TRENING

Tina bo na južni polobli vadila smuk z Avstrijci

Objavljeno 31. julij 2014 19.17 | Posodobljeno 31. julij 2014 19.18 | Piše: Drago Perko

Smučarska kraljica Tina Maze je odpotovala na trening v Južno Ameriko.

Poletje je vzelo slovo. Vsaj tako velja za prvo damo slovenskega smučanja Tino Maze, ki je z ekipo odpotovala na drug konec sveta. En mesec bo njen dom južna polobla, kjer bo na snegu pridobivala kilometrino za novo sezono. Za Korošico, v minuli sezoni se je okitila s kar dvema zlatima olimpijskima medaljama, so pestri štirje meseci. Del časa je namenila počitku, vnovič je sedla v študijske klopi (želi končati pedagoško fakulteto v Mariboru), 31-letna Črnjanka je že tradicionalno nabirala moči tudi v Gorici, sneg pa okusila na ledenikih Zermatt in Stelvio.

»Prepričan sem, da se bo vreme uredilo. Razmere se izboljšujejo, tudi ohladilo se je. Pravijo, da bo dobro in da bo dovolj snega. Vse skupaj pa moramo vzeti malce z rezervo,« začne Andrea Massi z vremenom, od katerega bo krepko odvisen trening na južni polobli. Alfa in omega Tinine ekipe je optimist, ničesar ne prepušča naključju, plan treningov ima v glavi, motiva pa mu tudi ne manjka. Ni skrivnost, da je to njegova zadnja sezona v Tininem moštvu.

Tina začenja v argentinski Ushuaiji, ki je lep čas veljala za najjužnejše mesto na svetu. Od leta 1902 je bil tam zapor, ljudje na tem koncu pa živijo od ribolova. Mazejeva bo pod taktirko trenerja Valeria Ghirardija in Massija sprva namenila pozornost tehničnim disciplinam. Velik poudarek bo na periodizaciji treninga, ki ga bo Massi oblikoval po občutku, prilagajal pa Tini. »Malce bomo spremenili tudi način, saj bomo imeli vsaj v prvem tednu po petem ali šestem dnevu tudi dan počitka,« še pristavi.

Vadila bo z avstrijsko moško vrsto

Po 15 dneh bo Tina odletela v čilski Portillo v Andih, kjer se je sredi junija začela zimska sezona. Trajala bo do sredine oktobra. Tudi letos bo v tem delu Južne Amerike združila moči z Avstrijci, saj bo v Portilli, Massi jo imenuje kar univerza smuka, vadila z avstrijsko moško vrsto, sneg pa bo aktualna olimpijska prvakinja delila z Matthiasom Mayerjem. »To kaže na ferplej Avstrijcev do nas. Vse skupaj pa je dokaz, da so bile besede Vlada Makuca laži, ko je v medije spravil špekulacije, češ da ima naša ekipa z Avstrijci težave. Da ima laž kratke noge, se je pokazalo letos.«

Tudi to pot je v ekipi serviser Andrea Vianello, ki je že dva snežna treninga v Zermattu in Stelviu izkoristil za prve teste smuči. Obeta se nekaj sprememb, največ pozornosti pa je pedantni italijanski strokovnjak namenil smučem. »Andrea je največji svetovni mojster svojega poklica. Ne le da spremlja tekmovalko, ne samo da smo trenirali več dni skupaj, da bi dobili prave podatke. Vianello gre v tovarno, da vidi, kako nastaja smučka, iz kakšnega lesa je.« Lani je bila del ekipe tudi fizioterapevtka Nežka Poljanšek. »Rešujemo tudi to težavo,« dodaja Massi, ki ne skriva, da so že imeli na preizkusu drugo osebo, a se ni obnesla. Iščejo namreč predanega človeka, ki bi mu bilo delo s Tino čast, ne pa zgolj lov za zaslužek in/ali slavo.

 

Še slabi trije meseci

Nova sezona svetovnega pokala se bo kot običajno začela 25. oktobra z veleslalomom na ledeniku v avstrijskem Söldnu. Vrhunec bo svetovno prvenstvo med 2. in 15. februarjem v ameriškem Vailu. Mazejeva bo branila superveleslalomsko zlato iz Schladminga 2013, srebrna pa je bila v veleslalomu in superkombinaciji.

 

Tina in Andrea pomagata mladima Slovenkama

Pred odhodom na jug sta s Tino v Zernattu vadili tudi mladi slovenski smučarki Eli Plut in Claudia Seidl. Sodelovanje je potekalo v dogovoru s Smučarsko zvezo Slovenije. Očitno je tudi na relaciji SZS–Massi zavel nov veter, ki bo koristil obema stranema.

 

Deli s prijatelji