PAJEK

Smučarska mreža

Objavljeno 25. februar 2013 09.51 | Posodobljeno 25. februar 2013 09.51 | Piše: Ali Žerdin

Direktorji Smučarske zveze Slovenije so prinašali denar, družbeno-politični delavci pa so smučarjem odpirali vrata proračunskega trezorja.

Predsednik Smučarske zveze Slovenije Primož Ulaga (foto: Leon Vidic).

Smučarija je slovenskemu narodu dvigovala samozavest, zato je tudi položaj v vodstvu Smučarske zveze Slovenije od začetka 80. let, ko je Bojan Križaj v Wengnu vknjižil prvo zmago v svetovnem pokalu, vir posebnega prestiža. No, to je bila neke vrste simbioza smučarije in opravljanja funkcij v vodstvu zveze. Direktorji in družbeno-politični delavci, ki so prišli v vodstvo zveze, so pridobivali ugled. Hkrati pa so direktorji Smučarski zvezi Slovenije prinašali sponzorski denar, družbeno-politični delavci pa so odpirali vrata trezorja državnega proračuna.

Izjemno leto

A vmes so bile tudi krize. Bila so leta, ko je šlo smučarjem nekoliko slabše, in bila so leta, ko je šlo nekoliko slabše gospodarstvu, ki naj bi zagotavljalo sponzorski denar. Letošnje leto je, če ga tehtamo s številom osvojenih točk in kolajn, za smučarijo morda najuspešnejše v zgodovini. Analize, opravljene po sezoni, bodo odgovorile na vprašanje, ali je za slovensko smučanje bolj pomembna sezona 1996/1997, ko je Primož Peterka osvojil prvi veliki kristalni globus v smučarskih skokih, ali 2012/2013, ko bo Tina Maze prejela veliki kristalni globus v alpskem smučanju, temu dosežku pa je že dodala tri medalje na svetovnem prvenstvu. Počakajmo na končne številke. Dejstvo je, da je slovenska smučarija zgodovinski uspeh dosegla v letu proračunske in sponzorske oseke.

Od prvih velikih uspehov so Smučarski zvezi Slovenije predsedovali ljudje, ki so bili pomembni igralci v slovenskem biznisu. V sezoni, ki se bo v letopise vpisala kot morda najuspešnejša, pa zvezo vodi nekdanji aktivni skakalni as Primož Ulaga.

Druga liga

V resnici omrežje, postavljeno okoli Smučarske zveze Slovenije, ni omrežje najmočnejših slovenskih direktorjev. Enzo Smrekar je prvi direktor Droge Kolinske in nadzornik v Palomi, drugih pomembnejših funkcij pa nima. Janez Živko je član uprave Petrola in nadzornik Pokojninske družbe A, a tudi Živko še ni legenda slovenskega biznisa. Ljubo Jasnič je že desetletja na sceni kot družbeno-politični delavec. Bil je povsod – tako na ZSMS kot tudi v centralnem komiteju. Trenutno je glavni tajnik stranke upokojencev in kandidat za predsednika Desusa. Barbara Kürner Čad, direktorica Smučarske zveze Slovenije, je nadzornica Gospodarskega razstavišča in Športne loterije. Z Jasničem sta tudi člana organizacijskega komiteja planiškega letalskega praznika.

Za primerjavo: na začetku stoletja, ko je Smučarsko zvezo Slovenije vodil Stane Valant, je bil prvi mož smučarije hkrati nadzornik v novomeški Krki, Petrolu in Mercatorju, torej v treh tedaj superuspešnih podjetjih. Vodil je tudi finančno družbo NFD, bil je častni predsednik nadzornega sveta Ljubljanske borze. Ker so po letu 2005 direktorji, ki so hkrati sedeli v treh, štirih ali petih nadzornih svetih, začeli izginjati s slovenske gospodarske scene, takšnih ljudi v vodstvu športnih zvez ne moremo najti. Ker jih niti v biznisu ni več.

Bo pa kmalu konec sezone. In letos smučarski športni funkcionarji zagotovo ne bodo zamudili priložnosti za slikanje z najuspešnejšimi. 

Deli s prijatelji