BURNO FINALE

Tina Maze in Andrea Massi: objem za slovo ali spravo?

Objavljeno 17. marec 2014 10.43 | Posodobljeno 16. marec 2014 21.32 | Piše: Drago Perko

Na finalu svetovnega pokala v Lenzerheideju v ospredju odnos Tina Maze-Andrea Massi.

Objem sprave ali zgolj hvaležnost za opravljeno? Foto: Tomi Lombar

V Lenzerheideju se je včeraj končala še ena sezona smučarskega cirkusa. Lani se je na tem koncu Švice slavilo ob izjemnih uspehih Tine Maze, ki je z 2414 točkami in velikim kristalnim globusom deklasirala konkurenco, tokrat pa se domov vrača s 4. mestom v skupnem seštevku (964 točk). Na Tinino mesto se je zavihtela Avstrijka Anna Fenninger (1371), slavje naših severnih sosedov je dopolnil Marcel Hirscher (1222), oba pa sta velikemu globusu dodala še mala brata; Anna je bila najboljša v veleslalomski razvrstitvi, Marcel pa v slalomu.

Tina izpolnila cilj

»Cilji so absolutna vrednost. Tina ima dve zlati olimpijski medalji,« je bil kljub slabšemu izkupičku v svetovnem pokalu nad opravljenim navdušen vodja ekipe aMaze Andrea Massi. Po dveh zlatih medaljah v Sočiju so v Tinini zasedbi potiho ciljali na obranitev globusa, a se je vse razblinilo že v Åreju. Zaradi tega Tina v Švici ni bila taka, kot jo poznamo. Massiju to ni bilo pogodu. »Vedel sem, da ne bo imela motiva. Ne znam je več motivirati, včasih sem to zmogel in znal. To je zdaj naš največji problem.« Ravno tu pa tiči razlog, da se Massi vsak dan bolj poigrava z mislijo, da bi nad Črnjanko bdel kdo drug. »Mogoče je res najbolje, da grem. Vedno sem trdil, da je zdravje na prvem mestu. Tina je v zadnjih šestih oziroma kar dvanajstih letih vedno prišla domov zdrava. To je osnovni in glavni cilj vsakega trenerja. Tudi moj. To mi je uspelo, na to sem ponosen.« Italijan še doda, da ne namerava odstopiti od svojega sistema. Zdi se, da sta se Tina in Andrea izpela na poklicnem področju. »Na prvem mestu sta zdravje in medsebojni odnos,« pritrdi Massi, ki je nekaj minut pred našim pogovorom govoril s Tino in jo iskreno stisnil k sebi ter objel.

Kakšna bo nova ekipa?

»Priznam, v zadnjih nekaj dneh je bilo težko na smučeh,« je začela Črnjanka, ki ji je bilo včeraj kar malce žal, da je šla bolna (v noči na soboto je bruhala) na start slaloma. Potrdila je, da je komaj čakala konec sezone, v Švici pa so jo razveselili navijači, ki so jo prišli podpret. »Pa tudi Švicarji me imajo radi,« je pristavila. Kako bo s počitnicami, še ne ve. »Samo da bo glava počela kaj drugega,« je ponižno priznala, da ima smučanja vrh glave. Vmes je čestitala Anni Fenninger, svetovno javnost pa spomnila, »da je bila to pot s tekmicami preveč prijazna in da tako v prihodnje ne bo«. Avstrijki pa je dala jasno vedeti: »Bila je daleč od mojega rekorda v svetovnem pokalu.« Zanimalo nas je, kakšna bo njena ekipa v prihodnji sezoni. »Najboljša, kot vedno!« je odločno dodala. Kako naprej, je v tem hipu težko napovedovati. Ekipa Tine Maze potrebuje počitek. Vsak na svojem koncu bo razmislil, kako naprej. Massi bo v prihodnjih dneh kosil travo na svojem domu in plačeval položnice. Do kdaj bo sprejel končno odločitev, še sam ne ve. V igri je več možnih scenarijev. Po eni od različic bo Tina zaradi slovesa Andree Massija kariero končala. Po drugi naj bi nadaljevala z Maurom Pinijem. Po tretji varianti (dober poznavalec razmer v svetovnem pokalu je prepričan o tem) pa se bo ekipa v nespremenjeni zasedbi podala v zadnjo sezono, ki bo vrhunec dosegla na svetovnem prvenstvu v Vailu februarja 2015.

Slovo Tanje in Denise

Lenzerheide je bil tudi kraj, kjer so se točile solze ob slovesu. Na nedeljskem veleslalomu sta se poslovili 33-letni Tanja Poutiainen in Denise Karbon. Finka je v 16 sezonah svetovnega pokala zbrala 11 zmag, 48-krat pa je bila na stopničkah. »Brez besed sem, hvala vam za podporo. Ostali boste v mojem srcu,« je dejala Tanja. Karbonova je bila v svetovnem pokalu 13 sezon, šestim zmagam je dodala še 10 uvrstitev med prve tri. Še zadnjič pa je nad dirkami svetovnega pokala bdel 62-letni Nemec Günther Hujara. Na položaju direktorja moškega svetovnega pokala ga bo zamenjal Južnotirolec Markus Waldner, ki je od leta 1998 deloval kot evropski koordinator Mednarodne smučarske zveze (FIS).

V Lenzerheide je prišel tudi Dušan Blažič, šef slovenskih alpink in alpincev. V minulih dneh se je sestal s predstavniki opremljevalcev, največ pozornosti pa je namenil Rossignolu, ki pripravlja smuči za Ilko Štuhec, v kateri mnogi vidijo novo vzhajajočo zvezdo slovenskega smučanja. Tina ne bo večna, eno sezono morda še. Zato slovensko smučanje ultimativno potrebuje novo zvezdo, ki bo vlekla ta nasedli voz navkreber. Da se ne ponovi vnovič finale svetovnega pokala, tako siromašen s slovenskimi nastopi.
 

V znamenju Anne in Marcela

Avstrijec Marcel Hirscher je dobil zadnji slalom za svetovni pokal alpskih smučarjev. Drugi je bil Nemec Felix Neureuther, tretji pa še en Avstrijec, Mario Matt. Sobotni veleslalom je pripadel Američanu Tedu Ligetyju, drugi je bil Francoz Alexis Pinturault, tretji pa Hirscher. Na sobotnem ženskem slalomu je bila najboljša Američanka Mikaela Shiffrin, druga je bila Švedinja Frida Hansdotter, tretja pa Avstrijka Marlies Schild. Včerajšnji veleslalom je pripadel Avstrijki Anni Feninnger, družbo na stopničkah sta ji delali rojakinja Eva-Maria Brem in Švedinja Jessica Lindell-Vikarby. Tina Maze v soboto na slalomu v drugo ni startala, včerajšnji veleslalom pa je končala na 16. mestu. Hirscher si je veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu zaslužil s 1222 točkami, drugi je Norvežan Aksel Lund Svindal (1091), tretji pa Pinturault (1028). Kraljica sezone je Feninngerjeva (1371), za njo sta Nemka Maria Höfl-Riesch (1180) in Švicarka Lara Gut (1101).

Deli s prijatelji