ZLATA LISICA

Tina Maze odstopila, čage ni bilo

Objavljeno 22. februar 2015 09.41 | Posodobljeno 22. februar 2015 09.41 | Piše: Drago Perko

V boju za drugi kristalni globus ter morebitno prvo dvojno zmago na Zlati lisici je za našo šampionko prišlo navijat okoli 15.000 ljudi. Anna Fenninger se ji je z zmago močno približala v skupnem seštevku.

Pod Pohorjem se je zbralo okoli 15.000 gledalcev. (Foto: Tomi Lombar)

MARIBOR – Na Mariborskem Pohorju je bilo včeraj vse nared za pravo štajersko čago in nov uspeh Tine Maze. A se ni izšlo po željah slovenske šampionke, ki je odstopila že v prvi vožnji. Zmaga, 10. jubilejna v karieri, je pripadla 26-letni Avstrijki Anni Fenninger, branilki velikega kristalnega globusa in svetovni veleslalomski prvakinji iz Beaver Creeka. Druga je bila Nemka Viktoria Rebensburg, ki je zaostala le za štiri stotinke sekunde, tretja pa Tina Weirather (+0,30). Ana Drev je odstopila v drugi vožnji, druge Slovenke se niso uvrstile v finale. Zmagovalki je pripadlo 30.800, drugi 17.600 in tretji 11.100 evrov.

Pristala v snegu

Dobri dve uri pred začetkom prve epizode 51. Zlate lisice so začeli na Pohorje prihajati prvi navijači iz vse Slovenije, nekaj jih je prišlo tudi iz sosednjih držav. Velika večina z namero, da podpre Mazejevo v boju za drugi kristalni globus ter morebitno prvo dvojno zmago na Zlati lisici. Ko je Črnjanka odstopila tik pred ciljem, je snežni stadion za nekaj sekund onemel. »Seveda ni lepo, da se ti to zgodi doma. Poskusila sem narediti najboljše, kar je bilo možno. Začetek je bil malo počasen. Mislim pa, da sem vedno bolj dodajala in spodaj sem bila res presenečena, ko sem odstopila. Temu delu in zadnjim zavojem očitno nisem posvečala dovolj pozornosti, videla sem se že v cilju. Malo me je poneslo vse skupaj, tako številno občinstvo doma in se je vse prehitro odvilo,« Tina ni skrivala razočaranja po pristanku v snegu.

Po nekaj sekundah je vstala in se odpeljala skozi cilj do svoje ekipe. Vsi zbrani, okoli 15.000 jih je bilo, so ji namenili velik aplavz, predvsem kot vzpodbudo, da se kaj takega ne bi več ponovilo. »Nameravala sem izpeljati čim bolj ozko linijo med vratci, ki sem si jo ogledovala že pred tekmo, vendar sem imela tam preveliko hitrost in me je odneslo. Nisem mislila na nič drugega kot nase in na vožnjo,« je Črnjanka pojasnila, kaj se ji je zgodilo.

Massi že organiziral trening

»Tina ima malo odstopov, tudi na treningu jih je premalo. Zgodilo se je pač. Malenkostna napaka je bila v komunikaciji, kjer sem jo opozoril na punkl na progi, a je bil mišljen drugi, ne prvi. Tina ni vprašala, čeprav bi morda morala. Že nekajkrat smo bili v taki situaciji, a nam je vedno uspelo, da smo jo dvignili. Tudi tokrat nam bo,« ni delal panike po odstopu Andrea Massi. Ko se je njegova varovanka preoblačila, je že organiziral slalomski trening. Na koncu tekme se je Tinina prednost v boju za veliki kristalni globus več kot prepolovila. »Ohraniti bo treba hladno glavo in delati strokovno naprej. To, da znam smučati, sem dokazala,« pravi Mazejeva in pripravlja napad danes v slalomu.

»Tekma je bila dobro organizirana, pa še veliko ljudi se je zbralo. Vem, da so hoteli videti Tinino zmago, a se to ni zgodilo. Z glasnim navijanjem so pozdravili vsako smučarko,« je zmagovalko Fenningerjevo navdušila slovenska publika. Polna komplimentov na račun Maribora in organizatorjev je bila tudi Nemka Viktoria Rebensburg. »Rada smučam v Sloveniji, proga je bila dobro pripravljena, razmere za vse tekmovalke pa enake. Vem, da so bili domači navijači razočarani, a so se izkazali s svojim navijanjem,« je pristavila.

Danes se bo tekmovanje sklenilo s slalomom, kjer bodo poleg Črnjanke na startu še Ana Bucik, Katarina Lavtar, Tina Robnik, Eli Plut in Saša Brezovnik. Vsa dekleta si seveda zaslužijo bučno podporo. Tik pred ciljem se Tini Maze ni več izšlo. Avstrijka Anna Fenninger se je z včerajšnjo zmago močno približala vodilni v svetovnem pokalu. Pod Pohorjem se je zbralo okoli 15.000 gledalcev. Ana Drev je odstopila v drugi vožnji.

Politiki na Pohorju

Tekmo so si ogledali številni znani obrazi. Nekaj pred 13. uro sta na Pohorje prihitela slovenski in srbski predsednik vlade Miro Cerar in Aleksandar Vučić, zbrane je pozdravil minister za obrambo Janko Veber, pod Pohorje je pot prinesla tudi nekdanjo premierko Alenko Bratušek, vrsto za njo je sedel mariborski župan Andrej Fištravec. Družno so obračune 51. Zlate lisice gledali nekdanji predsednik Smučarske zveze Slovenije Stane Valant, Janez Kocijančič (nekdanji šef OKS) in Tone Vogrinec, dolgoletni smučarski funkcionar, trener in direktor reprezentance, ki ga je Tinin odstop precej prizadel.

 

Vrstni red v svetovnem pokalu

1. Tina Maze (Slovenija) 985

2. Anna Fenninger (Avstrija)901

3. Mikaela Shiffrin (ZDA)650

4. Lindsey Vonn (ZDA)646

5. Viktoria Rebensburg (Nemčija)533
Vrstni red v veleslalomu

1. Anna Fenninger (Avstrija)342

2. Eva-Maria Brem (Avstrija)296

3. Mikaela Shiffrin (ZDA)271

4. Sara Hector (Švedska)243

5. Kathrin Zettel (Avstrija)210

6. Tina Maze (Slovenija)191



 

Deli s prijatelji