IZREDNA SKUPŠČINA

Smučarska zveza Slovenije je SZ Severne Koreje

Objavljeno 07. september 2015 13.35 | Posodobljeno 06. september 2015 21.50 | Piše: Marko Uršič

Borut Hrobat, eden od glavnih oporečnikov SZS, pravi, da vodilni na zvezi komunicirajo le takrat, ko jim je to pogodu.

Na SZS bo preteklo veliko vode, da se stvari spravijo v ravnotežje, če se sploh bodo. Foto: Janez Kuhar

Nimamo kaj, poletja je konec, tu je jesen, bliža pa se zima in s tem kup tekmovanj v zimskih športih. Na Smučarski zvezi Slovenije se vedejo, kot da ni večjih težav in da komaj čakajo čas, ko bodo športniki zaorali po snegu, a videz vara. Klubi so dvignili glas, želijo sklic izredne skupščine SZS, med opozicijo pa je eden najglasnejših Borut Hrobat iz kranjskega SK Triglav. »Klubi podpisujejo zahtevo, približujemo se zahtevani tretjini vseh klubov za sklic izredne skupščine. Na naš dopis ni bilo od SZS nobenega odgovora, niti nihče ni rekel, da v njem kaj ne bi držalo. Nihče se ni obregnil ob to. Na SZS so z odstopom direktorja Jurija Žureja vrgli meglo, kajti ta bo funkcijo opravljal še do konca tekmovalne sezone. Poglejte, Zlatko Zahovič je v trenutku sprejel odstop trenerja nogometašev Maribora Anteja Šimundže, enako se je zgodilo v Celju. Na SZS pa nekdo nima nečesa, da bi razumel, kako in kaj. Ker tudi gospod Žurej ni nikoli rekel, da ni res, kar piše v dopisu. Če se bo predsednik SZS Enzo Smrekar držal statuta, mora ob zadostnem tretjinskem številu podpisov klubov sklicati izredno skupščino. Problem pa je v tem, da se na SZS statuta ne držijo,« je uvodoma navrgel Borut Hrobat, oče mladinskega svetovnega prvaka v superveleslalomu Mihe Hrobata.

Hrvaški študentje

»S SZS mečejo le pesek v oči. Določeni klubi so tudi rekli, da je v našem dopisu vse res, a ker je ta in ta oseba poleg, zahteve pač ne bomo podprli. A več kot tretjina klubov bo zagotovo podprla zahtevo,« je nadaljeval kranjski smučarski funkcionar. Smrekar in Žurej tudi nista odgovorila na Hrobatovo pripombo, da je direktor zvezo, ob določanju alpske ekipe za SP v Vailu, oškodoval za 140.000 švicarskih frankov. »Saj ne moreta. Če je nekaj res, je res. Posebno če vedo, kako je to šlo skozi pri Hrvatih, Madžarih in pri veliki večini reprezentanc, ki se srečujejo s finančnimi težavami. Pač so izkoristili možnost, ki jim jo je ponudila Mednarodna smučarska zveza,« je pojasnil Borut Hrobat. No, Žurej je pač zaradi prekoračitve alpinskega proračuna sklestil ekipo za SP, mundial pa je bil tako ali tako še v daljnih ZDA. »Denimo fantje so bili pripravljeni sami plačati stroške prevoza v Ameriko. Rok Perko je šel k direktorju Žureju, mu dejal, da bi šel dirkat, plačal pa si bo sam. Nihče ni rekel, da si tega ne bi plačal iz lastnega žepa, zveza ne bi imela niti evra stroška, od FIS pa bi po startu na SP nazaj dobila nekaj čez 13.000 švicarskih frankov. Bivanje v ZDA pa je bil strošek prireditelja. Vedran Pavlek je vzel vse svoje hrvaške smučarje, ki so na študiju v Ameriki, njim je bilo treba plačati le notranji polet do prizorišča svetovnega prvenstva. Tudi mi imamo tekmovalce, ki študirajo v ZDA. Če ob vsem tem kot tekmovalec od direktorja SZS dobiš odgovor: 'To je življenje,' je pa to drug problem.«

Še cvetlica za konec, predsedniku SZS Enzu Smrekarju smo pred časom po elektronski pošti poslali vprašanja, a nam ni odgovoril. No, na SZS pa molk ni zlato. »Če na Smrekarja postavite napačno vprašanje, ne boste dobili odgovora. Komunicirali bodo takrat, ko jim je to pogodu, če jim ni, pa ne bodo. Klubi vztrajamo pri tem, da ni bila uresničena niti ena točka iz programa gospoda Smrekarja. Da o strategiji in viziji smučarske zveze sploh ne govorimo. Nekaterim klubom je to pogodu, drugim ne, če kaj poveš, si grd; imam občutek, da je to bolj Smučarska zveza Severne Koreje kakor pa kar koli drugega,« je sklenil Borut Hrobat.

Deli s prijatelji