ZLATA LISICA

Tina bo pozabila na vse in 
šla po olimpijsko kolajno

Objavljeno 03. februar 2014 16.21 | Posodobljeno 03. februar 2014 16.21 | Piše: Drago Perko

Prireditelji 50. Zlate lisice so v Kranjski Gori zaradi slabega vremena izvedli le slalom za svetovni pokal.

»Naj se Tina čim prej razjezi, to bo dobro za vse,« je ob koncu jubilejne, 50. Zlate lisice dejal njen partner in trener Andrea Massi, ki je od Črnjanke minuli vikend v Kranjski Gori pričakoval precej več kot le odstop na slalomu, sobotna veleslalomska tekma pa je tako ali tako zaradi nemogočih vremenskih razmer odpadla. »Če smuča tako kot uvodnih 18 sekund, potem v svetovnem pokalu nima možnosti,« z nedeljsko predstavo ni bil zadovoljen Massi. Se razume, tudi Tina Maze ni sijala od sreče, 19. mesto po prvem teku, potem pa odstop v drugi vožnji, ji ni ne v ponos ne v čast: »V prvi vožnji sem smučala zadržano, v drugi skušala narediti, kar sem lahko, a naredila napako. V slalomu nisem tako dobra, kot bi si vsi želeli. A je treba biti skromen.«

Švedsko je 
tudi slovensko

Lani prva dama svetovnega smučanja se že na prvi progi ni znašla, roko na srce, ob taki formi ji tudi boljša proga ne bi bila bistveno v pomoč, za nameček je odstopila, zmaga pa je šla na Švedsko, slavila je 28-letna svetlolasa Švedinja Frida Hansdotter (druga je bila Marlies, tretja pa njena sestra Bernadette Schild; njun brat Josef je kariero končal leta 2005), po rodu iz mesta Västeras, 100 kilometrov zahodno od Stockholma. Sicer gre za serijsko zbiralko drugih mest, do včeraj jih je imela kar osem, štiri v letošnji, dve v lanski in še eno v sezoni 2011/12. Zato je bila dobitnica slalomskega brona z zadnjega svetovnega prvenstva še toliko bolj navdušena nad zmago. Nad vremenom se ni pritoževala, ne nazadnje so bile razmere za vse enake, torej slabe. »Naredila sem, kar sem lahko, bilo je dovolj za zmago. In še ob pravem času. Zato sem še bolj vesela. Sezona je dobra, navdušena sem po prvi zmagi v karieri,« je dodala. Malce si, naj nam bo v uteho, to zmago lastimo lahko tudi Slovenci, saj za smuči Švedinje skrbi izkušeni serviserski maček Lojze Debeljak, za katerim je že desetletje dela v taboru Skandinavk. V slovenski vrsti se je do točk dokopala le Maruša Ferk, ki je pristala na 26. mestu. V prvem delu je nastopila skoraj brez napake, v drugo pač ne. »Moram biti kar zadovoljna. Preveč sem izgubila zavoljo napake pred merjenjem vmesnega časa. Vse skupaj je to vendarle spodbuda za Soči, kjer štejejo le medalje,« je v sila optimističnem tonu končala Ferkova, ki je po 14 mesecih prišla do sploh prvih slalomskih točk.

Tina raje na Pohorju

»Ni šlo, nisem opravila svojega dela dobro,« se je mizerne predstave hitro zavedla Korošica, za katero so v ciljni areni navijali mati Sonja in oče Ferdo, prireditve pa ni izpustil niti Tinin velik podpornik in prijatelj Milan Jarc. »Nisem bila prava, težko je bilo na progi. Taki dnevi se zgodijo. Kranjska Gora mi ni bila in mi tudi ne bo pisana na kožo,« je tudi sama obžalovala, da lisičk ni gostilo Pohorje, ampak Gorenjska. Mazejeva si je kljub porazni predstavi prislužila gromki aplavz, v slogu prave zvezdnice se je vsem zahvalila. »Težko se motiviram za deseto mesto. To mi je težko sprejeti. Podpora ljudi mi pa veliko pomeni,« je še pristavila. Zdi se, da je tekmo izgubila že dan prej, ko njenemu timu ni uspelo prepričati trenerjev, da bi v nedeljo izpeljali veleslalom. Massi je precej dobro vedel, da Tini slalom ne leži, zato je na vsak način hotel spremembo sporeda. Ni mu uspelo, podpora v belem cirkusu je bila mizerna (le Italijani), predloga pa niso podprli niti Slovenci, kar je Massija razhudilo. Bentila je tudi Tina: »Škoda, ker v soboto ni bilo tekme, saj v veleslalomu smučam bolje kot v slalomu. V veleslalomu znam oceniti, koliko je treba napadati, v slalomu pa ne najdem pravega ritma. Ali vozim previdno in je potem zaostanek velik, ali pa napadam in naredim napake.« Časa za trening ne bo. Tina že jutri potuje v Soči, ob sedmih zjutraj bo odletela na skoraj gotovo svoje zadnje olimpijske igre. Po zlato? »Tja grem z optimizmom. Mislim, da imam dobre možnosti. Jih bo treba izkoristiti, predvsem pa moram pozabiti vse neuspehe in uspehe.« Bo to dovolj za uspeh in medalje? Tina pravi, da bo.

Deli s prijatelji