DESKANJE

SZS naj deskarjem vrne denar

Objavljeno 29. marec 2017 10.40 | Posodobljeno 29. marec 2017 10.42 | Piše: Marko Uršič

Minula sezona deskanja na snegu Roku Marguču ne bo ostala v lepem spominu. Prevzema odgovornost, želi pa, naj jo glede financ tudi ljudje iz smučarske zveze.

Rok Marguč v olimpijski sezoni želi hitreje, višje, močneje. Foto: Tadej Regent

Slovenci v letošnji zimi na deski niso ravno blesteli. Olimpijski junak Žan Košir, obremenjen s poškodbo hrbtenice, je odvozil le paralelni veleslalom na Rogli in se zavihtel na tretjo stopničko, Rok Marguč pa si je v isti disciplini najboljšo uvrstitev prideskal ravno na uvodu v Carezzi, to je bilo šesto mesto. Torej... »Sezona je bila bolj kot ne katastrofalna, v bistvu najslabša, odkar tekmujem v svetovnem pokalu. Pred njo sem imel zelo velika pričakovanja, uvod sem dobro odvozil, a se je med sezono veliko porušilo. Dodal sem nekaj novih materialov, ki so se na treningu izkazali za zelo hitre in všečne, na tekmah pa ne,« je začel Rok Marguč. Da pri materialih ne bomo tako industrijski, naj omenimo, da gre seveda za desko. »Zadnjo tekmo na svetovnem prvenstvu v Sierri Nevadi sem spet vozil s staro opremo, bilo je malce bolje, ne pa tudi pretirano oziroma kot bi si želel.« Marguč je pred sezono zamenjal tudi čevlje. »Zelo so se obnesli, z njimi sem zadovoljen. Na vsako stvar se je treba navaditi, niso pa novi čevlji krivi za takšno sezono. Prevzemam odgovornost, stvari so se mi zdele boljše, a jih nisem znal izrabiti. Načrt za naprej je takšen, da sem si zdaj vzel nekaj premora, veliko niti ne razmišljam o deskanju, maja pa bom 14 dni preživel na ledenikih. Takrat se bom tudi odločil, katero desko bom vozil v naslednji sezoni. Ne bom pa sicer ničesar spreminjal, ne nazadnje so naslednjo leto olimpijske igre. Če bi se mi dogodila še ena takšna sezona, ravno ko so OI, bi bila to veliko večja težava. Letošnje SP je bilo seveda pomembno, a ne nazadnje z njih že imam medalje. Letos sem sicer imel tudi nekaj smole, v bolgarskem Banskem se mi je denimo zlomila vez. Ko ti pač gre, delaš vse prav, ne glede na to, kaj delaš, ko ti ne gre, pa ne veš, kaj bi spremenil, da bi šlo na bolje. S svojo pripravljenostjo sem bil zelo zadovoljen, a tega nikakor nisem prestavil na tekme,« je dodal v Celju rojeni deskar, dobitnik zlata, srebra in dveh bronov s svetovnih prvenstev, ki po tekmovalni zimi zdaj počiva v Laškem. »Tako ali tako nenehno potujemo naokrog, tako da mi doma prav ustreza,« pravi.

Pozabili na dolg

No, Marguč si je pred sezono tudi zaželel, da bi Smučarska zveza Slovenije kakšen finančni kolaček namenila tudi deskarjem. Resda sezona ni bila za učbenike, a Žan Košir in Rok Marguč nista kar naenkrat postala mačka v žaklju. »Lahko povem, da nam je SZS pred tremi leti vzela približno 50.000 evrov, da jih mi, torej deskarski del, kreditiramo. Takrat smo pač imeli presežek denarja, podpisana je bila pogodba, da se bo vsako leto vračalo po tretjino vsote. V treh letih bi nam torej morali povrniti celoten znesek. V bistvu so nam vrnili le en del, nato pa so se kar odločili, da nam preostanka ne bodo povrnili. Še tistega denarja, ki je že naš, dobimo ga od države, nam zdaj nočejo dati. Naj nam dajo, kar je naše. To je naš denar, ki ga dobimo od Fundacije za šport in Olimpijskega komiteja Slovenije, to sploh ni njihov denar,« se je za deskarske pravice potegnil 30-letni Rok Marguč.

 

Deli s prijatelji