POHORSKI IZZIV

Tina Maze: Če se ne trudiš in vadiš, te bodo drugi dan pojedli

Objavljeno 20. februar 2015 15.30 | Posodobljeno 19. februar 2015 20.20 | Piše: Drago Perko

Konec tedna bo Maribor spet povsem v znamenju alpskih smučark in Zlate lisice.

Tina Maze je tudi v Kranjski Gori komaj čakala, da si na noge pripne smučki in se spusti po pohorski strmini. Foto: Drago Perko

MARIBOR – V Mariboru odštevajo ure do novega spektakla, smučarke se bodo še 51. pognale po Pohorju v lov za zlato lisico. V osrednji vlogi bo tudi to pot naša šampionka, 31-letna Tina Maze. Poleg nje bodo v vikend programu (jutri bo na sporedu veleslalom, v nedeljo pa slalom) barve Slovenije branile še Katarina Lavtar, Tina Robnik, Ilka Štuhec, Ana Drev, Eli Plut, Saša Brezovnik in Ana Bucik. Reprezentantke so včeraj vadile v Kranjski Gori, tam ostajajo še danes dopoldne, ko bodo še zadnjič na vitranški strmini. Tina Maze je trenirala v sosednjem Trbižu, pred selitvijo v Maribor se je ustavila še v Kranjski Gori. To priložnost je izkoristil direktor Smučarske zveze Slovenije Jurij Žurej in aktualni svetovni prvakinji v smuku in superkombinaciji čestital za uspehe, Korošica pa se mu je oddolžila z repliko medalje iz Beaver Creeka.

Ni skrivnost, da se Tina tekme na Pohorju še kako veseli. Ne nazadnje je tam leta 1999 z 32. mestom debitirala v svetovnem pokalu, tri leta za tem pa prvič stala na stopničkah. Čeprav je za njo naporno svetovno prvenstvo, se ji pri omembi Maribora obraz razleze v nasmeh, tudi na utrujenost kar pozabi. »Časa za počitek ni bilo. Program je takšen, kakršen pač je. Za vse je enak. A že to je uspeh, saj smo prišli z višine 3000 metrov. Diha se precej lažje, sneg ni tako agresiven. Treba bo le osvežiti občutke,« pripoveduje Tina, ki se veselil druženja s 40.000 navijači, kolikor jih upravičeno pričakujejo organizatorji v dveh dneh pohorjevanja z zlatimi lisičkami.

Mazejeva na tekmi prihaja kot vodilna smučarka v svetovnem pokalu, to bi rada ostala, po možnosti pa naskok še okrepila. »Nič ne računam. Treba je smučati. Računice pridejo same po sebi. Tekme bodo na sporedu do marca, bistveno je, da zadržimo ritem. Napak si ne smemo dovoliti, treba bo dirkati do konca,« Črnjanka matematiko prepušča konkurenci, sama pa misli le na svoje predstave na snegu. »Zamujene priložnosti se ne vrnejo, zato je treba izrabiti vsako tekmo,« se Tina zaveda, da se ne sme dovoliti, da se ji ponovita vikenda iz Cortine d'Ampezzo in St. Moritza.

Cilja na
dvojno zmago

»Tekme v Mariboru so vedno eden od vrhuncev sezone. Letos je bilo to resda svetovno prvenstvo, a to še ne pomeni, da tu ne želim dobro tekmovati. Konkurenca te vleče naprej. Če se ne trudiš in vadiš, te bodo drugi dan pojedli na tekmi. To je kruto in zahtevno,« v Mazejevi kljub letom v svetovnem pokalu lakota po uspehu ne pojenja. Še več, motivov ji ne manjka. Tudi zavoljo poraza v veleslalomu na svetovnem prvenstvu, kjer je vse pošolala Avstrijka Anna Fenninger. »Vsaka klofuta me strezni. Upam, da to pomeni kaj dobrega. Anna je izvrstno opravila z veleslalomom, sama pa sem naredila preveč napak,« se še enkrat spomni veleslaloma v Beaver Creeku, kjer je prvič po letu 2007 v tej panogi ostala brez medalje svetovnega prvenstva. Tina ne skriva, da bi rada s Pohorja odšla kot absolutna zmagovalka. Zato bo treba v enem vikendu zmagati v slalomu in veleslalomu.

»Dvojčka pa res še nimam. Ga še čakam, to je eden od ciljev, ki bi ga rada izpolnila,« je Črnjanka razkrila, da je tudi na Pohorju zanimajo tista najvišja mesta, tista okoli petega ji niso pogodu.

V slovenski vrsti je Tina tista z največ izkušnjami, zato je primerna, da mladim smučarkam podeli kak nasvet. »Smučanje moraš imeti rad. Radi pa nas imajo načeloma tudi ljudje. Nihče ti ne želi slabega, zato je treba podporo ob progi razumeti kot plus, ne pa kot breme,« sklene Korošica, ki so jo sotekmovalke iz reprezentance pozorno poslušale. Pri tem so v Tini prebudile številne prijetne spomine. Tudi z njimi in na krilih navijačev, v Mariboru bo zbrana vsa Slovenija, bo lažje uresničila svoje cilje ter naredila še dva koraka do velikega kristalnega globusa.

 

Deli s prijatelji