NAZAJ JE

Tekmice ugnala v kozji rog, v dar dobila severnega jelena

Objavljeno 17. november 2014 14.53 | Posodobljeno 17. november 2014 14.54 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: Tina Maze

Tina Maze je s slalomsko zmago v finskem Leviju svoje smučanje po Söldnu vrnila v prave tirnice.

Tina Maze.

Po slalomski zmagi Tine Maze v Leviju na daljnem finskem severu na Laponskem, kjer domujejo severni jeleni in Božiček, so se razblinili še zadnji dvomi – Korošica je v dobri formi in še kako lačna uspehov in dokazovanja. Na smolo njene konkurence je v izvrstni formi tudi v disciplini, kjer se v minuli sezoni ni izkazala. Uvodni letošnji ponesrečeni veleslalomski nastop v avstrijskem Söldnu je bil očitno le slab dan. S 24. zmago v svetovnem pokalu na svoji 370. tekmi med elito alpskih smučark pa je 31-letnica konkurenci tudi nagnala strahu v kosti.

»Sproščena in vesela sem, za menoj je poseben dan,« je po tekmi razmišljala Mazejeva. »Ko smučaš tako, potem vedno uživaš,« je na kratko strnila misli o svojem vijuganju med vratci v najzahtevnejši alpski disciplini. V Leviju je zablestela že v prvi vožnji, kjer se je s številko 13 zavihtela na 1. mesto. Za njo sta se zvrstili Švedinji Frida Hansdotter in Maria Pietilä-Holmner. V drugem teku se je na stopničke zavihtela še Avstrijka Kathrin Zettel, Pietilä-Holmnerjeva pa je sestopila z njih. Tina pač ne, zmage in 100 točk ni izpustila iz rok. Povsem je odpovedala in razočarala Američanka Mikaela Shiffrin, olimpijska in svetovna slalomska prvakinja. Po prvi vožnji je bila 14. z velikim zaostankom za Mazejevo (+1,71), zaostanek se je po drugi vožnji še povečal (+2,07) in Shiffrinova se ni uvrstila med deseterico (bila je 11.).

Z že znanimi občutki

»Večkrat sem že bila v takšnem položaju, da sem v slalomu vodila po prvi vožnji, a potem nisem zdržala. Zato je bil to še dodaten motiv. Vedno je težko ohraniti hladno in trezno glavo. Tudi zato, ker želim vsakič znova narediti nekaj več. Slalom je disciplina, kjer te hitro doleti kaj takšnega, česar preprosto ne pričakuješ,« je Črnjanka podoživela čakanje na finalno vožnjo. Nekaj prednosti je izgubila v zgornjem delu, do konca pa suvereno opravila še s položnim delom ter se v cilju upravičeno veselila uspeha. »Bolj kot to, da sem ugnala konkurenco, so bistveni občutki, ki jih imam na smučeh, ko se vržem na progo, kakšni so ti občutki v zavojih ter kakšen je moj odziv, ko se zgodi napaka. To mi največ pomeni, to sem si po lanski katastrofalni sezoni v slalomu hotela povrniti,« je nadaljevala Tina, ki je bila v lanski sezoni 16. slalomistka na svetu, med deseterico je bila dvakrat, najvišje prav v Leviju (3.).

Viktor jo bo čakal

»Pomembno je, da imam dovolj časa za pripravo na tekmo. Precej hitro smo prišli, slalom zahteva določen čas ter toliko in toliko vratc, upam, da mi uspe zadržati ta ritem,« še doda šampionka, ki je z ekipo očitno dobro vadila na Finskem, kamor so se odpravili dovolj zgodaj. »To bo treba zdaj potrditi še v veleslalomu,« se zaveda, da ena lastovka (zmaga v Leviju) ne bo prinesla pomladi (stopničke in vrhunske uvrstitve).

V Leviju tudi ohranjajo tradicijo, da zmagovalka in zmagovalec v dar prejmeta severnega jelena. Tini je tako kot predhodnicam tudi pripadla čast, da je svojega jelena krstila. »Zaradi zmage sem mu dala ime Viktor,« je pojasnila Korošica, ki je že večer pred tekmo razmišljala, kako v primeru zmage poimenovati štirinožca. Jelen Viktor bo ostal na Laponskem, bival bo na farmi v bližini smučišča, Tino pa bo počakal, da ga obišče. Svetovni pokal se nadaljuje 29. novembra. Dekleta bodo v ameriškem Aspnu vozila veleslalom, fantje pa v kanadskem Lake Louisu prvi letošnji smuk.

Spet brez finalista

V levijskem slalomu se je svoje druge zmage v svetovnem pokalu veselil Norvežan Henrik Kristoffersen. Drugi je bil vodilni po prvi vožnji Avstrijec Marcel Hirscher, branilec velikega kristalnega globusa, ki je zaostal za 12 stotink, tretji pa Nemec Felix Neureuther (+1,31). Precej slabše kot Tina Maze se je odrezal moški del slovenske reprezentance. Miha Kürner je bil 35. in je finale zgrešil za 13 stotink, Matic Skube pa je končal na 44. mestu. Slovenska suša v svojčas paradni disciplini se nadaljuje. »Nisem zadovoljen, naj bo desetinka ali več,« je šef moške ekipe Klemen Bergant izrazil nezadovoljstvo po novem slalomskem razočaranju. Slovensko usodo je doživel tudi sosed, Hrvat Ivica Kostelić. Slovansko čast je z 8. mestom rešil Rus Aleksander Horošilov, ki vadi pod taktirko Slovenca Urbana Planinška

Deli s prijatelji