PONOSNI

Sonja Maze: Tina še ni rekla zadnje

Objavljeno 03. februar 2015 22.55 | Posodobljeno 03. februar 2015 22.58 | Piše: STA, P. Pa.

Črnjanka je osvojila srebro in premagala domačinko, Lindsey Vonn.

ČRNA NA KOROŠKEM – Val navdušenja je ob doseženem drugem mestu domačinke Tine Maze na uvodni ženski preizkušnji svetovnega prvenstva v alpskem smučanju v Beaver Creeku zajel Črno na Koroškem. Številni so superveleslalomsko tekmo spremljali v gostiščih, Tinina starša sta si tekmo ogledala doma, mama Sonja pa ob doseženem meni, da Tina še ni rekla zadnje besede.

Slavili bodo

V za smučanje primerno zasneženem vzdušju je nocoj domala vsa Črna pričakovala startno številko 19, s katero je 31-letna Mazejeva branila naslov v tej disciplini na svetovnem prvenstvu. Ob odlično izpeljani progi, ko je postalo jasno, da je premagala tekmovalko pred njo, Američanko Lindsey Vonn, je v Črni završalo. Še glasneje so zaigrale harmonike in zavile sirene, s katerimi domačinko na tekmah že od nekdaj spremljajo njeni domači navijači.

Kako so prve stopničke v Beaver Creeku komentirali Tina Maze, Andrea Massi in Valeria Ghirardi, pa preberite tukaj.

Kljub temu da je nekaj minut kasneje Mazejevo za le tri stotinke sekunde premagala Avstrijka Anna Fenninnger, je bilo veselje v očeh Črnjanov veliko, slavje pa se nadaljuje v noč. »Tokrat žal stotinke niso na bile na njeni strani. Tako je pač v smučanju, včasih so, drugič niso,« je dejal Tinin sorodnik Klemen Pušnik iz Kava bara Urška, kjer redno spremljajo smučarske tekme, na katerih sodeluje Črnjanka. Ob današnjem uspehu se vsi še bolj veselijo prihodnjih tekem na pravkar začetem svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v ameriškem Vailu.

Z navijači je tam tekmo spremljala tudi črnjanska županja Romana Lesjak, ki se je nato pridružila slavju ostalih navijačev še drugje po kraju. »V Črni smo zelo veseli, vseeno pa malo žalostni zaradi treh stotink,« je dejala Lesjakova. Kljub temu deli mnenje s tistimi, ki menijo, da je današnji uspeh Tine Maze enak, kot če bi ta najboljša slovenska smučarka ponovila minule uspehe.

»Začeli smo s srebrom, saj ni nujno, da začnemo z zlatom,« je še dejala črnjanska županja, ki že načrtuje, kako bodo v prihodnjih dneh ponovno spremenili krajevno tablo ob vstopu v Črno na Koroškem. Ta se je v preteklih letih že začasno preimenovala v Tino na Koroškem, pa Zlato na Koroškem, tudi Srebrna na Koroškem je že bila, kaj načrtuje tokrat, ni razkrila.

Pokazala je, kar zna

V nekoliko mirnejšem domačem vzdušju, sredi delovnega tedna, sta smučanje hčerke pospremila starša Tine Maze, Sonja in Ferdo Maze. »Vem, kaj je Tina sposobna, to je že velikokrat dokazala. Jaz sem si samo želela, da pokaže to, kar zna, in točno to je naredila. Očitno se ji je povrnilo tudi zdravje. Ni kaj velikega dodati, mi vemo, da je vrhunska, ko se ji vse poklopi,« je Sonja Maze dejala za STA in dodala, da »verjame, da Tina še ni rekla zadnje besede«.

To menijo tudi mnogi drugi v Črni, kjer so v pričakovanju uspehov domačinke, ki je od leta 2011 tudi častna občanka Črne na Koroškem. Tina Maze je tudi ena od sedmih krajanov te majhne koroške občine z danes vsega 3600 prebivalci, ki so sodelovali na olimpijskih igrah.

 

Deli s prijatelji