VRHUNSKI

Starček Košir še vedno spada med elito

Objavljeno 30. januar 2017 09.00 | Posodobljeno 30. januar 2017 09.00 | Piše: R. T.

Na tekmo deskarjev za svetovni pokal na Rogli se je po skoraj dveletni odsotnosti v velikem slogu, s tretjim mestom, vrnil Žan Košir. Rok Flander je tudi uradno zaključil športno kariero.

Žan Košir se je v svetovnem pokalu še 15. povzpel na oder za zmagovalce. Foto: Tadej Regent

ROGLA – Na s soncem obsijani Rogli sta nam slovenska deskarja na smučeh postregla kar z dvema zgodovinskima dogodkoma na tekmi v paralelnem slalomu za svetovni pokal. Rok Flander (svetovni prvak v paralelenem veleslalomu iz leta 2007, štiri zmage v svetovnem pokalu) je pri 37 letih tudi uradno zaključil svojo športno kariero, zdaj živi na Mauritiusu, na bele strmine pa se je po dolgi odsotnosti zaradi poškodbe hrbta vrnil najboljši slovenski deskar Žan Košir. Nazadnje je tekmoval marca 2015, zaradi zdravstvenih težav ne more niti normalno hoditi, kaj šele teči, še vedno pa lahko zelo hitro vijuga med količki. Dvantridesetletni Tržičan, ki je na olimpijskih igrah v Sočiju 2014 osvojil srebrno in bronasto kolajno, leta 2015 pa je zmagal v skupnem seštevku svetovnega pokala, je na Pohorju presenetil celo sebe. V kvalifikacijah je bil najhitrejši, pozneje pa se je prebil vse do malega finala – v polfinalu ga je za pičlih osem stotink sekunde premagal poznejši zmagovalec, Švicar Nevin Galmarini –, kjer je bil hitrejši od avstrijske legende Andreasa Prommeggerja in osvojil odlično tretje mesto. Drugi je bil Bolgar Radoslav Jankov.

»Presenetil sem sebe in druge. Ne morem reči, da sem do uspeha prišel s svežino, ampak z odločnostjo in občutkom. Na tej progi to odloča, ni potrebna ne vem kakšna moč. Med vožnjami nisem čutil bolečine, na njih nisem mislil. Bomo videli, kako bo, ko se telo shladi. Vseeno pa moram reči, da mi je uspelo nekaj velikega. S takim telesom, zdravniki nekatere moje dele telesa primerjajo s 60-letnikom, sem razveselil te fantastične navijače. Nisem se šparal, nikoli se ne, vseeno me je vse tukaj zelo presenetilo. Upam, da mi ne bo treba poslušati, da je deskanje v dveh sezonah, ko me ni bilo, toliko napredovalo, da ne morem več na vrh. Še zdaleč pa moje vožnje niso bile brez napak, prav nasprotno, a očitno sem bil hiter,« je dejal Košir, ki o nadaljevanju kariere meni: »Med tekmo sem razmišljal, kaj bom naredil, če zmagam. Najbrž bi kar končal kariero. Zdaj ne vem, kako naprej. Bomo videli, kako bo telo odreagiralo. Ali bom letos še nastopal, se bom odločil, ko bo adrenalin malo popustil. Moram paziti na zdravje, zato mi ni žal, da sem imel tako dolg odmor. Tako kot mi ni žal, da sem danes nastopil. Lahko rečem, da so moj glavni cilj še vedno olimpijske igre.«

V izločilne boje se je na Rogli z devetim časom uvrstil tudi Rok Marguč, ki je v dvoboju za preboj med osmerico najboljših izgubil z Avstrijcem Benjaminom Karlom. Flander je finale zgrešil le za desetinko sekunde, zasedel je 17. mesto, Jure Hafner je bil 19., Tim Mastnak 38., Črt Ikovic pa 45. Pri dekletih je Iva Polanec zasedla 22., Gloria Kotnik pa 30. mesto.

Deli s prijatelji