REKORD

Stochu zmaga, Kraftu svetovni rekord, turneja in 60.000 evrov

Objavljeno 20. marec 2017 10.58 | Posodobljeno 20. marec 2017 11.00 | Piše: Miha Šimnovec

Na včerajšnji posamični tekmi v Vikersundu presenetljivo, vendar povsem zasluženo na vrhu Poljak Kamil Stoch. Od Slovencev znova najboljši Peter Prevc na šestem mestu, tik za njim sta pristala Jurij Tepeš in Domen Prevc.

Domen Prevc je včeraj v Vikersundu poletel do novega osebnega rekorda (243,5 m) in osmega mesta. Foto Reuters

Pošast, kakor tudi pravijo velikanki v Vikersundu, je minuli konec tedna upravičila svoj sloves in potrdila primat največje letalnice na svetu. Zadnjih pet svetovnih rekordov, vštevši sobotna Norvežana Roberta Johanssona (252 m) in Avstrijca Stefana Krafta (253,5 m), je namreč padlo na njej, da številnih novih najboljših osebnih in državnih znamk niti ne omenjamo.

Na ekipni preizkušnji so domači matadorji Johansson, Johann Andre Forfang, Andreas Stjernen in Daniel Andre Tande izkoristili prednost domačega terena in zanesljivo zmagali pred Poljaki, pred katerimi so imeli na koncu 34 točk naskoka. To je bilo prvo moštveno slavje Norvežanov v svetovnem pokalu po lanski Planici.

Slovenci (v postavi Anže Lanišek, Jurij Tepeš ter brata Peter in Domen Prevc) so pristali na nehvaležnem četrtem mestu, za tretjeuvrščenimi Avstrijci so zaostali za 41,4 točke. Iz bitke za uvrstitev na zmagovalnem odru so izpadli že po ponesrečenem prvem poskusu Laniška (120 m), ki je imel obilo smole, saj je imel v uvodni seriji med vsemi daleč najslabše razmere v zraku.

»To je bila tipična tekma za Vikersund. Kadar piha vzgornik, se razmere tako hitro spreminjajo, da niti približno ne morejo biti poštene za vse. Za nameček je bil koridor nastavljen preveč široko in mi smo že s prvim tekmovalcem izgubili možnost, da bi se potegovali za kaj več. Znova se nam ni izšlo, kot se nam ni na večini preizkušenj v sezoni,« je izjavil Tepeš in glede svetovnih rekordov dodal: »Škoda, ker ga ni uspelo doseči nikomur od nas!«

Glavni trener naše reprezentance Goran Janus je bil ponosen na svoje varovance. »Borili so se, kar je najpomembneje. Proti naravi se ne da storiti ničesar, lahko pa bi bilo bolj pozorno tekmovalno razsodišče. Škoda Anžetovega prvega skoka, imel je slabe razmere, zaradi katerih ga je kar posrkalo na tla, zato mu nimam česa očitati,« je po ekipni preizkušnji razmišljal 46-letni Ljubljančan, ki je bil na izbrance ponosen tudi po včerajšnji posamični tekmi.

Vseh šest je namreč poletelo do točk za svetovni pokal, kar je zelo lepa popotnica pred sklepnim dejanjem sezone konec tedna v Planici. Največjo bero si je vnovič izbojeval Peter Prevc, ki je pristal pri 235,5 in 232,5 metra, kar je zadostovalo za šesto mesto. Tik za njim sta se zvrstila Tepeš (229,5 in 242 m) in Domen Prevc (236,5 in 243,5 m), ki je odjadral do novega osebnega rekorda.

Anže Semenič (216 in 223,5 m) je zasedel 19. mesto, Anže Lanišek (193,5 in 201,5 m) je bil 24., Jerneju Damjanu (226,5 in 135 m) pa se je po dolgem čakanju v finalu zaradi nesrečnega padca novega ameriškega rekorderja Kevina Bicknerja (244,5 in 234,5 m/15.) drugi nastop ponesrečil, tako da je z 11. mesta nazadoval na končno 27.

Zmago je nekoliko presenetljivo, vendar povsem zasluženo požel Kamil Stoch (238,5 in 237 m), ki sta mu družbo na odru za najboljše delala drugouvrščeni japonski veteran Noriaki Kasai (239,5 in 241,5 m) in tretjeuvrščeni Avstrijec Michael Hayböck (241,5 in 222,5 m), čigar rojak Kraft (237,5 in 215 m) se je moral po težavah kmalu po odskoku sprijazniti s petim mestom. Je pa v svoj žep pospravil 60.000 evrov nagrade za skupno zmago na norveški turneji, potem ko je njegov nemški tekmec Andreas Wellinger (242 in 166 m) po ponesrečenem finalnem poletu s prvega mesta nazadoval šele na osemnajsto. Stoch se je v seštevku »surovega zraka« prebil na drugo mesto in prejel ček za 30.000 €, Wellinger pa je zdrsnil na tretje mesto, kar mu je navrglo 10.000 €. Kot najvišje uvrščeni Slovenec na turneji je Peter Prevc končal kot peti.

Tarman in Zupančič na 2. mestih

S tekmama na srednji skakalnici v Čajkovskem se je minuli konec tedna iztekla sezona v celinskem pokalu, v katerem je Avstrijec Clemens Aigner s tretjim in prvim mestom le še potrdil skupno zmago. Od Slovencev si je v Rusiji največ točk priskakal Rok Tarman, ki je sobotnemu 11. mesto dodal še drugo in se tako prvič zavihtel na oder za najboljše v tem tekmovanju. Med deseterico sta se od naših v soboto prebila Jaka Hvala (8.) in Žiga Jelar (10.), včeraj pa ob Tarmanu tudi četrtouvrščeni Miran Zupančič, ki je bil sicer kot skupno drugi najboljši slovenski skakalec v končnem seštevku 2. svetovne lige.

Deli s prijatelji