KVALIFIKACIJE

Sto tisoč dolarjev za sanjski teden

Objavljeno 03. februar 2013 09.30 | Posodobljeno 03. februar 2013 09.30 | Piše: Rok Tamše

Slovenska hokejska reprezentanca bo prihodnji teden iskala pot na olimpijske igre 2014.

Hokejski selektor Matjaž Kopitar z risi lovi olimpijsko vozovnico. Foto: Aleš Černivec/Delo

Hokejski risi so ta čas še raztreseni po svojih klubih po Evropi, z izjemo dveh reprezentantov Telemach Olimpije (Žiga Pance in Aleš Mušič), toda zagotovo so prav vsi z mislimi že pošteno pri kvalifikacijskem turnirju za olimpijske igre, ki bo na sporedu prihodnji teden, od 7. do 10. februarja v Vojensu na Danskem. Vsi sanjajo o premierni uvrstitvi slovenske reprezentance na olimpijski turnir, ki bo leta 2014 v ruskem Sočiju. Za ta podvig bo treba biti boljši od Belorusije, Danske in Ukrajine.

Čarterski polet na Dansko

Selektor Matjaž Kopitar že od začetka ni računal na igralca iz lige NHL, sina Anžeta in Jana Muršaka, čeprav je v najmočnejši ligi na svetu precej dolgo trajal lockout, prekinitev vseh dejavnosti zaradi pogajanj o delitvi denarne pogače med klubi in igralci. Zato pa ima ta čas na voljo vse preostale fante, ki jih hoče imeti v nacionalnem moštvu. Še več; super novica je tudi to, da je Hokejska zveza Slovenije ob pomoči Olimpijskega komiteja Slovenije za to akcijo prejela denarno pomoč Mednarodnega olimpijskega komiteja v znesku 100.000 dolarjev. Tako bodo kratke priprave lahko pripravili na visoki ravni, brez nepotrebnega izgubljanja časa ali morebitne slabe volje zaradi pomanjkljive opreme, kot se je to znalo pripetiti v preteklosti.

Kakovost in srčnost v igri

»Ker fantje v nedeljo še igrajo za klube, se bomo zbrali šele 4. februarja v ponedeljek popoldne. Ta dan bomo opravili en trening, v torek dva, v sredo tik pred odhodom pa še enega, saj si s čarterskim poletom lahko sami določimo urnik potovanja. To nam je v veliko pomoč,« je povedal Kopitar, ki je vesel tudi zaradi tega, da so si trije reprezentanti tik pred zdajci našli nove klube. Kot zadnji branilec Žiga Pavlin (iz švedskega drugoligaša Troja Ljungby v prvoligaša Rögle), še prej Robert Sabolič (iz slovaškega Poprada v nemški Ingolstadt) in Rok Pajič (iz Pontebbe v Brunico k Pustertalu, vodilnemu moštvu italijanske lige). »Vem, da imajo vsi igralci veliko željo, da uresničijo olimpijske sanje. Ne dvomim, da bodo dali vse od sebe. Potrebovali bomo tudi nekaj sreče, ki jo moramo zaslužiti. Kakovost našega moštva ni sporna, pokazati pa bomo morali še srčnost,« je prepričan selektor, ki s svojimi varovanci v deželi Hamleta ne pomišlja na tragični scenarij.

»V našem moštvu vlada prava kemija. Smo homogeni, pomagamo si v težkih trenutkih. Kar najbolje moramo izkoristiti tudi kratke priprave. Vse to nam bo pomagalo v tekmah z vrhunskimi nasprotniki. Mislim, da bosta odločilni večja želja po uspehu in borbenost,« meni Pance, ki mu s Telemach Olimpijo v ligi EBEL ne gre najbolje.

Deli s prijatelji