ODLIČNA FORMA

Strela na smučkah, a žal streljal tudi mimo

Objavljeno 13. februar 2015 17.41 | Posodobljeno 13. februar 2015 17.41 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: Jakov Fak

Biatlonec Jakov Fak je odlično formo potrdil s četrtim mestom v Holmenkollnu.

Na lovorikah se ne spi oziroma ne sme zaspati. Najboljši slovenski biatlonec Jakov Fak je po dveh bleščečih zmagah v češkem Novem Mestu včeraj že bil na startu 20-kilometrske preizkušnje na povsem drugem evropskem koncu, v bližini Osla, v Holmenkollnu. Tako kot na moravskem snegu je bil tudi na norveškem najhitrejši v teku, dva zgrešena strela pa sta mu odvzela možnost stopiti na zmagovalne stopničke; končal je namreč kot četrti. Mrkopaljčan je za zmagovalcem, zadnja leta najboljšim svetovnim biatloncem Martinom Fourcadom, zaostal za minuto in 36 sekund; Francoz je slavil šestič v sezoni in utrdil vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. Pred Faka sta se zrinila še Rus Jevgenij Garaničev, 14,2 sekunde zaostanka za Fourcadom, in Ukrajinec Sergej Semenov; ta je za zmagovalcem zaostal za 48,8 sekunde.

Mladenič iz Gorskega kotarja je prvo strelsko postajo zapustil kot vodilni, stoje pa z nabojem iz puške ni pokril vseh tarč, uspelo mu je štirikrat. Tretje streljanje, brezhibno, ga je pognalo na peto mesto, na koncu pa je za strel mimo na zadnji postaji ponovno dobil minuto pribitka k skupnemu času. A Jakov je tekel kot norveški smučarji tekači; peto mesto je sicer osvojil Švicar Benjamin Weger, na strelišču je bil stoodstoten, a je za slovenskim asom zaostal za enajst sekund.

Dobro počutje

»Konkurenca je res pestra in za kaj več bi moral zadeti vse tarče. Lahko bi bil višje tudi z enim zgrešenim strelom, a tako je to. To je biatlon. Kljub dvema napakama menim, da sem izvlekel kar dobro uvrstitev. Čeprav sem bil zelo hiter na smučeh, bomo videli, kako bo to videti v sobotnem sprintu. Človek se vsak dan ne počuti tako dobro, tako da bomo videli, kaj bo,« je Jakov Fak nastop ocenil v svojem pragmatičnem slogu.

Glavni trener Uroš Velepec po novi odlični uvrstitvi svojega varovanca seveda ni bil ravnodušen: »Četrto mesto je res fantastičen dosežek, žal pa je Jakov storil res drobne napake. Oba zgrešena strela sta bila blizu tarče, ustrelil je malce v desno in doli na rob. A, kakor pravim, nekaj fantov res leti, zelo so hitri, Jakov pa je bil tokrat celo najhitrejši. A če ni strelske ničle, težko prideš na vrh.« V svetovnem pokalu je torej na vrhu še vedno Martin Fourcade s 723 točkami, Nemec Simon Schempp jih ima 671, tretji je Anton Šipulin iz Rusije (636). Jakov Fak je še naprej četrti, zbral je 626 točk.

Deli s prijatelji