SVETOVNO PRVENSTVO

Tina Maze se ne predaja, izziv je slalomska kolajna

Objavljeno 14. februar 2015 18.20 | Posodobljeno 14. februar 2015 18.21 | Piše: D. P.

Prva dama svetovnega smučanja je na SP ostala brez medalje v veleslalomu.

Tini Maze se na tekmi svetovnega prvenstva v njeni paradni disciplini ni izšlo po pričakovanjih, a tudi peto mesto v veleslalomu ni neuspeh. Priložnost, da oplemeniti zbirko treh kolajn s tekmovanja v Vailu in Beaver Creeku, bo imela Črnjanka že nocoj, ko bo na slalomu (to bo njena 32. tekma na svetovnih prvenstvih) sklenila nastop na 43. svetovnem prvenstvu. Ni izključeno, da bo to njena zadnja tekma na svetovnih prvenstvih. Seveda, če bo po koncu sezone uresničila namige, da se poslavlja od smučanja.

Borba ni bila dovolj

»Nisem bila stoodstotna. Borila sem se, razlike so bile, razen na prvem mestu, dokaj majhne. Najboljše so smučale na glavo in z občutkom, meni ga je malo manjkalo in težko je biti na takšen način zraven,« je Tina Maze ocenila svoje peto mesto, medtem ko je bilo streljaj proč veselo v taborih Avstrije, Nemčije in Švedske. »To je zame čudovit dan, saj sem si resnično želela, da bi dobila to tekmo. Zelo pomembno je bilo ohranjati hitrost, pri tem pa sem naredila napako in tedaj sem pomislila, da bom zletela s proge,« je bila svoje tretje zlate medalje s svetovnih prvenstev vesela Avstrijka Anna Fenninger, ki je s kar sekundo in 40 stotinkami naskoka postala svetovna prvakinja. Srebro je pripadlo olimpijski prvakinji iz Vancouvra, Nemki Viktoriji Rebensburg, bron pa je osvojila Švedinja Jessica Lindell-Vikarby. »Že po prvi vožnji sem bila razočarana nad nastopom. Morala bi smučati bolje, tako kot je to naredila Anna Fenninger. Mogoče nisem dobro ocenila proge in je bil zato tako velik zaostanek,« Mazejeva že na prvi progi ni upravičila velikih pričakovanj, še manj pa prednosti, ker je bil postavljalec prve proge njen trener Valerio Ghirardi. »Malo smo se pogovarjali o postavitvi pred tekmo, ampak progo je treba odpeljati ne glede na to, kdo jo postavi,« je priznala Tina, ki jo je na prvi progi odneslo že skoraj iz idealne linije, izgube časa pa ni mogla popraviti niti spodaj. Slabše od pričakovanj se je godilo tudi drugim Slovenkam; Katarina Lavtar je bila 21., Ana Drev 24., Ilka Štuhec pa 25.

Optimistična na slalom

»Ko sem prišla sem, nisem imela v načrtu petih medalj. Vedela sem sicer, da sem lahko v vrhu v vseh disciplinah. Moja največja cilja sta bila smuk in slalom. Šele ko so me videli smučati in osvajati odličja prvi teden prvenstva, se je začelo veliko govoriti o tem rekordu. Želim si, da bi bila uspešna tudi v soboto v slalomu,« si Tina ne beli glave s tem, da je ostala brez izenačitve rekorda in osvojitve petih medalj na enem prvenstvu. Bolj si želi dokazati, da je napredovala v slalomu. »Slalom bo OK,« je Mazejeva ohrabrila vse okoli sebe, potem pa le priznala, da jo pri smučanju še vedno ovira koleno. »Koleno me še vedno boli, tudi od kombinacije naprej. Zato imam malo slabši občutek na desni nogi. To me moti, toda to je del igre, ne more biti vedno vse gladko,« pa alibijev ni iskala. »Peto mesto ni izid za smeti, malo je zmanjkalo za medaljo. Treba je biti realen. Mislim, da je peto mesto dober izid. Položne dele in grbine je opravila s prevelikim spoštovanjem. Pridobila je sekundo zaostanka in to je bilo na koncu usodno,« je analiziral Andrea Massi. Gostitelji prvenstva so bili spet razočarani. Njihov veleslalomski up Mikaela Shiffrin si je že v prvi vožnji nabrala več kot sekundo zaostanka, na koncu pa se je morala zadovoljiti z 8. mestom. Lindsey Vonn je po vzpodbudnem prvem vmesnem času naredila dva napaki, sanj o visoki uvrstitvi je bilo v hipu konec.

Če sodimo po točkovanju za svetovni pokal, je Tina Maze tretja slalomistka sezone in tako vsaj legitimna kandidatka za medaljo. Korošica je celo zmagala na slalomu v Leviju, za spomin pa dobila jelena Viktorja, ki na mrzlem severu stiska parklje za Korošico. Zadnji dve slalomski tekmi sta pripadli Američanki Shiffrinovi. Pred njo je zahtevna naloga, z morebitno zlato medaljo bi lahko nekako rešila čast gostiteljev na tem prvenstvu, kjer so dobile ene samcato medaljo (bron Vonnove v super G). Devetnajstletnica iz Vaila ve, kako s pritiskom. Ne nazadnje je to dokazala na zadnjih dveh velikih tekmah; leta 2013 je postala svetovna, lani pa olimpijska prvakinja.

 

Še en rekord Črnjanke

Tina Maze bo še sedmič na startu slaloma na svetovnih prvenstvih, dvakrat je bila peta (2011, 2013), leta 2003 pa 16. Z uvrstitvijo na 5. mesto v sredo je izenačila rekordni izkupiček v Bruslju rojene Nemke Christl Franziske Antonie Cranz-Borchers. Obe rekorderki sta se po 15-krat prebili med prvo peterico na svetovnih prvenstvih. Je pa Tina prvič po letu 2007 na prvenstvu ostala brez medalje v veleslalomu.

 

Deli s prijatelji