V LOVU NA

Tina Maze po tisto, kar ji še manjka

Objavljeno 06. februar 2015 10.40 | Posodobljeno 06. februar 2015 10.40 | Piše: D. P.
Ključne besede: Tina Maze

Olimpijska prvakinja spada v ožji krog favoritinj za smukaško medaljo na SP.

Tina Maze je slalom predčasno končala.

Tina Maze in konkurentke si bodo nocoj na 43. svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v ameriških Vailu in Beaver Creeku razdelile še drugi komplet medalj, tokrat v kraljevi panogi smuku. Prav ta je ob slalomu edina disciplina, kjer Korošica odličja na svetovnih prvenstvih še nima. Slovenska javnost je prepričana, da bo na progi Ptic roparic že danes drugače. »Zame se je svetovno prvenstvo začelo zelo dobro. Kar dva tedna sem čakala na takšen rezultat. V Cortini nisem dosegla nič pametnega, v St. Moritzu tik pred prvenstvom tudi ne. Naposled je uspel preboj. Vsaka medalja je veliko vredna in je pomembna. Stvari se sicer spreminjajo in dan ni enak dnevu, vendar je pomembno, da sem dobro začela,« je Tina na krilih kolajne s superveleslaloma optimistična tudi pred nadaljevanjem, kjer v smuku velja za eno od resnih kandidatk za odličje.

V letošnji sezoni svetovnega pokala je bilo na sporedu šest smukov, v točkovanju za mali kristalni globus najbolje kaže Lindsey Vonn. Tudi zaradi treh zmag, ki jih je Američanka dosegla v Cortini d'Ampezzo, Val d'Iseru in Lake Louisu, si je nabrala 79 točk prednosti pred Anno Fenninger. Tretja je Nemka Viktoria Rebensburg, četrta naša Tina Maze, peta pa Elisabeth Görgl. Med temi gre iskati tudi možne dobitnice kolajn. Ne gre odpisati niti Italijanke Elene Fanchini in Lare Gut, ki sta ob Mazejevi še slavili na enem od šestih letošnjih smukov. Tekmovalke so že v ponedeljek (zadnjič pa sinoči) testirale progo, kjer bodo nastopale nocoj ob 19. uri po evropskem času. Najhitrejša je bila domačinka Stacey Cook, ki je za devet stotink ugnala Švicarko Gutovo in Norvežanko Ragnhild Mowinckel. Na četrtem mestu je trening končala največja domača zvezdnica Lindsey Vonn, zaostala je 62 stotink. Trening je motil močan veter. Ta je oviral tudi Mazejevo, ki je na 8. mestu imela sekundo in 18 stotink zaostanka. Nastopile so še tri slovenske smučarke; Ilka Štuhec je bila 12., Vanja Brodnik 32., Ana Bucik pa 45., predzadnja med tekmovalkami, ki so uspešno končale trening.

Potiska meje

Oči ameriške javnosti so vnovič uprte v Lindsey Vonn, ki se spogleduje z zlato medaljo, ki jo na svetovnih prvenstvih čaka že vse od leta 2009. V francoskem Val d'Iseru je postala svetovna prvakinja v smuku in super G. V kraljevi panogi je za 52 stotink prehitela Gutovo, bronasta je bila Nadia Fanchini. »Želim le dobro tekmovati in zmagovati. Vsak dan znova. Trudim se na vso moč in potiskam meje naprej,« je Vonnova odločna pred smukom, da konkurenci, torej tudi Mazejevi in Fenningerjevi, vrne milo za drago. Na svojem dvorišču. Še drugi poraz v avstrijsko-slovenski režiji v nekaj dneh bi bil boleč udarec za plavolasi ameriški ponos. Pomembno besedo bo imelo vreme. Bo bog vetra tudi danes naklonjen Tini Maze? Sreča spremlja pogumne. To bo Tinin četrti smuk na svetovnih prvenstvih. Pred šestimi leti je zasedla 14. mesto, leta 2011 je bila 5., pred dvema letoma pa 7. 

Deli s prijatelji