SMUK

Tina Maze potrebuje čas

Objavljeno 29. november 2013 13.38 | Posodobljeno 29. november 2013 13.40 | Piše: Drago Perko

Mariborčanka Ilka Štuhec se izvrstno znajde na progi za svetovno prvenstvo leta 2015.

BEAVER CREEK – Severna Amerika je kraj, kjer bodo v prihodnjih dneh na svoj račun prišli specialistke in specialisti za hitre discipline, od danes do nedelje jih čakajo kar štiri, vikend pa bodo sklenile veleslalomistke. V kanadskem Lake Louisu je jutri moški smuk, že danes pa takisto v ameriškem Beaver Creeku čaka dekleta. Na uvodnih tekmah v hitrih disciplinah ne bo domače adutinje, Američanke Lindsey Vonn, ki si je pred dnevi pri padcu znova poškodovala koleno in je nastope v Beaver Creeku odpovedala. To bi morala biti voda na mlin Nemke Marie Höfl-Riesch (med nastopajočimi v ZDA ima največ, kar 8 smukaških zmag v karieri) in Tine Maze (v smuku je slavila dvakrat), ki ju mnogi vidijo kot glavni kandidatki za veliki kristalni globus. A če se dan po jutru pozna, se Tini ne piše najbolje. Korošica se na progi ni najbolje znašla, na prvem in drugem treningu je bilo očitno preveč spoštovanja do strmine, Črnjanke ni bilo pri vrhu, precej bolje se je znašla Ilka Štuhec.

Štajerka hitrejša od Korošice

Američanka Stacey Cook je dobila drugi trening smuka. Drugi čas je dosegla Tina Weirather iz Lihtenštajna, tretjega pa Švicarka Lara Gut. Štuhčeva je bila šesta s 56 stotinkami zaostanka, zmagovalka svetovnega pokala prejšnje sezone Tina Maze pa je bila 15. (+ 1,29). Na uvodnem testu se je na progi, kjer bo leta 2015 svetovno prvenstvo, najbolje znašla Gutova, Štuhčevi pa je Tina na 14. mestu gledala v hrbet. Maruša Ferk je dosegla 35. ter 44. čas, Vanja Brodnik je bila obakrat 63. »Proga je zelo zelo zahtevna in z njo sem imela ob prvem stiku kar veliko težav. Bila sem zelo presenečena nad veliko hitrostjo, zato sem večkrat s silo zavirala. Definitivno bom na tej progi potrebovala nekaj več treninga,« je povedala Tina, ki je tudi v ZDA v središču medijske pozornosti. Lani je ameriško turnejo izvrstno začela in zakoličila pot do velikega kristalnega globusa – najprej je v Aspnu zmagala na veleslalomu, dan za tem je bila 3. v slalomu. Dobro se je znašla tudi na kanadskem snegu; uvrstitve je stopnjevala iz tekme v tekmo. Ob treh zmagah Lindsey Vonn je bila 20. in 10. v smuku ter 4. v superveleslalomu. V Beaver Creeku je Korošica že prišla do točk – pred slabima dvema letoma je bila 14. v superveleslalomu. Če statistika in tradicija kaj veljata, potem se lahko še petič v šestih letih zgodi, da bo na prvi smukaški tekmi sezone slavila tekmovalka, ki je zmagala na zadnjem smuku prejšnje sezone. To pot bo imela priložnost Tina, pred tem je to trikrat uspelo Vonnovi (2008, 2009, 2012), enkrat pa Höfl-Rieschovi.

Šporn dvajseti

Na treningu moškega smuka je z nekaj več kot tremi kilometri olimpijske proge najhitreje opravil domači smučar Erik Guay, drugi je bil Američan Steven Nyman (+0.20), tretji pa Švicar Patrick Küng (+0.29). Med našimi smučarji se je najbolje odrezal Andrej Šporn, ki je postavil 20. čas (+1.12), Rok Perko je bil 43. (+2.05), Klemen Kosi pa 77. (+5.23). Na treningu je startal tudi smučar v krosu Filip Flisar, ki je bil 85.

Deli s prijatelji