TINA KRALJICA

Spočita Tina Maze odločno po tretjo kolajno na SP

Objavljeno 09. februar 2015 10.48 | Posodobljeno 09. februar 2015 10.48 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: Tina Maze

Korošica si je čez vikend nabrala novih moči pred nadaljevanjem svetovnega prvenstva, danes superkombinacija.

Foto: Facebook

Za Tino Maze očitno ni nemogočih stvari, omejitev je le nebo. Na tem nebu je slovenska smučarska kraljica ob Avstrijki Anni Fenninger najsvetlejša zvezda, na svetovnem prvenstvu v ZDA pa žanje nove uspehe, po dveh tekmah ima dve kolajni, zlato in srebro, danes pa bo lovila še tretjo v superkombinaciji. »Po dveh velikih tekmah bo v soboto počivala. To je tudi zadnji dan na tem prvenstvu, ko lahko to stori,« je vodja Tinine ekipe Andrea Massi že v petek napovedal nekaj oddiha za svojo varovanko, ki na progi izpolnjuje visoko zastavljene cilje. Tina je tako v soboto izpustila tudi trening kombinacijskega smuka, ni bila edina. Najhitrejša je bila njena prijateljica Švicarka Lara Gut. Druga je bila Američanka Laurenne Ross, tretja Avstrijka Nicole Hosp, četrta Ilka Štuhec, peta Vanja Brodnik, Ana Bucik pa 18. Mazejeva danes velja za eno glavnih favoritinj za zlato. Smuk (začne se ob 18. uri) ji gre od rok, napredovala je v slalomu (ob 22.15 po slovenskem času). Samozavesti ji po dveh medaljah na tem prvenstvu ne manjka. Kolajne pa je znala v tej panogi že osvajati. Leta 2013 je bila srebrna v Schladmingu. Zlato ji je za 46 stotink vzela zdaj že upokojena Nemka Maria Höfl-Riesch. Pred štirimi leti je bila prav tako druga, zmagala je Avstrijka Fenningerjeva, ki je bila hitrejša od Črnjanke le za devet stotink. Poleg njiju gre v širši krog favoritinj za medaljo uvrščati še Avstrijke Nicole Hosp, Kathrin Zettel in Elisabeth Görgl ter Julio Mancuso. Američanka je lani za deset stotink prehitela Črnjanko, ki je na olimpijskih igrah končala na nehvaležnem 4. mestu.

Ameriško nagajanje

»Ne bi rekla, da sem smučarska kraljica. Sem dobra smučarka. Anni je uspelo dobiti zlato v Sočiju in zdaj še na svetovnem prvenstvu, meni je to uspelo v smuku. Najboljši so vedno na vrhu,« je Tina Maze tudi v trenutkih zmagoslavja in totalne prevlade ostala dostojanstvena. Iz tira je niso vrgla niti polena, ki so pred uvodno tekmo svetovnega prvenstva prihajala iz ameriškega tabora. »Imeli smo težave v superveleslalomu, ker nismo mogli trenirati z Američani. Ostali smo hladni. Vedeli smo, da se tekem ne dobi na tak način, ampak na terenu,« je težave razkril Massi, odgovor pa je domačinom v obliki zlate medalje servirala kar Tina osebno.

Vonnova žrtev strahov

Američani si še niso opomogli od lekcije, ki jo je Mazejeva dala njihovi junakinji Lindsey Vonn; ta je v svojih dveh paradnih disciplinah zasedla 3. in 5. mesto. Tisti, ki se na smučanje dobro spoznajo, trdijo, da je Vonnova žrtev notranjih strahov. Zadnje zmage v svetovnem pokalu je beležila na bistveno lažjih terenih, kot je bila proga na svetovnem prvenstvu. Ni izključeno, da je Vonnova podzavestno pazila na pred časom poškodovano nogo, ki si je ni upala povsem obremeniti, zato pa je trpelo njeno smučanje oziroma končni rezultat. »Preprosto nisem našla pravega občutka. Pred mano so še tri tekme, upam, da mi uspe kaj posebnega na teh preizkušnjah,« se kar malce utopično Vonnova nadeja boljšega nadaljevanja prvenstva v panogah, kjer ni pri vrhu.

Nežkina pozitiva

Tini je počitek zagotovo koristil, včeraj je že bila na smučeh, napolnjena z dobrimi občutki in samozavestjo. Da je v takšni psihični kondiciji, gredo zasluge tudi čudežnim rokam in mislim fizioterapevtke Nežke Poljanšek, ki je od tekme na zagrebškem Sljemenu zopet del ekipe. Massi jo je vrnil v štab in s tem zadel žebljico na glavico. Ob Tininih uspehih tudi Poljanškova ni skrivala veselja: »Polna sem emocij, sreče, veselja in navdušenja. Ne da se opisati, kar na jok mi gre. Po prvi kolajni v superveleslalomu je padla neka teža v ekipi in smo lažje zadihali. Smo postali bolj igrivi, nasmejani in brezskrbni. V takih razmerah veliko bolje uspevamo.« Ameriške in preostale novinarje je po novi Tinini kolajni, že 12. z velikih tekmovanj, zanimalo, ali bo po koncu sezone nadaljevala ali sklenila svojo šampionsko pot. »Trenutno se osredotočam na tekme in treninge,« je bila jedrnata Korošica.

Brez nagrade SZS

Že pred začetkom svetovnega prvenstva je bilo jasno, da nobena od medalj slovenskih smučark ali smučarjev ne bo dobila nagrade krovne organizacije. Kot so nam pojasnili na Smučarski zvezi Slovenije, je tako pred tremi leti sklenil alpski odbor, sklep pa velja še danes. Razlog je kajpada varčevalne narave. Ima pa zdaj marketinški oddelek SZS pred sabo popravni izpit. Če lani ni zmogel iztržiti vseh medalj z olimpijskih iger, lahko zdaj to popravi ter pomaga pri sanaciji dolgov. In drži pesti, da se Tina ne upokoji.

Dekliški večer

Po dveh medaljah je Tina Maze našla nekaj časa tudi za sprostitev. Sobotni večer je bil namenjen dekliški družbi. To je Mazejeva objavila na družabnem omrežju, družbo pa so ji delale fizioterapevtka Nežka Poljanšek, novinarka Ana Kobal ter nekdanje smučarke Urška Rabič, Vanja Brodnik in Ana Drev.

Tina : Anna 2:2

Tina Maze in Anna Fenninger sta si v zadnjih štirih letih razdelili štiri zlate in srebrne medalje, razlika med njima pa je bila vsakič manjša kot 10 stotink. Leta 2011 je Fenningerjeva vzela Tini kombinacijsko zlato za devet stotink, Korošica ji je vrnila lani na olimpijskih igrah, kjer jo je ugnala za sedem stotink v veleslalomu. Letošnji tekmi v Vailu sta bili še tesnejši; zlato v super G je šlo Avstrijki, ki je imela tri stotinke plusa. Mazejeva je slavila v smuku za pičli dve stotinki. 

Deli s prijatelji