VARNOST

Soči je koncentracijsko taborišče

Objavljeno 10. januar 2014 14.10 | Posodobljeno 10. januar 2014 14.12 | Piše: Marko Uršič

Predsednik Vladimir Putin in ruska oblast sta sprožila največjo varnostno operacijo v olimpijski zgodovini.

Vladimir Putin je v Lauri, prizorišču tekaških in biatlonskih olimpijskih preizkušenj, pregledal splošno pripravljenost.

Nekaterim ni pogodu, da bodo bližnje olimpijske igre v Sočiju oziroma v Rusiji. Razlogi so seveda totalno (totalitarno) politični, kritični do večine, kar tvori oblast in kontrolo v ruski federaciji. Ob razpadu Sovjetske zveze so na plan prišla etnična nasprotja znotraj velikana, če pa zdaj k temu dodamo še versko tempirano bombo, ni čudnega, da bo varnost iger od 7. do 23. februarja tema številka dva, za športniki namreč.

A eden med njimi, nemški alpski smučar Felix Neureuther, ima globoke pomisleke o ZOI in Rusiji. Zmago na ponedeljkovem slalomu za svetovni pokal v Bormiu je medijsko izkoristil za to, da je udaril neposredno: »Mednarodni olimpijski komite bi moral preveriti, komu podeljuje igre. Ni prav, da gredo krajem, ki imajo največ denarja. Imeti olimpijado v Sočiju in Pjongčangu ter svetovno nogometno prvenstvo v Katarju ni dobro za šport. V prihodnosti bi ta tekmovanja zagotovo spadala drugam,« je pokritiziral. Zaradi človekovih pravic in novega ruskega protihomoseksualnega zakona je napovedal protest: »V Sočiju se bom pretvarjal, da sem gej. Ne, vse skupaj je šala. Osredotočil se bom na šport, to je najpomembneje.«

V regiji Stavropol, ki meji na sosedni Krasnodar, kjer je tudi Soči, so sprožili protiteroristični alarm, saj so v parkiranih avtomobilih našli šest prerešetanih trupel, zraven pa tri eksplozivne naprave, polnjene z vijaki. Eno je, brez posledic, tudi razneslo. Ne pozabimo, da je pretekli mesec v napadu dveh samomorilskih bombašev na železniški postaji in trolejbusu v Volgogradu na jugu Rusije umrlo 34 ljudi. Oblasti, seveda tudi za Soči, še posebno skrbijo islamski skrajneži s severnega Kavkaza, ki imajo tudi odcepitvene težnje; decembra je, denimo, v Pjatigorsku, prav tako pokrajini Stavropol, avtomobil bomba ubil tri policiste. Vse skupaj ruskega predsednika Vladimirja Putina zelo skrbi, saj je uspešnost prvih posovjetskih olimpijskih iger pomembna tudi za njegov osebni prestiž. Zato je sprožil največjo varnostno operacijo v zgodovini olimpijskih iger.

Migi in suhoji

Od torka, natanko mesec dni pred odprtjem OI, morajo avtomobilisti in tovornjakarji za prihod v Soči ali do olimpijskih prizorišč imeti posebno dovolilnico. Obiskovalci se morajo v treh dneh prijaviti oblastem, sicer jih čaka izgon. Na treh moskovskih mednarodnih letališčih so uvedli prepoved vnosa vseh tekočin, tudi zdravil in otroške hrane, na letala oziroma v ročni prtljagi, to bodo storili tudi na letališčih v južni Rusiji. Ruska pošta pregleduje vse pakete, poslane v krasnodarsko pokrajino. Putin je vsem javnim uslužbencem prepovedal dopuste, dokler zadnji tuji olimpijski obiskovalec ne zapusti ruskih tal; od 7. do 16. marca bodo v Sočiju še paraolimpijske igre. Olimpijado bo varovalo približno 37.000 policistov in specialcev, zdaj so se jim priključili še vojaki v oklepnikih in mornarji na Črnem morju, ob katerem leži Soči; aktivirali so tudi protiletalsko topništvo in, celo ob olimpijskih prizoriščih, namestili izstrelke zemlja-zrak. V pripravljenosti bodo tudi lovska letala mig in suhoj. Vse je torej v bojni pripravljenosti. Še posebno ker je čečenski uporniški vodja Doku Umarov pozval k uporabi maksimalne sile za preprečitev izvedbe olimpijskih iger.

A prebivalec Sočija Aleksander Valov se zdaj tudi pritožuje: »Letovišče postaja koncentracijsko taborišče.« Putin je sicer popustil pri prepovedi demonstracij v Sočiju, a te bodo morala odobriti oblasti. Nova zanimivost pa je prišla iz ameriškega tabora; smučarji in deskarji iz ZDA bodo na igrah imeli zasebne varnostnike, ki jih bodo reševali v primeru teroristične ali druge nevarnosti.

Deli s prijatelji