SVETOVNO PRVENSTVO

Šporn po dosežek kariere, Drevova izboljšuje formo

Objavljeno 03. februar 2013 13.44 | Posodobljeno 03. februar 2013 13.45 | Piše: Drago Perko

Največji adut izbrane vrste je Tina Maze, ki naj bi nastopila v vseh petih disciplinah.

Ana Drev se je izkazala na Mariborskem Pohorju, kar je dober obet pred Schladmingom. Foto: Tomi Lombar/Delo

Slovenska reprezentanca v alpskem smučanju bo imela na 42. svetovnem prvenstvu v Schladmingu 20 smučark in smučarjev. V moškem smuku in superveleslalomu se bodo pomerili Andrej Šporn, Rok Perko, Boštjan Kline ter Klemen Kosi. Največ se pričakuje od Šporna, ki je na zadnjih tekmah pokazal zavidljivo formo, pikolovska svetovna smučarska zveza pa mu je v Kitzbühelu vzela 4. mesto. Enaintridesetletnik, to bo njegovo četrto svetovno prvenstvo, je bil pred dvema letoma v Nemčiji 6. v smuku. V Schladmingu je do zdaj nastopil na štirih tekmah (na treh slalomih in enem smuku), uvrščen (na 20. mesto) je bil le enkrat. Manjkal je Andrej Jerman, ki je pred dnevi sklenil svojo bogato športno pot.

Daleč od Borisa Strela

V slalomu, svojčas paradni slovenski disciplini, bodo nastopili Mitja Valenčič, Matic Skube, Patrik Jazbec in Miha Kürner. Za 35-letnega Valenčiča bo to sedmo svetovno prvenstvo, obet pred odhodom v Avstrijo pa ni najboljši, zadnjih treh slalomov ni končal v cilju, ampak ob progi. Bilo bi iluzorno pričakovati, da bi veleslalomisti ponovili dosežek Borisa Strela, ki je 3. februarja 1982 prav na prvenstvu v Schladmingu naši naciji prismučal prvo kolajno na svetovnih prvenstvih. Za dostojno uvrstitev se bodo tokrat borili Kosi, Janez Jazbec, Žan Kranjec in Mišel Žerak. Kline in Kosi bosta iskala svojo priložnost v superkombinaciji, v ekipni tekmi pa se bodo za Slovenijo borili Kürner, Kranjec in Žerak.

S petimi novinkami

Prva dama slovenskega smučanja, 29-letna Tina Maze, naj bi nastopila v vseh petih disciplinah, čeprav ne izključuje, da bi po dveh zlatih kolajnah odšla domov. V slovenski vrsti bo tudi 24-letna Maruša Ferk (nastopila naj bi v smuku in superkombinaciji), ki se vrača po težki poškodbi levega gležnja, ki jo je staknila v Lake Louisu novembra lani. Vzpodbudna je veleslalomska forma 27-letne Ane Drev, ki se je na tekmi Zlate lisice zavihtela na 22. mesto, na določenih odsekih druge vožnje pa imela 4. oziroma 5. čas med vsemi tekmovalkami. Drevova bo nastopila tudi v superveleslalomu in ekipni tekmi, kjer ji bo družbo delala 22-letna Ilka Štuhec. Mariborčanka bo izpustila le slalomsko preizkušnjo, štartala pa bo na ostalih petih tekmajh. V reprezentanci, ki potuje v Avstrijo, so še 23-letna Vanja Brodnik (smuk, superkombinacija), ki je že nastopila na svetovnem prvenstvu leta 2009, ter debitantke Ana Bucik (slalom, ekipna tekma), Tina Robnik (veleslalom), Katja Horvat (veleslalom) ter slalomistka Katarina Lavtar. Eli Plut in Ula Hafner se bosta z Ano Drev borili še za eno prosto mesto na slalomski tekmi.

Deli s prijatelji