SREČKO

Srečna smukaška trinajstica za pogumnega Boštjana Klineta

Objavljeno 29. december 2014 13.13 | Posodobljeno 29. december 2014 13.15 | Piše: R. T.
Ključne besede: Boštjan Kline

Na tekmi svetovnega pokala v Santa Caterini je Mariborčan s startno številko 50 pridrvel med najboljšo petnajsterico. Nastopil je kot rezerva, saj je Martina Čatra zdelala viroza. Premierna zmaga za Američana Travisa Ganonga.

Triindvajsetletnemu Boštjanu Klinetu se je po včerajšnjem smuku za svetovni pokal v Santa Caterini upravičeno smejalo. Na tekmi je startal, ker je boljšega kolega iz reprezentance Martina Čatra zdelala viroza, potem pa je udaril z neobetavno startno številko in pridrvel na 13. mesto. »Na prvem treningu sem nastopil namesto Martina, a sem smučal slabše kot katastrofalno. Ker je drugi trening odpadel, Martin ni mogel startati na smuku, zato sem šel jaz, kar se je, kot kaže, dobro razpletlo,« je v smehu pojasnil Mariborčan, ki je septembra lani doživel pretres možganov ob padcu na tekmi južnoameriškega pokala v smuku v čilski La Parvi. »V bistvu sem že prej vedel, da dobro smučam in da lahko dosežem točke, je pa nekaj drugega to pokazati v svetovnem pokalu ali na takšnem terenu. Na startu sem imel tremo, ampak sem se nekako le spravil skupaj, se zbral in oddelal svoje. Tudi na progi sem imel kar dober občutek, vendar sem imel takšne občutke že dostikrat, a so nato v cilju prišla mesta 40 plus. Zato sem bil kar zelo vesel, ko sem pogledal na semafor in sem videl številko 13 ob svojem imenu. Nisem si mislil, da bi lahko segel tako visoko. To je en dokaz, da sem na pravi poti in gre moje smučanje v pravo smer. Z enim rezultatom še ne bomo odpirali šampanjca, bom pa poskušal na tem graditi naprej,« ostaja realen nekdanji smukaški in superveleslalomski mladinski svetovni prvak iz leta 2011, ki je za zmagovalcem zaostal 1,13 sekunde. Ta rezultat resnično pomeni olajšanje v slovenski vrsti, saj so bile to šele druge točke v tej sezoni svetovnega pokala za moško ekipo v hitrih disciplinah in hkrati najboljša uvrstitev sezone.

»Boštjan je pokazal karakter in srce, saj je po 18 mesecih, po hudi poškodbi, pretresu možganov in po slabem treningu v petek pokazal, da lahko naredi rezultat in je odsmučal zelo dobro. Verjamem, da lahko vsi fantje naredijo tak rezultat. Imamo še kar nekaj dela, a za konec leta je vsaj prišel en rezultat, tudi pridobili smo eno startno mesto,« je bil zelo zadovoljen odgovorni trener hitrih disciplin v slovenski reprezentanci Peter Pen. Prvim trem slovenskim smučarjem na startu se med trideseterico ni uspelo uvrstiti. Rok Perko je bil 42., Andrej Šporn 47., Klemen Kosi pa 49.

Poseben dan je doživel tudi 26-letni Američan Travis Ganong, ki si je prismučal premierno zmago v svetovnem pokalu. Drugi na skrajšani progi, poimenovani po sloviti italijanski smučarki Deborah Compagnoni, je bil Avstrijec Matthias Mayer (+0,09), tretje mesto je pripadlo domačinu Dominiku Parisu (+0,21). Ameriški smučarji so zelo dobro odprli smukaško sezono ter pred svetovnim prvenstvom, ki bo februarja v Beaver Creeku in Vailu napovedali, da bodo favoriti za najvišja mesta. Po Val Gardeni, kjer je slavil Steven Nymann, je že drugič po vrsti na smukih za svetovni pokal na najvišjo stopničko zmagovalnega odra stopil Američan.

Jansrud še vedno vodilni

Norvežan Kjetil Jansrud (624 točk), ki je včerajšnji smuk končal na skromnem 17. mestu, bo leto končal kot vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala alpskih smučarjev. Avstrijec Marcel Hirscher na drugem mestu skupno zaostaja za 48 točk. Jansrud (294) vodi tudi v smukaškem seštevku z naskokom 74 točk pred Italijanom Dominikom Parisom, vodilni je tudi v posebni razvrstitvi superveleslaloma. Hirscher vodi v veleslalomskem seštevku, Nemec Felix Neureuther pa v slalomskem. 

Deli s prijatelji