SLABI REZULTATI

Teorije o reševanju izgubljene Tine Maze

Objavljeno 18. december 2013 10.06 | Posodobljeno 18. december 2013 10.06 | Piše: Drago Perko

Roman Vodeb opozarja na odnos z Andreo Massijem, rešitev pa vidi v Nežki Poljanšek.

»Ne bi bil rad v koži Tine Maze in ljudi v njeni ekipi,« meni Tone Vogrinec, ki z veliko zaskrbljenostjo spremlja smučanje Črnjanke, ki je drugi slalom sezone v Courchevelu končala na 17. mestu (zmagala je Avstrijka Marlies Schild). »Saj ne bi bilo nič narobe, če bi na prvi ali drugi progi naredila napako in si nabrala zaostanek. Tak rezultat s takim smučanjem je katastrofa,« nadaljuje zgroženo Vogrinec, ki opozarja, da Tina išče razloge za neuspeh drugod, ne pa pri sebi. Prepričan je, da bi ji bilo lažje, če ne bi smučala sama, ampak bi se vsaj na pripravah merila z rojakinjami. »Vsi vemo, da je Tina boljša od Katarine Lavtar. A če je ne bi nažgala za dve sekundi na treningu, potem bi se morala nad svojo formo zamisliti,« še doda Vogrinec.

Matej Tušak, redni profesor za psihologijo športa na fakulteti za šport, predlaga, da Tina analizira razloge za slabši uvod. Po njegovem so lahko razlogi banalni, morda je kriva oprema, ne izključuje pa, da je za vse kriva psihološka napetost. »Predvsem je priporočljivo, da se reševanja ne loti s silo ali živčno. Lažje in boljše bo z mirnostjo,« sklene Tušak. Tomo Levovnik, v taboru ženske alpske reprezentance je deloval med letoma 1978 in 1980, uvodoma spomni, da je Tina v minuli sezoni dosegla precej več, kot se da normalno doseči. Meni, da se je psihično in fizično izpraznila. S prstom pa pokaže tudi na odnose, ki jih je v malem timu težje ohraniti idilične. »Bistveno je, da Tina ohrani veselje do smučanja, cilj pa so tako ali tako olimpijske igre,« Levovnik stopa na žogo in opozarja tudi na konkurenco, predvsem na mladi val, ki grozi Korošici pri 30.

Tinine negativne misli

Psihoanalitik Roman Vodeb je slovenskim trenerjem alpskega smučanja na licenčnem seminarju razlagal fenomen uspeha Tine Maze. »Poudaril sem, da je ključen t. i. pozitiven transfer z Andreo Massijem. Gre za (nezavedno) zaljubljenost oz. njuno medsebojno pozitivno čustvovanje. Natančno zaradi pozitivnega transferja Tine s tem njenim ključnim moškim Andreo Massijem se je zgodil lanski in predlanski rezultatski fenomen. Toda zdaj je med njima očitno – vsaj tako se zdi – nastopil negativni transfer, ki je za seboj potegnil ogromno negativne energije, bolje rečeno ogromno negativnih misli v Tinini glavi, ki so zelo oenergetene oz. libidinalno investirane, torej nabite z negativno energijo.«

Vodeb meni, da Tina preveč dramatizira sedanji oz. potencialni neuspeh, ne zna ga flegmatizirati, kar bi bilo nujno, in dodaja: »Tini se skorajda ne da pomagati. Je v pat položaju. Balzam za njeno ranjeno dušo je v tem trenutku verjetno edino njena fizioterapevtka Nežka, ki pa bi jo moral nekdo bolj psihološko/psihoanalitično podkovan inštruirati. Toda Tini bi moral v tem trenutku v resnici pomagati neki pozitiven moški lik. Zdi se, da je Andrea Massi izgubil svojo kredibilnost. Pa ne zato, ker ima preveč negativne lastnosti, pač pa zato, ker sta se po evforičnem pozitivnem transferju čustveno oz. libidinalno naveličala drug drugega.« Tina je že večkrat dokazala, da je najboljša v najtežjih situacijah. Prva priložnost za novo potrditev tega bo že ta vikend v Val d´Iseru, ko sta na sporedu smuk (sobota) in veleslalom (nedelja).

Deli s prijatelji