BIATLONCI

Svetovno prvenstvo ni samopostrežba

Objavljeno 07. marec 2015 09.53 | Posodobljeno 07. marec 2015 09.53 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: Jakov Fak

Jakov Fak v Kontiolahtiju napada odličje v sprinterski in zasledovalni biatlonski preizkušnji.

Jakov Fak v zasneženem medvedjem zalivu išče popoln tek in streljanje. Foto: SZS

Slovenski biatlonci in biatlonke za uvod svetovnega prvenstva v finskem medvedjem zalivu niso ulovili plena. V Kontiolahtiju so v mešanih štafetah ciljno črto prečkali le kot petnajsti; zlata so se veselili Čehi, Francozi so v rodeu Martina Fourcada drugim odščipnili srebro, bron pa je ostal v Skandinaviji, na Norveškem. Za Anjo Eržen je bilo nadomestiti bolno bronasto olimpijko Tejo Gregorin le preveliko breme, njeni trije kazenski krogi so Slovenijo potisnili nazaj na trenutno 21. mesto, od tam pa se vrhnjih položajev ne vidi več. Ko smo že pri Gregorinovi, Teja je včeraj prispela na finski jugovzhod, glavni trener Uroš Velepec pa bo glede na njeno stanje pri okrevanju pretuhtal, v kateri disciplini bi jo vseeno poslal v ogenj.

Tako so vse slovenske oči uprte v Jakova Faka, ki ga že danes, desetkilometrski sprint bo ob 13. uri, in jutri, ko bo ob 13.15 zasledovalna tekma na 12,5 km, čakata prvi uri resnice. Mrkopaljski biatlonec sicer ni bil navdušen nad spoznanjem, da bo startal v mešani štafeti, četrtek bi raje preživel v lažjem treningu. Na koncu je le prisluhnil nasvetu trenerja Tomaša Kosa in stopil v tekmovalno smučino. »V tekmi mešanih štafet sem na strelišču opravil brez napake, a na progi ni bilo tako, kot sem si želel. Menim, da bo bolje že na prvi posamični preizkušnji. Po pogovoru z vodjo tekmovanja Borutom Nunarjem sem prepričan, da bo proga za posamične tekme zagotovo bolj utrjena, trdo sprijeta. Dostikrat je bil položaj podoben in se je nato potrudil, da so bile razmere res idealne,« Jakov Fak upa na izboljšanje.

Išče popoln nastop

»Nekaj pa me je zmotilo že pred vsem tem, v slovenskih medijih sem namreč zasledil, da sem na Finsko prišel po kolajno. Takšni naslovi mi res niso všeč, ker svetovno prvenstvo ni samopostrežba. Seveda si želim odličja, ampak nekako bolj pri sebi iščem tisti popolni nastop. Da bi bilo na strelišču tako, kakor je bilo na preizkušnji mešanih štafet, in da bi k temu seveda dodal še hiter tek, to bi bilo tisto, kar iščem. Medalje so le nagrada za zelo kakovosten nastop,« je Gorskokotarčan razgrnil, kar je imel v kritičnih mislih. Šef Velepec pa je dodal: »Jakov je bil na strelišču popoln, hiter in v ritmu, tako, kot je treba.«

Jakova Faka je sicer avstrijski izdelovalec smuči Fischer včeraj v Kontiolahtiju v vlogi enega od favoritov svetovnega prvenstva predstavil tudi na novinarski konferenci. Ob njem je bil še izbran trio: beloruska zvezdnica Darja Domračeva, Finka Kaisa Mäkäräinen in za dodatek moške družbe Norvežan Johannes Thingnes Bø. Seveda ni zaman omeniti niti dejstva, da najboljši slovenski biatlonec v sprintu brani bronasto odličje z zadnjega SP leta 2013 v moravskem Novem Mestu. Kontiolahti je novo mesto in nov čas za odličje. 

Deli s prijatelji