ZLATA

Srečna Tina: Nisem želela zmagati za tri, ampak dve stotinki

Objavljeno 07. februar 2015 08.55 | Posodobljeno 07. februar 2015 08.55 | Piše: Drago Perko

Najboljša slovenska alpska smučarka se je na SP kot prva okronala v smuku.

Tina Maze je nesporna kraljica alpskega smučanja. V Beaver Creeku je sinoči postala svetovna prvakinja v smuku. Za pičli, a toliko slajši dve stotinki je ugnala Avstrijko Anno Fenninger, tretja je bila Švicarka Lara Gut. Smučarski bogovi so poskrbeli za red in pravico v alpskem raju. V torek se je zlata s tremi stotinkami naskoka veselila Fenningerjeva, sinoči pa ji je milo za drago vrnila Tina. Velika poraženka večera je spet postala Američanka Lindsey Vonn, ki je ostala brez medalje, s slabo vožnjo se je pripeljala na peto mesto. Vonnovo je neuspeh prizadel, ciljno areno pa je zapustila med prvimi.

»Občutki so takšni, da boljši ne bi mogli biti. Nisem si želela zmagati za tri, ampak za dve stotinki. Uspelo mi je,« pa je bila navdušena Mazejeva v cilju kraljevske discipline, potem ko je bilo jasno, da je osvojila osmo medaljo na svetovnih prvenstvih (19. slovensko, prvo je osvojil Boris Strel), tretjo zlato ob petih srebrnih. Sicer pa ima Mazejeva v svoji lasti že cel ducat medalj z velikih tekmovanj (pet zlatih in sedem srebrnih). Proga Ptic roparic je bila vnovič zahtevna, 39 smučark se je v sončnem vremenu (živo srebro je kazalo –4 stopinje Celzija) spopadlo z 41 vraticami, start je bil 3440 metrov nad morjem, cilj pa 710 metrov nižje. Po uvodnem drsalnem delu se je tekma odločala na srednjem kosu (ključni so bili trije zavoji pred četrtim merjenjem vmesnega časa), kjer je bil smuk bolj podoben super-G. Letvico je z izjemno vožnjo visoko postavila Anna Fenninger, ki je za več kot sekundo prehitela rojakinjo Nicole Schmidhofer. Zapretila ji je Lara Gut, ki je pristala na drugem mestu. Vse so nestrpno čakale Mazejevo in Vonnovo. Vlogo favoritinje je potrdila le Tina, Lindsey ne. Črnjanka je imela najboljši čas od starta do cilja. Na prvem merjenju je imela tri stotinke prednosti, na drugem je bila poravnana s Fenningerjevo, po zahtevnem tehničnem delu je že imela 40 stotink naskoka. V spodnjem delu je po malce slabšem skoku zapravila prednost, a kljub temu s 109,1 km/h prihitela v cilj in zasedla prvo mesto. »Vedela sem, da je Lindsey prva favoritka smuka. A ko sem videla Annino vožnjo, sem vedela, da moram premagati njo, ne pa Vonnove,« je bilo 31-letni šampionki jasno, da je dobro opravila svoje delo. Iz vljudnosti je Tina počakala še nastop Vonnove, ki pa je že na sredi proge zaostala skoraj sekundo, slovenska veselica v Koloradu se je lahko začela!

Srečna številka

Tina je do naslova prišla z očitno srečno številko. Vnovič, tako kot na zadnjih olimpijskih igrah v Sočiju v smuku, je nosila številko 21. Obakrat pa je bila najboljša in prehitra za vso svetovno konkurenco. Evropa je vnovič dala smukaško lekcijo Severni Ameriki – na vseh ženskih smukih na dosedanjih treh prvenstvih je zlato šlo v Evropo. Leta 1989 je svetovna prvakinja postala Švicarka Maria Walliser, pred 16 leti je bila najhitrejša Avstrijka Renate Götschl, zdaj pa je šlo zlato v Slovenijo k Tini.

Po novem izjemnem uspehu Tina nadaljuje zmagoviti pohod. Vse bližje je napovedi, da je sposobna do medalje v vseh petih disciplinah. To ni uspelo še nobeni smučarki, med fanti pa se lahko s tem pohvalil le Norvežan Lasse Kjus, ki mu je to uspelo leta 1999. Ne le Filip Gartner, o tem je prepričana tudi Švedinja Pernilla Wiberg, ki je leta 2007 osvojila pet medalj (eno od teh na ekipni tekmi) na svetovnem prvenstvu v Åreju. Tina Mašina melje dalje.

 Kosi rešuje moško čast

Mariborčan, 23-letni Klemen Kosi, je superveleslalom na svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku kot najboljši Slovenec končal na 10. mestu. To je njegov rezultat kariere. Za novim svetovnim prvakom Avstrijcem Hannesom Reicheltom je zaostal 71 stotink. Na startu sta bila še dva Slovenca. Martin Čater je bil 29., Boštjan Kline pa je odstopil. »Zelo sem vesel, to je moja najboljša uvrstitev. Zgoraj sem imel malo vzgonskega vetra, kar pri alpskih smučarjih ni tako dobrodošlo kot pri skakalcih, je pa res, da pri nas ni odbitka točk. Zdaj vem, zakaj sem tako daleč skočil na zadnjem skoku; ker sem imel vzgonski veter, samo mi nimamo takih sposobnosti, da bi med letom spreminjali smer kot skakalci,« se je nekoliko pošalil Kosi in dodal: »To je bila šele prva tekma SP. Še naprej se bom držal načela, da ne bom veliko govoril, ampak bom poskušal veliko postoriti.«

Edina iz leta 1999

Gledalci so bučno pozdravili tudi 34-letno Španko Carolino Ruiz Castillo, ki je edina smučarka v beli karavani, ki je nastopila tudi na svetovnem prvenstvu 1999., ki ga je prav tako gostil Vail. Po prihodu v cilj sinočnjega smuka je napovedala slovo od belih poljan. Kjer pa bo ostal njen mož Italijan Andrea Vianello, serviser Tine Maze. Če bo Korošica nadaljevala kariero, bo Vianello zagotovo član zmagovite ekipe. Če pa se Črnjanka poslovi, pa sposobni in kakovostni Italijan ne bo dolgo iskal dela.

Deli s prijatelji