ZMAGA

Tina Maze je osvojila 
veliki kristalni globus

Objavljeno 25. februar 2013 10.32 | Posodobljeno 25. februar 2013 10.32 | Piše: Drago Perko

Slovenska smučarka je z zmago v Meribelu zmagala tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Tina je z zmago v Meribelu in velikim kristalnim globusom uresničila svoje sanje (foto: Reuters).

MERIBEL – V 47. sezoni svetovnega pokala alpink in alpincev je na svoj račun prišla tudi Slovenija. Devet tekem pred koncem svetovnega pokala je Tina Maze kot prva Slovenka osvojila veliki kristalni globus. Devetindvajsetletna Črnjanka ima zdaj pred drugouvrščeno, Nemko Mario Höfl-Riesch, že nedosegljivih 958 točk prednosti. Take asinje Slovenija še ni imela, med fanti pa se s tovrstnim dosežkom lahko pohvali le skakalec Primož Peterka, ki je bil zmagovalec svetovnega pokala v letih 1997 in 1998.

Svoje je na to zgodovinsko nedeljo, 24. februarja 2013, za slovensko smučanje dodala tudi simbolika; medtem ko se je Slovenija mučila v snegu, zapadlo ga je meter ali več, je prav Tina poskrbela, da narod pod Alpami ni več bentil nad snežinkami in kidanjem. Povrhu je do globusa prismučala v disciplini, ki zahteva popolno smučarsko znanje, saj se v eno zlijeta slalom in smuk.

Popoln slovenski dan

V Meribelu je bila najhitrejša že na dopoldanskem krepko skrajšanem smuku, kjer je v srednjem delu proge skoraj odstopila. Mojstrsko se je ujela in prišla v cilj kot prva, prednost je ohranila tudi na slalomu, kjer je zmago le potrdila. Nemka Maria Höfl-Riesch je odstopila pred njo in v snegu spremljala Tinin ples med slalomskimi količki na poti do osme zmage v sezoni. V 21. superkombinaciji v zgodovini je vodilna po smuku še enajstič zadržala to prednost, na koncu je bila za 82 stotink hitrejša od Avstrijke Nicole Hosp. Slovenski uspeh sta dopolnili še Ilka Štuhec (10. mesto) in Vanja Brodnik (18.). 
»Več sem tvegala. Dvakrat sem mislila, da sem že odstopila, a sem se nekako le ujela. Moja vožnja je bila precej bolj 'freh'. Občutki so krasni, že nekaj časa pa smo vedeli, da je to osvojljivo,« je Tina povedala po prihodu v cilj nedeljske tekme, ko je bilo tudi nekaj solza. Kriv je udarec v roko, ki se je trdo srečala s količkom, a so bile te bolečine hitro pozabljene, Tina je na odru za zmagovalke zapela Zdravljico, še 19. v njenih štirinajstih sezonah svetovnega pokala. Skupno se je še 18. v sezoni (56. v karieri) zavihtela na mesto od ena do tri, kar je izenačitev rekorda s Hanni Wenzel (v sezoni 1979/80) in Pernillo Wiberg (1996/97). Pred njo je še devet tekem do konca izjemne sezone v Lenzerheideju. Črnjanka ne dopušča prostora za evforijo. »Sezona je še dolga. V igri je še nekaj stvari,« ostaja zbrana in odločna.

Globusi, 
ne rekordi

Eden do teh mejnikov je zagotovo 2000 točk v eni sezoni, kolikor jih je leta 2000 zbral Herman Maier, ženski rekord pa je od lani v rokah Lindsey Vonn, ki jih je zbrala 1980. Vprašanje ni, ali bo Tini to uspelo, ampak le, ali bo Lindsey in Hermana poslala v zgodovino v Garmischu (prihodnji teden) ali čez 14 dni v Ofterschwangu. »Ne razmišljam o rekordih, ampak o globusih in o tem, da do konca sezone obdržim tak nivo smučanja, kot ga imam zdaj,« je nadaljevala Črnjanka, ki je poleg velikega kristalnega globusa osvojila že veleslalomski mali globus, spogleduje pa se še s smukaškim (trenutno 2. mesto, 101 točka zaostanka za Vonnovo), slalomskim (danes 2. mesto, 33 točk za Američanko Mikaelo Shiffrin), blizu naslova pa je tudi v super G, kjer je vodilna. Najboljša je tudi v superkombinaciji, kjer je zmagala na edinih dveh tekmah v sezoni, a kristalnih globusov ne podeljujejo.

Navil ušesa serviserju

V soboto je bil na sporedu smuk, kjer je za veliko presenečenje poskrbela Španka Carolina Ruiz Castillo, ki je prismučala do prve španske smukaške zmage. Tina je zasedla 4. mesto. »Po tekmi smo imeli sestanek s serviserjem smuči, ki niso bile najboljše. Pol sekunde in 85 stotink je Tina izgubila v zgornjem delu, kar je bilo preveč,« je Andrea Massi okrcal serviserja Andrea Vianella. V nedeljo je vse steklo kot namazano, Team to aMaze pa je znova potrdil svoje vrhunstvo. Ne prvič in zagotovo ne zadnjič. »To je skupinsko delo in skupinski uspeh. Imam fenomenalno ekipo, ki se vsak dan trudi okoli Tine. Stopnjujemo delo, krivulja gre navzgor. V tem hipu ima Slovenija smučarski Mount Everest,« je Tinin uspeh v svojem slogu opisal njen fant in trener Andrea, ki mu gre levji del zaslug za to, da je Korošica od sezone 2009/10 iz sezone v sezono stopnjevala mesta v skupnem seštevku in se včeraj zavihtela na svetovni smučarski prestol.

Ligety poražen v Nemčiji

Francoz Alexis Pinturault je zmagovalec veleslaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev v nemškem Garmisch-Partenkirchnu. Drugi je bil Avstrijec Marcel Hirscher, tretji pa Američan Ted Ligety. Oba Slovenca Patrick in Janez Jazbec sta bila prepočasna za finale. V soboto se je s 7. mestom na smuku izkazal Andrej Šporn

Deli s prijatelji