SLABO VREME

Tina Maze po smuku: Vsi smo malo šokirani nad zaostankom

Objavljeno 16. januar 2015 15.41 | Posodobljeno 16. januar 2015 15.41 | Piše: STA, P. Pa.

Slovenska smučarka upa, da bo jutri bolje. V Cortini sicer pričakujejo do meter novega snega. Kaj se bo zgodilo jutri, nihče ne ve.

CORTINA D'AMPEZZO – Italijanka Elena Fanchini je zmagala na smuku za svetovni pokal alpskih smučark v italijanski Cortini d'Ampezzo (1:09,53). Druga je bila Kanadčanka Larisa Jurkiw (+0,15), tretja pa Nemka Viktoria Rebensburg (+0,31). Tina Maze je bila 13. (+0,95), Ilka Štuhec 29. (+1,74), Vanja Brodnik, tretja Slovenka, pa 37. (+2,09).

Jutri bo merila na stopničke

Mazejeva je kljub zanjo slabšem dosežku povečala vodstvo v skupnem seštevku pokala. Pred drugouvrščeno Američanko Mikaelo Shiffrin je imela pred tekmo 252 točk prednosti, ta se je zdaj povečala na 272 točk, tretja je branilka velikega kristalnega globusa Avstrijka Anna Fenninger, ki je po petem mestu sicer nekoliko zmanjšala zaostanek, vendar je še vedno 345 točk za Mazejevo.

»Danes je vreme odigralo svojo vlogo, tudi sneženje. Vsi smo malo šokirani nad zaostankom. Morali se bomo pogovoriti, kaj je šlo narobe. Dejstvo pa je, da vidljivost ni bila najboljša, pri tistih pri vrhu je bilo sončno in to je gotovo odigralo svojo vlogo. Ko sneži, si gotovo počasnejši, ni pravega drsenja in poskušaš narediti vse, kar je mogoče. Zgornji del je res lep, in če ni tega dela, smuk postane zelo monoton in nezanimiv. Škoda, da so morali progo skrajšati. Upam, da bo jutri bolje. Pričakujejo sicer meter novega snega danes ponoči. Nihče ne ve, kaj se bo zgodilo. Če tekma bo, bom gotovo ponovno ciljala na najvišja mesta,« je dejala Tina Maze.

Megla naredila svoje

Na zaradi megle v zgornjem delu močno skrajšani progi Olympia delle Tofane, glede na četrtkov trening za skoraj pol minute, je Mazejeva zabeležila drugo najslabšo uvrstitev zime. Sezono je neprepričljivo začela 25. oktobra lani z 22. mestom na veleslalomu v Söldnu, potem pa je bila na preostalih štirinajstih tekmah vedno med deseterico. V Cortini se je megli po začetku startne liste, tudi že med nastopom Mazejeve, pridružilo sneženje, ki je motilo tudi tekmovalke v nadaljevanju.

Najboljši izid dneva je dosegla Fanchinijeva, kar je šele njena druga zmaga v pokalu po slavju v Lake Louisu leta 2005. Devetindvajsetletna Italijanka je bila četrta že na treningu. Presenetila je Larisa Yurkiw, ki se je šele petič uvrstila med deseterico, najviše pred tem pa je bila na četrtem mestu v domačem Lake Louisu v začetku decembra lani.

Razočarana tudi Vonnova

Američanka Lindsey Vonn, ki je bila na treningu prva pred rojakinjo Julio Mancuso in Tino Maze, je tekmo zaključila na 10. mestu (+0,88). Štirikratna skupna zmagovalka pokala še vedno potrebuje le še eno zmago, da bi izenačila rekord Avstrijke Annemarie Moser Pröll, ki je med letoma 1970 in 1980 nanizala 62 zmag v pokalu; tedaj sicer še ni bilo superveleslaloma.

Tridesetletna Američanka, ki večji del prejšnje sezone ni nastopala zaradi padca in poškodbe, ima v Cortini še dve priložnosti za izenačenje rekorda. Po današnjem smuku, s katerim so nadoknadili odpadlo tekmo iz Bad Kleinkirchheima, bo v soboto še drugi smuk, v nedeljo pa superveleslalom. Načrte lahko sicer prirediteljem prekrižajo slabe vremenske razmere.

Vonnova je v tem zimskošportnem središču v Dolomitih 18. januarja 2004 prvič stopila na zmagovalne stopničke v pokalu, ko je bila tretja v smuku. V naslednjih letih je petkrat zmagala, nazadnje leta 2013. Pred nadaljevanjem pokala vodi v smukaški razvrstitvi pred Rebensburgovo (–47) in Mazejevo (–70).

Deli s prijatelji