ŽALOSTNO

Telemach Olimpija nezadržno drvi v propad

Objavljeno 16. oktober 2014 09.23 | Posodobljeno 16. oktober 2014 09.23 | Piše: Rok Tamše

Hokejisti Telemach so se v ligi EBEL znašli v vlogi serijskih poražencev.

Obubožani hokejski zmaji v tej sezoni ne bruhajo ognja. Foto: Aleš Černivec/Delo

»Pa kako dolgo bo še trajala ta nočna mora?« se je po novem porazu hokejistov Telemach Olimpije v ligi EBEL, že devetem po enajstih odigranih tekmah, pridušal eden izmed privržencev zmajev. »Dokler Sekelj ne bo povsem spraznil tribun v Tivoliju,« mu je jezno odgovoril očitno ne največji zagovornik direktorja najslabšega moštva v razširjenem avstrijskem prvenstvu, ki še naprej tone in tone. Ljubljančane si je tokrat na tivolskem ledu izdatno privoščil Linz, ki je zmagal kar z 8:1. Samo drugo tretjino so gostje iz Avstrije dobili s 5:0, trenutni skupni izid 7:1 pa je tedaj že mnoge pregnal s tribun v bližnje lokale na pivce za živce. Te imajo navijači hokejske Olimpije že res pošteno načete. Zadnji paket treh porazov (prej še z Beljakom v gosteh in Salzburgom doma) ni še dodatno razžrl samo samozavesti in motiviranosti zmajev, temveč so moštvo zredčile še poškodbe. Tako trener Fabian Dahlem proti Linzu ni mogel računati na Igorja Cvetka, Gregorja Koblarja, Roka Leberja, Miho Pesjaka in Ivana Šijana. »Pomerili smo se z moštvom, ki je kaznovalo sleherno našo napako. Seveda sem slabe volje ob tako visokem porazu, a moštvo ne sme obupati,« zatrjuje borbeno razpoloženi nemški strokovnjak, ki mu ne gre prav ničesar očitati. Prišel je v zmajevo gnezdo, kjer ni niti osnovnih sestavin, da bi se lahko šli bruhanje ognja, kaj šele vrhunskega hokeja, ki ga zahteva profesionalna raven lige EBEL. Pomanjkanje kakovosti v zeleno-belih vrstah je več kot očitno, zaradi prazne blagajne in gromozanskih dolgov kluba pa v tem trenutku sploh nihče ne more povedati česar koli optimističnega.


V vodstvu Dunajčani

Po enajstih odigranih tekmah v ligi EBEL vodi Dunaj, ki je zbral 18 točk, sledijo Linz (tekma manj) 16, Salzburg (tekma manj) 15, Gradec (tekma manj) 14, Innsbruck (tekma manj) 11, Znojmo (tekma manj) 10, Fehervar (tekma manj) 10, Beljak (tekma manj) 8, Celovec (dve tekmi manj) 6, Dornbirn 6 in Telemach Olimpija 4. Ljubljančani bodo naslednjo tekmo odigrali v nedeljo, ko bodo gostovali v Gradcu. V Tivoliju bomo spet preštevali gledalce 23. oktobra, ko bodo zmaji gostili Bolzano z Žigo Pancetom.

Dolg se veča

Včeraj nam ni uspelo priklicati predsednika kluba Marka Popoviča, ki nam je avgusta dejal, da je nujno potrebno do začetka sezone zbrati 80.000 evrov, sicer bodo tenko piskali. Omenjeni znesek je za zeleno-bele ta čas zgolj sanjska številka oziroma kar znanstvena fantastika. Nekaj sto evrov plače že zdaj ne dobivajo vsi. Še do danes jim v vodstvu kluba ni uspelo postreči z jasno številko glede skupnega dolga kluba. Dejstvo je eno: ta se ne zmanjšuje, ampak se iz dneva v dan še povečuje. Tako ne moremo občutno zgrešiti, če zapišemo, da dolg Telemach Olimpije danes znaša prek dva milijona evrov, na obzorju pa ni junaka ali norca, kakor hočete, ki bi postal Olimpijin partner s konkretnim denarnim vložkom. Ta bi namreč takoj šel za poplačilo bančnih kreditov, davčnih obveznosti in potem v vrsti čakajo še vsi preostali upniki. To bi ljubitelje hokeja, ki jih v prestolnici ne manjka, bolj malo zanimalo, če bi bila Olimpija vsaj na ledu konkurenčna in bi se lahko vsaj občasno veselili dobrih predstav in zmag. Tako počasi tudi gledalci obračajo hrbet amatersko delujoči ekipi, na zadnji tekmi jih je bilo že manj kot 500. Vse, kar je danes moč šteti kot dobro za prihodnost, je zagnano delo trenerja Dahlema z mladimi igralci, ki si nabirajo izkušnje in se razvijajo kot osebnosti. Samo to ni dovolj, da bi lahko pri življenju ohranili profesionalno ustrojen klub z vrhunskimi igralci in rezultati v skladu s tem. Telemach Olimpija bo v takšnih razmerah težko izpeljala sezono v EBEL, če pa že, bo to hud udarec za ugled slovenskega hokeja v regiji. Odgovorni možje bodo morali odpreti oči in poiskati rešitev, ne pa da še podaljšujejo umiranje kluba na obroke.

Deli s prijatelji