V FORMI

Tina Maze do novih točk kljub želodčnim težavam

Objavljeno 29. december 2014 09.08 | Posodobljeno 29. december 2014 09.09 | Piše: Drago Perko

Črnjanka je na četrtem veleslalomu sezone vnovič pristala med deseterico, tokrat na sedmem mestu. Za izboljšavo točkovne bere bo imela priložnost že na današnjem slalomu.

Slaba prva in nekaj boljša druga vožnja smučarske kraljice Tine Maze sta bili dovolj, da je Korošica četrti veleslalom sezone končala na 7. mestu, v skupnem seštevku svetovnega pokala pa ima še vedno 205 točk naskoka pred prvo zasledovalko Avstrijko Anno Fenninger. V Kühtaiju na avstrijskem Tirolskem se je prve zmage v svetovnem pokalu veselila Švedinja Sara Hector, druga je bila Fenningerjeva, tretja pa Američanka Mikaela Shiffrin. Zgodilo se je sploh prvič, da so na tem koncu Avstrije gostili tekmo svetovnega pokala. Prej je bilo mesto znano po tem, da je gostilo tekme smučarjev invalidov.

Le Tina v finalu

Tina Maze se na progi, start je bil več kot 2000 metrov nad morjem, ni najboljše znašla. Na uvodni vožnji si je nabrala za sekundo in sedem stotink zaostanka za ameriško najstnico Shiffrinovo, prvi tek je končala na 13. mestu. Še slabše se je godilo drugim Slovenkam. Ana Drev je pristala na 31. mestu in za sedem stotink ostala brez finala, Vanja Brodnik in Ilka Štuhec pa sta odstopili. Črnjanka niti v drugo ni prikazala svoje tradicionalne udarne vožnje, ki smo je bili vajeni v podobnih situacijah. Očitno je utrujenost, nad njo se je pritoževala pred božičnimi prazniki, naredila svoje. Kljub temu je zmogla, da je s tretjim časom finala povzpela višje in na koncu pristala na 7. mestu. Delila si ga je s Švicarko Dominique Gisin, štren povsem pri vrhu pa Korošica ni zmogla mešati.

»Kar se tiče zmage, se je tekma končala že v prvi vožnji, ko je imela Mazejeva težave z vidljivostjo in tudi ni dobro smučala,« je vodja Tinine ekipe Andrea Massi ocenil nastop svoje varovanke, ki to pot ni bila razpoložena. Na to je opozoril tudi Massi, ki je sprva s prstom pokazal na prvo, potem še na drugo vožnjo: »Predvsem v strmini v prvi in drugi vožnji ni dobro nastopila. V finalu je bila na ravninskem odseku precej boljša in se je vendarle ujela s terenom, čeprav smo trenirali na podobnem pred tekmo.« Vodja zasedbe Team To aMaze pravi, da sedmo mesto ni slabo. Kljub težnji po delu in privajanju na teren pa Korošica včeraj ni vadila slaloma, ki jo čaka danes. »Trenirala ni, ker je že v soboto. Tu nimamo zdravnikov, ni fizioterapevtke in ima malo težav z želodcem,« je Massi opozoril na Tinine težave, ki so jo ovirale tudi na nedeljski tekmi. Danes naj bi bilo to pozabljeno, Tina pa pripravljena za nov naskok na zmagovalne stopničke.

Čas za 1. mesto

Prve zmage se je veselila 22-letna Švedinja Sara Hector, ki je v svetovnem pokalu prisotna dobri dve leti, na zadnjih dveh veleslalomskih tekmah pa je dvakrat pristala na odru za zmagovalke. »Vedela sem, da sem v dobri formi. Po prvem teku sem razmišljala, da je napočil čas, da grem po zmago,« je dejala nasmejana Švedinja, ki je ni ustavilo niti sneženje. »Je že res, da uživamo, ko tekmujemo na soncu, a na tem hribu sem res uživala, po zmagi pa sem neverjetno srečna!« je še pristavila članica smučarskega kluba Kungsbergets AK. »Zmaga Sare Hector ni presenečenje,« je ob 2. mestu dejala domača matadorka Anna Fenninger, ki je varčevala z močmi, saj je med prazniki zbolela.

Zadnji veleslalom pred SP

Včerajšnji veleslalom in današnji slalom bi morala biti na Semmeringu, kjer pa ni bilo dovolj snega, zato so prizorišče četrtega veleslaloma sezone preselili v Kühtai, kjer je start na nadmorski višini 2361 metrov. Ta kraj, najbližje večje mesto je Innsbruck, je prvič gostil svetovni pokal, obenem pa je bil to zadnji veleslalom pred svetovnim prvenstvom v ZDA. Danes bo na tem prizorišču start prve slalomske vožnje ob 10. uri, finalna se bo začela ob 13. uri.

Deli s prijatelji