SVETOVNI POKAL

Tina Maze kot Kolumb odkriva snežno Ameriko

Objavljeno 26. november 2014 12.36 | Posodobljeno 26. november 2014 12.36 | Piše: Drago Perko

Konec tedna se bo na aspenskem snegu nadaljeval veliki šov belega cirkusa.

Ameriški Vail je v teh dneh drugi dom slovenske smučarske primadone Tine Maze, ki na snegu v novem svetu pili formo pred nadaljevanjem sezone. Po ledeniški veleslalomski premieri in uvodnem slalomu sezone v finskem Leviju se je bela karavana preselila v Severno Ameriko. Korošica in sotekmovalke se bodo v soboto v Aspnu pomerile v veleslalomu, v nedeljo je na sporedu še slalom.

»Precej je teh potovanj, ki pa so naporna. A to je del posla, del naše realnosti. Navadiš se tega. A vse je lažje, če je počutje dobro,« pove Tina po prihodu v Združene države, kjer se včasih ni najboljše znašla, vendar danes ni več tako. Izkušnje in pravi trening dajejo sadove, predvsem pa ekipa ne dovoli, da se Tina na treningih izčrpa in da ji za tekme zmanjka moči. »Razmere za delo so dobre, proge vrhunske, tu pa je zbrana celotna karavana svetovnega pokala,« je nadaljevala Tina in tudi razkrila, kaj se je v teh dneh počelo in počne: »Poudarek je bil na vadbi superveleslaloma, veleslaloma in slaloma. V zadnjih dveh dneh bo poudarek na veleslalomu, ki ga nisem vadila od Söldna. Slalomu smo veliko časa namenili v Leviju.« Prvi trening veleslaloma je opravila v ponedeljek; da je ujela ritem, predvsem pa občutke, je potrebovala dve vožnji.

Veliko reklame za SP

Vail bo februarja prihodnje leto prizorišče svetovnega prvenstva, kjer bo Mazejeva branila tri odličja z zadnjega prvenstva v Schladmingu ter lovila že enajsto odličje z velikih tekmovanj. Na avstrijskem snegu je leta 2013 slavila v super-G ter bila srebrna v veleslalomu in superkombinaciji. »Na vsakem koraku je precej reklame za svetovno prvenstvo. A to je verjetno zgolj v Koloradu in Utahu,« meni Tina. Mazejeva ima na Aspen lepe spomine. V šampionski sezoni 2012/13 je zmagala v veleslalomu, tretja je bila v slalomu. V tem ameriškem zimskem središču je 31-letna Korošica štirinajstkrat osvojila točke; prvič že leta 2004 – 13. je bila v veleslalomu. Na premieri pred 14 leti je v superveleslalomu zasedla 31. mesto.

 

Viktor jo bo čakal

Tina Maze je v Leviju za nagrado dobila v last tudi severnega jelena, Viktor ga je poimenovala. »Naj se ima lepo,« Tina razkrije, kaj je dejala ob slovesu od jelena, ki bo Črnjanko čakal, da ga obišče po koncu kariere.

 

Deli s prijatelji