PRED SEZONO

Tina Maze lačna tekem,
 Andrea Massi se poslavlja

Objavljeno 13. oktober 2014 20.11 | Posodobljeno 13. oktober 2014 20.12 | Piše: Drago Perko

Dvakratna olimpijska prvakinja je včeraj začela zadnji del priprav pred ledeniško premiero 49. sezone svetovnega pokala.

Tina Maze je polna energije pred začetkom, v Trstu so jo sprejeli dostojno in spoštljivo. Foto: Drago Perko

Sonce nad tržaškim zalivom in skorajda poletne temperature ne dajo občutka, da je pred vrati nova zimska sezona. Pa je temu tako, čez slaba dva tedna (25. 10.) se bo s tradicionalnima veleslaloma za dekleta in fante v Söldnu začel svetovni pokal. Na ledeniški premieri je Mazejeva slavila že trikrat. »V Söldnu je vedno zahtevna tekma. A se je veselim. Dobro sem pripravljena, zdaj pa me čakajo še zadnji dnevi, da izpilim formo,« pravi Korošica, ki v pogovoru deluje izjemno sproščeno, spočito in nasmejano. Morda tudi zaradi vseh navijačev, s katerimi se je srečala minulo soboto v Trstu na jadralnem prazniku Barcolani. Svoje pa sta k Tininemu počutju zagotovo dodala morje ter prijetno jesensko vreme. Sonce preprosto obožuje, je njen stimulans. Tega pa je bilo zadnje dneve še nekoliko več, saj je na Goriškem opravila še zadnji del kondicijskih priprav. »Temperature so resnično prijetne. Avgusta ni bilo časa za poletje, zato tole zdaj še toliko bolj prija,« je zgoraj zapisano potrdila 31-letna Korošica.

Iz Tržaškega zaliva na sneg

Mazejeva za jadranje včeraj ni imela časa, saj je ekipa odpotovala na Hintertux, kjer bo opravila zadnji del priprav. Pred tem je bila na Pitztallu, z vadbo je zadovoljna, pozitivno oceno pa si je prislužil tudi mesec dni dela na južni polobli. Andrea Massi, alfa in omega njene ekipe, bi primerjal delo in treninge minulih sezon. »Nikoli nisem zadovoljen s treningom. Vedno kaj manjka. A po nekaterih kazalnikih ima najboljše fizične teste do zdaj. Tako je dobra kot pri 25, 26 letih,« meni Massi, ki se zaveda, da bo tudi ta sezona še ena v Tininem mentalnem procesu zorenja. Že dlje mu je jasno, da je šampionka. Da je prava na pomembnih tekmah, tudi ni več skrivnost. »Ne pozabite – med desetimi kolajnami, ki jih ima z velikih tekmovanj, je srebrna najslabša. To pomeni, da je od Val d´Isera vedno zadela (formo),« nadaljuje Massi, ki pa se zaveda, to je večkrat skusil, da s Tino ni lahko. »Glavo ima, a je umetnica. Zato pa je težko delati z njo. Še posebno za nas, ki smo delavci, ki ves čas programiramo treninge. Včasih ima dneve, ko njena umetnost prevlada nad fizionomijo … Takrat je res težko … Tudi danes zjutraj je bilo tako,« je Massi nadaljeval. Da je posebna, zato pa tudi tako dobra, se zaveda Tina tudi sama. »Včasih so dnevi, ko preprosto ne gre. Tega se zavedamo vsi, tudi moji trenerji in konkurenca.«

Vrhunec bo v Vailu

»Pogrešam tekme, treningi so zahtevni in monotoni. Bojuješ se sam s sabo. Kdaj ti prav ustreza kaka resna primerjava,« Tina ne skriva tekmovalne lakote, ki jo bo potešila na avstrijskem ledeniku na uvodu v že 49. sezono svetovnega pokala. Lani so bile vrhunec sezone olimpijske igre, letos bo svetovno prvenstvo v Vailu (2.–15. februar), kjer bo branil zlato iz super G-ja, ki ga je osvojila leta 2013 v Schladmingu. »Svetovno prvenstvo je res vrhunec sezone, a nič manj pomembna ni vsaka tekma v svetovnem pokalu,« pravi Tina, Andrea pa opozarja, da bi vnovič želel, da Tina zadrži kontinuiteto v vseh disciplinah. Opozori pa, da bo prav od rezultatov v svetovnem pokalu odvisno, kakšno startno številko bo imela njegova varovanka na svetovnem prvenstvu.

Radi bi dodali Nežko

V ekipi dvakratne olimpijske prvakinje sta poleg Massija še izkušeni italijanski trener Valerio Ghirardi ter nepogrešljivi serviser Andrea Vianello. Žal pa ni več fizioterapevtke Nežke Poljanšek. »Manjka nam en košček. Glede na to, da je sezona dolga, verjamem, da rešimo tudi to,« se Tina nadeja, da bi v drugem delu sezone imela ob sebi tudi fizioterapevtko. Massi je z enim očesom pogledal tudi h konkurenci. Med smučarkami najbolj spoštljivo govori o Avstrijki Anni Feninnger, izbrane besede ima za Američanko Mikaelo Shiffrin. Visoko kotira tudi Švicarka Lara Gut, ki pa je, tako Massi, večkrat premalo skromna. O Lindsey Vonn, ki se vrača po težkih poškodbi, niti besede. A nesporno je – šov se začenja.

Massi nič več s Tino

»Zame je to zadnja sezona. Tina pa je Tina in je povsem svobodna oseba. Sama se bo morala odločiti. Sam potrebujem pavzo. Samo tisti, ki so bili z nami zadnjih sedem let, vedo, kaj smo preživeli. Če bom imel čas in voljo, bom napisal knjigo o tem, kako sem bil sedem let ves čas od 12 do 14 ur v službi smučanja,« pa je Massi še enkrat potrdil dano obljubo – po tej sezoni se poslavlja. Premor, ali bo to daljši, pa načrtuje tudi Tina, ki se spogleduje z idejo, da bi izpustila prihodnjo sezono.

Skrbi jih za Smučarsko zvezo Slovenije

Damijan Terpin še naprej v Tinini ekipi skrbi za marketinško-pravni segment. Z izplenom je zadovoljen, tudi zavoljo nekaterih novih sponzorjev. Malce pa ga skrbi situacija na smučarski zvezi. »Za zdaj težav ni. Smo pa slišali o neverjetnih dolgovih. Med Tino in SZS obstaja še nekaj pogodbenih obveznosti. Upam, da ne bo težav,« sklene Terpin, potem pa doda, da upa in si želi, da v prvi vrsti Tina ne bi končala kariere, prav tako pa želi Massiju, da ostane na snegu. »Smučanje je njegovo življenje. Dokazal je, da je eden najboljših, morda celo najboljši, trener na svetu. Nekaj načrtov za prihodnost že ima, a je prav, da jih razkrije sam.«

Deli s prijatelji