosti izpeljali. Pa še te ne bi, a so štart prestavili za dve uri in pol. Korošica je na zahtevnem smuku sprva zaostala le za Fenningerjevo, za 32 stotink sekunde, do konca tekme pa jo je nato prehitela le še Fischbacherjeva. Nastopili sta še dve Slovenki, Ilka Štuhec je bila z zaostankom 3,17 sekunde 27., Maruša Ferk, z zaostankom 3,28 sekunde, pa je točki ujela z 29. mestom.

Pohvala serviserju

»Zelo lepo je in mislim, da sem lahko zelo zadovoljna s predstavo, še zlasti, ker sem na treningu še iskala občutke na tej zahtevni progi, na kateri je bilo res težko smučati. Videlo se ni nič, tudi počutila se nisem tako, da bi lahko veliko tvegala, tveganje je bilo zelo obvladano,« je bila navdušena Tina, ki je to pot poudarila vnovično dobro delo serviserja: »Andrea Vianello mi je znova pripravil zelo dobre smuči, po ravnini sem kar letela, neverjetno, in sem skočila zelo daleč, tako da sem bila čisto presenečena in sem si mislila, da bo pa to dobro.«

V lov na veliki globus

Svetovni pokal še ni končan, do konca je še sedem preizkušenj. Tudi Korošica ima še nekaj teoretičnih možnosti, da obrani veliki kristalni globus. Čeprav je zaostanek za vodilno Nemko Mario Höfl-Riesch precejšen (294 točk). Pred Črnjanko (814 točk) sta še poškodovana Tina Weirather (943) iz Liechtensteina in Fenningerjeva (951). Svojo računico ima tudi Tina, ki še vedno potiho upa na skok na vrh: »Če bom na vsaki od preostalih tekem čim bolj spredaj, je prav vse mogoče, res pa je, da gre precej za misijo nemogoče. Tudi tekmice se zavedajo mojih sposobnosti ter vedo, da, kolikor sem zapravila na začetku sezone, sem zapravila, zato zdaj nimam več kaj izgubiti, temveč lahko samo še pridobim.« V boju za smukaški mali kristalni globus prav tako najbolje kaže Nemki Höfl-Rieschevi (504 točk), Mazejeva je 4. (393 točk). Za bronasto Weiratherjevo Tina zaostaja sedem točk, za Fennigerjevo pa 31.

Zdaj na Švedsko

V Crans Montani so izpeljali samo eno tekmo, za nedeljo predvidena superkombinacija je namreč po spremembi sporeda odpadla. Pred sklepnim dejanjem sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju v Lenzerheideju žensko karavano prihodnji teden, od četrtka do sobote, čakajo še tri preizkušnje v Åreju, dva veleslaloma in slalom.

Tina kot Avstrijka

Tina Maze se je še 67. v svoji karieri zavihtela na stopničke, sicer pa šestič v sezoni. Po številu uvrstitev na stopničke se je izenačila z Avstrijko Marlies Schild ter si na večni lestvici delita 12. mesto.

Deli s prijatelji