EPILOG

Sramota z Vanesso Mae na Krvavcu dobila epilog

Objavljeno 12. november 2014 22.22 | Posodobljeno 12. november 2014 22.24 | Piše: Drago Perko

Tudi Mednarodna smučarska zveza je kaznovala goljufive prireditelje tekem. Za milejše kazni v primerjavi s kaznimi SZS so potrebovali kar štiri mesece.

Vlado Makuc je osramotil slovenski šport, a se mirno smeji kot vodja panoge za alpsko smučanje. (Foto: Marko Feist)

Izvršilni odbor Smučarske zveze Slovenije je pred štirimi meseci izrekel štiriletno prepoved (so)delovanja v okviru SZS štirim osebam zaradi primera slovite violinistke Vanesse Mae in utemeljenega suma, da so bile kvalifikacijske olimpijske tekme januarja letos na Krvavcu v Sloveniji prirejene v korist glasbenice, ki je za vsako ceno hotela do olimpijske norme. Na križ so bili zavoljo goljufanja pribiti vodja tekmovanja Borut Hrobat, glavni sodnik Vladimir Makuc, časomerilec Matjaž Goltez in Tugo Marinček. »Dejansko IO ne more kaznovati nikogar. Lahko pa se odločimo, da z omenjenimi osebami v tem obdobju, tega smo določili, pač ne bomo sodelovali. Odločitev FIS je le potrdila, kar smo mi že povedali. Bistveno je, da so jih kaznovali,« je dejal direktor Smučarske zveze Slovenije Jurij Žurej.

Dveletna prepoved dela

Mednarodna smučarska zveza (FIS) se je odzvala včeraj, torej štiri mesece pozneje. Violinistko Vanesso Mae je kaznovala s štiriletno prepovedjo nastopanja, kar zvezdnico verjetno ne vznemirja preveč, suspendirani pa so tudi štirje slovenski smučarski delavci: Borutu Hrobatu so izrekli dveletno prepoved delovanja na vseh dogodkih pod okriljem FIS, Matjažu Goltezu, nekdanjemu prvemu možu slovenske smučarske stroke Vladu Makucu in Urošu Šinkovcu pa pol manjšo. Marinčka niso kaznovali. Eno leto suspenza pa je dobil še Italijan Fabio De Cassan, ki je bil na omenjenih tekmovanjih tehnični delegat FIS. »Pomembno je poudariti, da je edini, ki še ni reagiral na to početje, alpski zbor oziroma predsednik in vodja alpskega odbora. Do zdaj so še vedno branili to početje. Če podpirajo taka dejanja, meni osebno ne škodijo. Ampak se dela škoda slovenskemu športu in našemu alpskemu smučanju. Za nas je bistveno, da smo dokazali, da smo sposobni sami rešiti zadevo, ne pa je pomesti pod preprogo. Čeprav je bilo to še kako v interesu nekaterih velikih klubov,« je nadaljeval Žurej.

Bo Makuc še mencal?

Poklicali smo tudi Dušana Goriška, predsednika alpskega odbora, ki je dejal: »Mislim, da je FIS izbral pravo odločitev. Nikoli nisem imel težav s tem, kdo je in kdo ni lažiral tekem. Vesel pa sem, ker med kaznovanimi ni gospoda Marinčka, ki je več kot 15 let delal v dobro smučarske zveze.« Opozoril je še, da se kazni izvršnega odbora smučarske zveze in mednarodne zveze ne ujemata, zato po tihem celo pričakuje, da tudi SZS zmanjša izrečeno prepoved. Prizna pa, da mu je žal, ker je v to vpleten Vlado Makuc, vodja panoge za alpsko smučanje pri Smučarski zvezi Slovenije. Makuc je julija dejal, da bo delal, dokler se zadeve ne razčistijo in se ukrep ne izvede v celoti. Zdaj se bo to očitno zgodilo. Smučarska zveza Slovenije je sicer 27. oktobra enostransko prekinila pogodbo z Makucem, čigar telefon je včeraj brnel v prazno. Vsi omenjeni se lahko na izrečene kazni FIS v 21 dneh pritožijo na Športno razsodišče v Lozani (CAS).
 

Deli s prijatelji