KAOTIČNO

SZS za Smrekarja kot kitajska kuhinja

Objavljeno 20. junij 2014 13.55 | Posodobljeno 19. junij 2014 19.49 | Piše: Marko Uršič

Redna letna skupščina Smučarske zveze Slovenije je bila kaotična.

Skupščina Smučarske zveze Slovenije je bila kot partijsko razčiščevanje v Severni Koreji. Foto: Szs

Ka-ta-stro-fa! Tako bi lahko opisali sredino redno letno skupščino Smučarske zveze Slovenije. Sodeč po slišanem je zapuščina delovanja in poslovanja SZS iz minulega obdobja popoln nered, zdajšnje vodstvo poskuša stvari spraviti v red, a je vse videti kot vožnja v prometnem kaosu Mumbaja. Na skupščini je bil direktor zveze Jurij Žurej kot glinasti golob na strelišču, streljali so iz Kopra, Kranja, Mislinje in Ajdovščine; na tapeti je bila njegova zaupnica in kako so se uresničevali sklepi zadnjih dveh skupščin. Poročilo predsednika Enza Smrekarja pa je vsebovalo besede kot v kakšnem partijskem razčiščevanju v Severni Koreji. »Moje poročilo je kot kitajska kuhinja, ima kislo-sladke občutke. Zgodila se je vrsta zapletov, medsebojne sovražnosti, veliko razprtij, pravnih zapletov in nevoščljivosti. A pri razčiščevanju ne bom imel tolerance, znam, zmorem in želim to narediti. Hočem imeti red. Položaj ni rožnat niti ni brezupen. Iz omare padajo okostnjaki. Nekateri dopisi so na meji nesramnosti in žaljivosti. V sezono gremo s 600.000 do 700.000 evri manka, nekaj sredstev za sezono 2014/15 je bilo porabljenih že v minuli sezoni. Revizijskega poročila ni, ker ni urejene dokumentacije. Zunanje računovodstvo je bilo 'briljantna' poteza. Pri oddaji opreme ni reverzov. Izgubljamo tožbe, nekaj odprtih pravnih postopkov proti SZS je še. Poleg tega pri prevzemu funkcije sploh nisem dobil primopredajnega zapisnika. Potrebujem 15 milijonov evrov, da bo smučarska zveza funkcionirala. Plačilna masa zaposlenih na SZS je nižja, plače so nižje za več kot petdeset odstotkov,« je bil Smrekar kritičen v smučarskem monologu. Od delegata smučarskega kluba Capris iz Kopra je spet padla pripomba (napačna), da se SZS financira od države, zato naj bo podatek, koliko denarja bo dobila Tina Maze, transparenten, ne bo poslušal floskule o molčečnosti. »SZS dobi 60 odstotkov denarja od sponzorjev,« je partijsko kritiko zavrnil Smrekar.

SZS skoraj v stečaj

SZS je dolžna 1,963.561 evrov glavnice upnikom. Po nadzorovani likvidaciji Factor banke in Pro banke, dolgovi so se reprogramirali, je kanček lažje dihati; ob likvidaciji bank je obstajala realna nevarnost likvidacije SZS. Revizijska hiša KPMG zaradi pomanjkljive dokumentacije in evidenc pogodb, stvarnega premoženja, prenosa računovodstva in neustreznega vodenja financ ne more narediti verodostojne revizije. SZS je vzela kredit od Sber banke, letošnji obrok kredita, ki ga bo zveza vrnila, je od 560.000 do 600.000 evrov, lani je bil le 200.000. Tu so še upravni, sodni in kazenski postopki (pokljuška akumulacija, opredelitev lastninske pravice in vpis le-te za kranjski skakalni objekt, ureditev najema hiše, sedeža SZS in izsiljevanje tekmovalcev). Ob tem so še dvojne opremljevalske pogodbe za tekmovalce; »ne morejo nositi dveh kap in dveh bund hkrati« je kaos opisal Žurej. Alpski smučarji še nimajo opremljevalca, ponudbe pa so. Proračun SZS za sezono 2014/15 je 9,110.000 evrov, za lansko je bil 10,192.848. Smučarska zveza mora za 450.000 evrov zmanjšati stroške, ker je toliko več plačila kreditov.

Skupščina tako, zaradi nezmožnosti stvarne revizije, ni potrdila poslovnega poročila, le seznanila se je z njim. Računovodstvo je zunaj zveze prenesel prejšnji predsednik Primož Ulaga, in tako se je izgubila notranja kontrola.

 

Deli s prijatelji