SCHLADMING 2013

Tina blesti na smuku, Vonnova pa pod nož

Objavljeno 07. februar 2013 09.21 | Posodobljeno 07. februar 2013 09.21 | Piše: D. P.

Andrea Massi hvali varovanko, ki bo na svetovnem prvenstvu ostala do konca.

Tina Maze je ponosna na prvo odličje, štiri še čakajo nanjo (Foto; Matej Družnik, Delo)?

SCHLADMING – Dan po zlatem torku je bil za Tino Maze zopet delaven. Železna disciplina ter predanost sta jo ob talentu pripeljali na svetovni vrh, kjer želi ostati, predvsem pa pustiti pečat. V sredo je vadila smuk, odrezala se je dobro. Na prvem uradnem treningu je zasedla 4. mesto. Na vrh se je zavihtela Avstrijka Regina Sterz, drugo mesto je pripadlo Norvežanki Lotte Smiseth Sejersted, tretja je bila Švicarka Fränzi Aufdenblatten.


Zlato v ZDA, Slovenci razočarali

Američan Ted Ligety je novi svetovni prvak v superveleslalomu. Specialist za veleslalom je ubral najhitrejšo linijo na progi Planai v Schladmingu ter ugnal vse tekmece. Francoz Gauthier De Tessieres je presenetljivo osvojil srebro, Norvežan Aksel Lund Svindal pa je prismučal do brona po napaki tik pred ciljem. Slovenci so razočarali; Klemen Kosi je bil 27., Boštjan Kline 30., Andrej Šporn 31., Rok Perko pa 35.

Preostale tri Slovenke niso navdušile, Ilka Štuhec je odstopila, Maruša Ferk je pridelala več kot pet, Vanja Brodnik pa več kot sedem sekund zaostanka.
Andrea Massi pa niti dan po tekmi ni mogel pozabiti še ene bitke, ki se je končala s Tinino zmago in prvo zlato kolajno na avstrijskem snegu: »To je plod treninga fizične in mentalne stabilnosti in njene izvrstne tehnike. Če bi ne trenirala ob takšnih razmerah, kot ji včasih predlagam, mogoče ne bi bila zdaj tako stabilna na takšnih tekmah. Tina je pripravljena smučati v vseh razmerah, ve, kaj je kakovosten trening in kaj je količinski trening, in mislim, da to delamo zelo dobro.« Massi je miren, saj celotni tim deluje kot dobro utečena ura. »Opazujem tako s strani, vem, da Livio Magoni dela svoje, Nežka Poljanšek dela svoje, serviser Andrea Vianello svoje, in se zalotim pri razmišljanju, da bi bil lahko tudi pred televizijskim sprejemnikom in jih pustil same. Vem, da ne bi šlo, ampak imam pač takšen občutek.« Še vedno so živahne debate, ali bo Tina po dveh zlatih medaljah odšla s prvenstva. Massi zanika in poudari, »naj se počaka do konca tekmovanja, svetovno prvenstvo je treba vzeti z največjim možnim spoštovanjem«.

Vonnova z bolečino in mislijo na Soči

Dan po grozljivem padcu je Avstrijo zapustila Američanka Lindsey Vonn, še prej so ji postavili diagnozo: na superveleslalomu si je strgala križne vezi in zlomila golenico. »V Schladmingu smo dobro sodelovali z zdravniki, ki so Vonnovo pregledali. Dejali so, da bo okrevanje trajalo okrog devet mesecev. Operacijo si želi imeti doma. Obenem pa si želi, da bi v Lake Louisu ponovno zmagala, in o koncu kariere ne razmišlja,« so sporočili iz ameriškega tabora, preden je nesrečna smučarka včeraj zjutraj prek Salzburga in Frankfurta odletela v ZDA. Operiral jo bo priznani športni kirurg Richard Steadman. »Prepričana sem, da bom tako trdo delala, kot je največ mogoče, da bom lahko naslednje leto v Sočiju zastopala svojo državo na OI,« Vonnove ne zapušča optimizem. Tina je z mislimi že pri novi tekmi; v petek se bo v superkombinaciji borila za drugo zlato kolajno na tem prvenstvu.

Deli s prijatelji