KRALJICA

Tina Maze ne popušča: nove stopničke v Areju

Objavljeno 14. december 2014 10.30 | Posodobljeno 13. december 2014 21.30 | Piše: Drago Perko

Najboljša športnica leta 2014 je v svojem 377. nastopu v svetovnem pokalu še 73. stopila na oder za zmagovalke.

Najboljša smučarka letošnje sezone Tina Maze ne popušča – na deveti tekmi sezone se je še petič zavihtela na stopničke, včerajšnji slalom je končala na drugem mestu. Zmaga, 27. v karieri, se ji je izmuznila za šest stotink sekunde. Svoje je k slovenskemu uspehu dodala še 21-letna Ana Bucik, ki se je s 24. mestom prvič zavihtela do točk v svetovnem pokalu.

Težak vikend

»To je izjemen, vrhunski izid. Za mano je težak vikend in vse skupaj je bilo izjemno,« je bila po tretjem slalomu sezone zadovoljna Mazejeva. Jezilo je ni niti dejstvo, da je bila tako blizu najvišji stopnički, ugnala jo je domačinka Maria Pietilä-Holmner, švedsko zmagoslavje pa je s tretjim mestom dopolnila Frida Hansdotter. Za švedsko smučanje je bil to posebni dan – bilo je sploh prvič, da se je katera od slalomistk veselila zmage v Areju. Tina je prvo vožnjo končala na drugem mestu, prav tako ujeta v zgoraj omenjeni švedski dvojec. Za vodilno je zaostajala 22 stotink. Z drugo progo je Korošica opravila suvereno, v cilju z nasmehom in veseljem ni varčevala, vnovič pa je potrepljala smuči. Kot bi hotela reči – serviser Andrea Vianello je spet opravil veliko delo.

Proga za uživanje

»Na petih vratcih sem dobila kol v glavo, češ, zbudi se! Sicer pa ni bilo pretiranih težav na progi, ki je bila lepa in tekoča, primerna za uživanje. A je bilo treba iz metra v meter dodajati,« je Tina podoživela dogajanje v drugi vožnji. Do živega ji ne pridejo niti potovanja in menjave časovnih pasov. V osmih dneh je menjala celine, države ter letala, a se na petih tekmah štirikrat zavihtela na stopničke (v štirih različnih disciplinah!).

»Obe slalomski vožnji sta bili izjemni, drugo mesto je zelo dober rezultat. Ima še rezerve, ki jih bo potrebovala za naprej. Zdaj nas čaka nekaj dni počitka, ki smo ga krvavo potrebni vsi v ekipi,« pa je piko na i dodal Andrea Massi in se ob tej priložnosti zahvalil švedski ekipi, s katero je Mazejeva trenirala po vrnitvi iz Severne Amerike.

Dvesto sedeminpetdeset točk prednosti

Prijeten je tudi pogled na skupni vrstni red. Mazejeva je v skupnem seštevku še povečala prednost – danes ima 560 točk, prvi zasledovalki, Avstrijki Anni Fenninger, beži za 257 točk, tretja je Annina rojakinja Kathrin Zettel (290), četrta pa ameriška najstnica Mikaela Shiffrin (285). Z drugim mestom v slalomu se je Tina zavihtela na drugo mesto v slalomski razvrstitvi, četrta je v seštevku veleslaloma, vodilna v smuku ter tretja v točkovanju super G-ja.

Sezona se nadaljuje v francoskem Val d'Iseru, kjer bo v soboto na sporedu smuk, v nedeljo pa superveleslalom.

Deli s prijatelji